Precis som vanligt så har jag tappat lite av gnistan när det väl kommer till avgörande i svenska folkets älskade hatobjekt – jag tycker helt enkelt Melodifestivalen är lite roligare när det mest handlar om att presentera nya hits i vecka efter vecka. Nu är det ju ’bara’ tävling, och om det förut var tveksamt om man kunde tävla i musik – hur ska det nu kunna gå till att tävla i bäst musik, fräckast show, störst fanbase och störst chanser i Köpenhamn? Ja, oavsett – här är veckans text från restaurangmenyn jag pratade om förra veckan…och precis som då, så har jag här även lagt till min smak och mina tips…

3757dbb0e8743cd78cbcc16fc75405607c8959741. Anton Ewald – Natural

Min smak: 9  /  Mitt tips: 4

Inför årets tävling så har Anton Ewald tydligt proklamerat att det enda som gäller är seger – samma inställning som Danny Saucedo hade 2012, då en viss ‘Euphoria’ stod i vägen. Vad ska vi tro om Antons chanser att få sin målsättning infriad? De flesta är överens om att “Natural” inte riktigt når upp till fjolårets “Begging”, men  å andra sidan så är hans fanbase 3285% större i år…

0c5cbe0f8938bbd3ca09b270a489331000d068ca2. Ellen Benediktsson – Songbird

Min smak: 6  /  Mitt tips: 9

En av årets skrällar! 18-åriga Ellen var stand-in på ESC ifjol, och handplockades sedan av Björkman & co för att visas upp i Melodifestivalen. Det verkade uppskattas, eftersom svenska folket röstade henne raka vägen till final med denna vackra ballad, som bl a är influerad av Anouk i fjolårets ESC. Så nu är frågan – hur långt räcker skrälleffekten i final?

1921258_616477635067792_1086392013_o3. Alcazar – Blame it on the disco

Min smak: 2  /  Mitt tips: 3

Efter några års tystnad bestämde sig en av våra mest framgångsrika grupper för att komma tillbaka – på MF-scenen! Det glittrade och sprakade, och entrén i den gigantiska discobollen fullbordade återkomsten – kan det blir mer party än så? Visst, låtens är kanske (?) lite väl lik deras “Stay The Night” från 2009, men om man lägger det åt sidan – hur långt räcker svenska folkets sug efter disco, party och glitter?

24a578354d869134b23efeeda32e6b12f8ca6b374. Oscar Zia – Yes we can

Min smak: 3  /  Mitt tips: 7

En av parollerna inför årets festival var fokuset på bra låtar – och då är det inte förvånande att tre låtar i finalen är skrivna av det ytterst välmeriterade teamet Kempe/Kreuger/K-One – och inte minst hörs ju spåren av David Kreugers förflutna i Cheiron-studion här. Större delen av Oscars publik var inte födda när N’Sync och Backstreet Boys toppade listorna med det här soundet, och vi andra minns och ler. Eller? Hur långt kan denna hybrid av 90-talets och 10-talets ‘boyband-kultur’ gå?

LinusSvenning-Bröder5. Linus Svenning – Bröder

Min smak: 6  /  Mitt tips: 6

Tillsammans med ovan nämnda låtar i team med Krueger & K-One så fullbordar “Bröder” årets finalkvartett av Kempeskrivna låtar! Men i fokus står naturligtvis Linus Svenning – ett exempel på hur artister idag skapar sig ett namn på egen hand, utan inblandning av skivbolag, managers o d. 27 000 följare på YouTube-kanalen säger en del om Linus popularitet, och att ta vägen via Andra Chansen är sällan till nackdel…

x240-iUY6. Helena Paparizou – Survivor

Min smak: 4  /  Mitt tips: 5

På tal om fördelar med att gå till final “den långa vägen” – nu är visst Helena Paparizou med i segersnacket igen!? På förhand var det ju hett att hon äntligen skulle vara med i svenska Melodifestivalen, och efter vad som beskrivs som hennes ‘seger’ i förra veckans uppsamlingsheat, så skulle ju vägen kunna ligga öppen för henne att ‘göra en Robin’. Om man vill se det på det sättet…

BhPt0XpIMAAWend7. YOHIO – To the end

Min smak: 10  /  Mitt tips: 8

Likheterna med Antons E’s deltagande i årets festival är slående. Efter medaljplacering och stort genombrott i fjol, är det revansch som gäller. Men känns det inte som att YOHIO revanschsnack har mattats lite? Kanske känner han att när nyhetens behag med hans koncept är lite överspelat, så får han svårt. Eller? Han kan i alla fall lita på sin trogna fanskara – även om han ‘bara’ har  hälften så många YouTube-följare som Linus Svenning ;-)

1959810_10151888882796712_822572662_n8. Sanna Nielsen – Undo

Min smak: 5  /  Mitt tips: 2

Jaha, är det bara att defilera hem det här nu då? Ända sedan Sanna startade repetitionerna inför denna, för hennes del sjunde, Melodifestival så pekades hon ut som slutsegrare. Men är det nåt vi har lärt oss så är det dels att favoriterna sällan håller, och dels att ballader sällan når hela vägen. Anton Ewald har i veckan gjort allt för att psyka och dissa henne, men vad säger folket (och juryn)?

Panetoz9. Panetoz – Efter solsken

Min smak: 8  /  Mitt tips: 10

Även om de inte tidigare hade lyckats med att följa upp landsplågan “Dansa Pausa”, var det kanske ändå inte så förvånande att Panetoz lyckades sno en direktplats i finalen – och väl här så sticker de onekligen ut, vilket ju inte är till nackdel. Ett av få bidrag i årets festival som är skrivet av artisterna själva, och man kan ju inte ta fel på deras glädje och stolthet över att svenska folket gillar det de gör. Hur långt räcker det?

Ace-WIlder-10. Ace Wilder – Busy doin’ nothing

Min smak: 1  /  Mitt tips: 1

Startfältet avslutas som brukligt är med ett av de bidrag som drar till sig det största snacket, vilket definitivt inte gällde Ace Wilder FÖRE deltävlingen i Göteborg. Men efter skrällsuccén och finalavancemanget där, och efter att låtarna släpptes på bl a Spotify för två veckor sedan, så har hennes (och de fjolårsvinnande låtskrivarna) “Busy Doin Nothing” så här långt blivit årets stora hit. Vad månde bliva?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *