Lite smått och gott från skivhögarna – Betina, Zpargo och April April

Ni som följer bloggen på Facebook har inte undgått att det med jämna mellanrum dyker upp en bild på en hög med nyinköpta vinyler. Ibland handlar det om medvetna kompletteringar av samlingen, men lika ofta handlar det om in-blanco-köp – med utgångspunkt från ett bandnamn, ett omslag, en producent, ett skivbolag, en-som-kände-nån-som-kände-en-annan-som-brukade-vara-bra, och så vidare. Små eller stora hintar som gör mig nyfiken, helt enkelt. Det där utmynnar naturligtvis ibland (rätt ofta) i magplask, ibland i rena lyckträffar, men oftast i någon sorts ’kul-att-i-alla-fall-ha-och ha-hört-känsla”. Här är några exempel från det senaste halvårets skivhögar…

07 - Betina - I Want You My LoveBetina – I want you my love. Först en singellåt från den allra senaste skörden. Och faktum är att jag köpte den här till stor del tack vare att den efterlystes av en trogen följare ’over there’. (Thank you Andy, here she is!). Denna amerikan hade hört Betinas The hunters, och undrade om hon gjort nåt mer. ”-Vem?” undrade jag och började kolla runt. Mycket klokare blev jag inte, men vid det här laget vet jag i alla fall att hon släppte två singlar och ett album 1984-85, allt producerat av Tomas Blank – som jag i sin tur inte vet mer om än så. Den här är inte så dum i sin helhet, men det saknas nåt – vilket nog för en gångs skull är den enkla förklaringen till att det aldrig blev nån hit av detta…

Betina – I want you my love
(Tomas Blank, Päivi Ojalehto – Keith Almgren, Åke Dahlgren)
1985, Plinque Plonque Musique
Producerad av Tomas Blank

 

12 - Zpargo - Bara en på tusenZpargo – Bara en på tusen. Här ett band som jag inte hade hört talas om innan den singeln här dök upp till försäljning. Men i det här fallet betyder det inte alls att det är ett band med okända figurer, tvärtom. På sång hittar vi Göran Rydh (som naturligtvis är mest känd för ’klassikern’ Keep on jogging 1979) och på keyboards hittar vi Michael Bolyos (som vid den tiden redan hade hunnit med att spela med svenska storheter som Agnetha Fältskog, Tomas Ledin, Lustans Lakejer m fl – och som idag inte minst är känd som Marie Fredrikssons man). Om gitarristen Lasse Johansson vet jag dock ingenting :)

De släppte singeln Aldrig mer 1984 under namnet Spargo, men efter påtryckningar från ett holländskt band med samma namn så byttes initialbokstaven ut till denna andra och sista singel. Helt OK låt om man är på det humöret…

Zpargo – Bara en på tusen
(Michael Bolyos)
1985, Polar Music
Producerad av Zpargo

 

- April April - Efter allt som vi har gjortApril April – Efter allt som vi har gjort. Så till sist en sån där låt som balanserar på gränsen till att egentligen vara för ’kreddig’ för mig. Det här är lite åt det melankoliska new romantic-hållet, men jag hör en melodi som tilltalar mig, och hade bara sången varit lite bättre så hade jag nog gillat den här en hel del. Troligen är det inflytandet från producenten Billy Bolero (bl a Zzaj och Irma Schultz) som ligger bakom den här ’smyg-catchiga’ känslan, och som sagt – i slutändan så är den här inte så dum! Bandet bestod Magnus Karnock och Thomas Sejare, och det jag kan jag hitta av senare bedrifter är främst Magnus’ indieband WanLight i början av 00-talet…

April April – Efter allt som vi har gjort
(Manne Karnock, Thomas Sejare)
1984, Sonet
Producerad av Billy Bolero

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *