1986 enligt MrPbh – ett omöjligt uppdrag!

 

Just i detta nu (mellan 2 april och 2 maj) kör vi en nedräkning av 1986 års 50 bästa låtar i Facebookgruppen Vi som lyssnade på Tracks. Konstigt namn på en grupp förresten, gjorde inte ALLA det? ;-) “Vi” är iaf ett tiotal av gruppens medlemmar som har tagit på oss detta ärofulla självmordsuppdrag. Hur är det ens möjligt att välja ut 50 låtar från det som jag högst subjektivt räknar som tidernas BÄSTA musikår? Men som sagt, jag har kastat mig in i detta, och eftersom jag vet att det finns ett visst intresse för listor och 80-talsmusik även bland Beatbox.se:s följare, så tänkte jag köra lite “uppsamling” även här av min nedräkning och inlägg i gruppen.

Men till att börja med, här är Spotifylistan för nedräkningen, d v s där mina låtar bara utgör en bråkdel (i den mån de ens finns på Spotify…) av den totala dammsugningen av 1986. Följ gärna:

Jag återkommer till det nedan i mitt “introduktionsinlägg” som publicerades i fredags, men det är värt att poängtera än tydligare – det här är egentligen mer en sammanställning av 50 grymma låtar från ett grymt år i musikhistorien än en regelrätt “lista”. Det är ju till exempel att plocka med lite olika artister och genrer än att lista 10 låtar av respektive Fancy, Sandra och Shanghai :) Så, just for fun – här är 1986 enligt MrPbh (platserna 50-46, till att börja med…);

2021-04-02

1986 säger ni alltså!? Niclas blev 15 i oktober och vid det här läget var passionen för Trackslistan och friidrott fullt utvecklad. Jag går sista året på Mariaskolan i Mariestad och kan nog också sägas göra mitt sista år som aktiv tävlingsidrottare – hädanefter var det tränare Niclas som gällde.

När det gällde musiken så hade smaken ganska snabbt utvecklats från den tidigare nämnda 60-talsfixeringen vid skiftet 70/80-tal via “allätaren” under 80-talets tidiga år, till att nu mer selektivt börja välja och välja bort. Här började också intresset väckas så smått för att göra mer än “bara lyssna” på musiken, även om det skulle dröja till året efter innan jag gjorde mina första DJ-spelningar.

Det finns som bekant undersökningar som påstår att musiken man gillade i 15-årsåldern ofta är den musik som kommer följa en genom livet. Och ja, jag verkar alltså vara så förutsägbar att jag till och med påstår att 1986 (i konkurrens med nästkommande år) är musikåret som övertrumfar ALLT. Yep, that’s me.

Min topp 50 består endast av singlar (utom just #50), för det skulle helt enkelt bli fullständigt ohållbart om jag skulle tillåtit mig själv att försöka täcka in ALLT som släpptes detta magiska år. Jag har ändå ytterligare ca 150-170 låtar som jag lika gärna skulle kunna placera, åtminstone här i nedre delarna av listan. Så, rent krasst man kan nog kalla det här för ett urval bland mina hundratals favoriter från 1986.

50. MAS MIX QUE NUNCA (MIXED BY MIKE PLATINAS & JAVIER USSIA)

Vid den här tiden var italo discon som störst på listorna, även om många hävdar att genren varit mer eller mindre död redan i ett par år – egentligen ända sedan den fick sitt namn av tyska skivbolaget ZYX 1983. Det håller jag ju såklart inte med om, men jag förstår argumentet. Det ligger ju nåt i att det som sagt var ett tyskt skivbolag som namngav denna (åtminstone från början) italienska genre och att det var spanskproducerade Max Mix-serien som gjorde succé bland vanligt folk. Utan att egentligen veta, så misstänker jag att min “låt” på #50 var ett försök från ett italienskt bolag (Memory Records) att ta tillbaka varumärket – dock med hjälp av spanska DJs/producenter. Rörigt? Bara för den som inte är intresserad 😉

De här 13 minuterna megamix från 1986 ÄR italo disco för mig, vad än ‘public opinion’ påstår. Jag lyssnade på den dag ut och dag in, och jag klarar sällan att lyssna på låtarna som ingår utan att förvänta mig att cutten eller samplingen från den här mixen ska komma. Att lista denna gjorde det också lättare att välja bort några av dessa låtar, till förmån för andra 1986-pärlor 😉

 


2021-04-03

49. IMAGES – LES DÈMONS DE MINUIT

Efter den “tematiska” och kreativa inledningen igår, så börjar jag på riktigt idag 🤓 Jag kommer troligtvis påpeka det för varje låt, men den här hade lika gärna kunnat ligga 29:a, så svårt är det att rangordna sitt hjärta. Men det blir #49 för de små demonerna. Och ja, självklart är det den franska originalversionen som gäller, på engelska heter den Love Emotion, om nån är intresserad 😉

 


2021-04-04

48. BATON ROUGE – GABRIELLA

Jag halvciterar mig själv i ett åtta år gammalt blogginlägg;

“Trots att de bara släppte två singlar, eller kanske just därför, så är Baton Rouge exakt vad bloggens koncept ‘svensk vinyl’ handlar om – sjukt bra, helt okända eller i varje fall bortglömda, men där åtminstone någon av medlemmarna senare har dykt upp lite här och där. Under en period fick Baton Rouge artiklar och s k “bildspecial” i OKEJ, som verkade vilja hjälpa till att göra dem till stjärnor. Dock gick det inte riktigt den vägen…

Lars McLachlan, “hjärnan” bakom gruppen, låg bakom bl a Drängarna och Smurfcovers i mitten av 90-talet, men innan dess levererade han en rad kanonlåtar till både sig själv och andra artister. Gamle Noice-stjärnan Peo Thyrén producerade den här och många andra McLachlan-låtar under den här perioden…”

 


2021-04-05

47. ALAN ROSS – THE LAST WALL

Andra placeringen på raken som ackompanjeras av min egen YouTube-uppladdning. Kan inte förstå hur jag kan vara den ende på hela internet som tycker att det är viktigt att de svenska Beat Box 7″ Editsen dokumenteras? Men jag fixar det, är man singelnörd så är man.
Massimo Repetto blev Alan Ross när det var dags för lansering mitt i den kommersiella vågen av italo disco runt 85-86. Valentino Mon Amour fanns med i mixen på min plats 50, men klart bättre i mina öron var uppföljaren.

 


2021-04-06

46. JEAN BEAUVOIR – FEEL THE HEAT

“Janne Vacker-att-se” började karriären i punkbandet The Plasmatics, och via bl a Little Stevens band hamnade han i mitten av 80-talet bland gräddan av musiker och låtskrivare, då han skrev och även spelade på delar av Kiss‘ album Asylum 1985. Det ledde till att Sylvester Stallone valde hans låt till Cobra, och det blev succé. Topp 10-hit över bl a stora delar av Europa, dock såklart inte i Sverige.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.