Melodifestivalen 2014 – här är andra chansen!

 

MF14Okej, det här är ingen schlagerblogg, men det kan ju inte ha undgått någon att det även ryms en liten schlagernörd i den här stackars kroppen. ”Civilt”, alltså i det riktiga livet utan för bloggbubblan så jobbar jag med grafisk design, där jag bl a gör menyer o d åt ett flertal restauranger. En av dem har sedan ett antal år tillbaka kört Melodifestivalkvällar under de sex veckorna i februari/mars, och har då till varje vecka en specialgjord meny med korta presentationer av låtar och artister – en meny signerad undertecknad :)

Här är texten från kvällens meny. Med tips och betyg, vilket restauranggästerna slipper! Jag länkar inte till några liveklipp eller så, för i min värld så har jag redan mer eller mindre passerat förbi livemomentet i årets festival. Nu lever låtarna sitt eget liv, och jag lyssnar på vad jag själv vill – som det är meningen att de ska låta ;-)

 

1460981. Ammotrack – Raise your hands

(Jari Kujansuu, Mikael de Bruin,  Thomas ”Plec” Johansson och Calle Kindbom)

Min placering: 7  /  Tips: ut i första rundan

Kanske har du noterat att tre av de bidrag med årets största scenproduktionener gick till Andra Chansen? Ammotrack, Outtrigger och JEM coachas alla av mediesonen Filip Adamo som alltså bestämt sig för att ‘hans’ artister ska synas, ta plats och kräva flest långtradare på sin resa till Lidköping. Skövdebandet Ammotrack har ju i det närmaste hemmaplan, kommer det ha betydelse för “kampen i kampen” med rockkollegorna i Outtrigger?

LinusSvenning-Bröder2. Linus Svenning – Bröder

(Fredrik Kempe)

Min placering: 5  /  Tips: utslagen i andra omgången

Låtskrivaren Fredrik Kempe är inblandad i fyra bidrag i årets festival – tre av dem är klara för final, så “sämst” har det alltså så här långt gått för den här. Men, efter Robin Stjernbergs seger via Andra Chansen ifjol, så är det väl bästa att vänta lite med det bokslutet? Inför första deltävlingen var Linus en av snackisarna, tillsammans med Helena Paparizou, men båda stannade alltså på ‘kvalplats’. Personligen hade jag gärna hört Takida/Stiftelsen-sångaren Robert Pettersson i den här låten, men då skulle ju det personliga temat falla – så det ÄR naturligtvis Linus som ska ta den här till final. Eller?

dzzj4vmooim9ks0g7yg33. JEM – Love trigger

(Thomas G:son, Peter Boström, Julimar ‘J-Son’ Santos)

Min placering: 1  /  Tips: till final

På tal om låtskrivare – Thomas G:son är “bara” inblandad i två låtar i årets festival – en blev sjua (Josef J) och den andra hamnade här. Det är med andra ord nya tider i Melloland – vilket, i och för sig lite motsägelsefullt, just den här låten illustrerar. Nej, det är inte nytt att artisterna ifråga är hämtade från ett i mängden av tv:s talangprogram, men soundet kan, kanske tillsammans med finalklara Ace Wilder beskrivas som det mest up-to-date som har tävlat – eller i alla fall ‘gått hem’ i Melodifestivalen. Ska den här Black Eyed Peas-doftande klubbdängan ta sig hela vägen till final?

oAjGTLclKLA4. State Of Drama – All we are

(Göran Werner, Sanken Sandqvist, Emil Gullhamn, Sebastian Hallifax)

Min placering: 6  /  Tips: ut i första rundan

Så över till en av fjolårets stora överraskningar. Då kom Boråsarna (eller vilken by de nu hörde hemma i…) State Of Drama från ingenstans med sin “Falling”. Det satte dem självklart i ett helt annat utgångsläge i år, vilket de förvaltade genom att i ganska hög grad komma med nåt helt annat. I år är det radioanpassat, lite i stil med t ex Imagine Dragons, fun, One Republic – och ja, får väl erkännas, en del One Direction. Finalhemligheten för bandet är troligen sångaren Emil Gullhamns förmåga att ‘gå genom rutan’, tillsammans med keyboardisten Stefan Koros hårsvall…

14UMGIM02277.170x170-755. Ellinore Holmer – En himmelsk sång

(Ellinore Holmer, Vanna Rosenberg, Josefina Sanner, Åsa Schmalenbach, Henrik Wikström, Amir Aly)

Min placering: 8  /  Tips: ut i första rundan, förhoppningsvis…

Och så till kanske en av årets överraskningar? Ellinore förekom i stort sett inte alls i förhands-
snacket, men efter succén för Ellen Benediktssons i första deltävlingen kan man konstatera att en melodisk ballad är lite av årets grej. Dock kanske man kunde tro att det skulle krävas ett lite tonsäkrare framförande för att gå vidare (hmm…), men kan Anton Ewald så kan väl andra? Efter framgångarna med Glada Hudik-ensemblen och filmerna “Hur många lingon…” / “Hur många kramar…” så är Hälsinge-tjejen Ellinore kanske alltså också på väg mot Melodifestivalfinal? Den som lever får se…

martin_anglarna6. Martin Stenmarck – När änglarna går hem

(Andreas Öhrn,  Alexander Bard, Martin Stenmarck, Peter Boström)

Min placering: 2  /  Tips: ut i första rundan

G:sons radarpartner Peter Boström ligger bl a bakom produktionen av den här “pampiga läktarschlagern” och dessutom är ju skägget himself, Alexander Bard, i och med detta tillbaka i festivalen, åtminstone som låtskrivare. Tillbaka är ju inte minst också 2005 års vinnare, som då – efter det ganska osmickrande ESC-resultatet, sa sig aldrig vilja göra detta igen. Men, som sagt, nio år senare står han där igen, med avsevärt mindre hår, men med hatt, rutin och en fotbollsrefräng – räcker det till final?

x240-iUY7. Helena Paparizou – Survivor

(Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Karl-Ola Kjellholm, Sharon Vaughn)

Min placering: 3  /  Tips: till final

Tillbaka känns det också som att Helena Papariozou är, även om hon ju aldrig tävlat i svenska Melodifestivalen – vi vill nog trots allt känna att hennes ESC-framgångar (seger 2005 och tredjeplats 2001, där ju faktiskt också Shirley Clamp körade) var lite “våra”… Men som sagt, det är nu hon är här – och efter att såväl ha haft stora artistframgångar som år av sjukdomsproblem, så framför hon nu “Survivor” med en, med Melodifestivalmått mätt, skyhög trovärdighet. På förhand omtalades hon som en av favoriterna att vinna alltsammans. Tar hon den långa vägen dit nu?

1964917_807104492639162_1482966035_n8. Outtrigger – Echo

(Joy Deb, Linnéa Deb, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Outtrigger)

Min placering: 4  /  Tips: ut i andra omgången

Det fjolårsvinnande låtskrivarparet Joy och Linnea Deb hade fyra låtar med i årets festival, och så här långt är det Ace Wilder som har tagit ett av deras alster till final – här är bokstavligt andra chansen! Historien bakom samarbetet mellan Deb’s och Outtrigger är välkänd vid det här laget, och frågan är om dessa skåningar kan gå hela vägen som låten som de “covrade” ifjol gjorde? Och, inte minst intressant – om de skulle vinna alltihop – hur reagerar Europa på Hannibal-mask och strob-belyst growl? Ikväll får för övrigt scenteknikerna jobba extra hårt, då stålburarna ska på plats mellan två bidrag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *