Eurotix – hämningslöst frosseri i soundet vi älskar från förr!

 

Man kan ju som bekant räkna med en hel del klassisk eurodisco här på bloggen under den närmaste tiden, medan nedräkningen av Euroish Eighties-listan pågår – och i det sammanhanget är det ju inte alls ologiskt att klämma in en artikel om detta nya svenska popfenomen. Eurotix är ju nämligen en ren hyllning till 80-talets – och främst eurons – melodier, sound och känsla – och bandet är ”ready to put the POP back in synthpop”, som de själva beskriver det.

EurotixDet var för ungefär ett år sedan som jag av en händelse (eller blev jag tipsad?) lade märke till de första demolåtarna med Eurotix som dök upp på YouTube. Och jag blev ganska så golvad på direkten – det är ju inte ofta nu för tiden man hör någon så ohämmat frossa loss i mollrefränger och blipp-blopp-produktion :)

Nu, som sagt ett år senare, har de just gjort sitt andra officiella släpp – i november kom I plead insanity, där den digitala EP:n bl a innehöll en cover på Army Of Lovers’ Supernatural, och nu häromdagen kom alltså EP nummer två –  Life as it slips away, som förutom den grymma titellåten också innehåller helt nya, och minst lika grymma When you go och min ’gamla’ demo-favorit We could have been.

Här är videon till nya Life as it slips away:

Och vilka är det då som ligger bakom det här projektet? På sång hittar vi Dennis Alexis Hellström, en ganska välbekant profil för oss som älskar att frossa i 80-talskultur och svensk 80-talspop i synnerhet. Du hittar hans blogg här, och jag delar till 100% följande från hans engelska introduktion av sig själv:

”To me, kitsch isn’t a bad word and I don’t mind people thinking I have ”bad taste”. There is no right or wrong when it comes to music, just different opinions.”  

Dennis har tidigare släppt musik under det, enligt egen utsago, smått ironiska alter-egot Bimbo Boy, och kom nästan med i Melodifestivalen 2005 med låten Drama queen, skriven av honom själv och Anders Dannvik (Let your spirit fly, Stjärna på himmelen m fl). 2012 kom låten Die from a broken heart, vilket är ett ruskigt snyggt Pet-Shop-Boysigt stycke musik, skrivet tillsammans med Johan ”Le Prix* Emmoth och Roger Gunnarsson, mannen bakom Cloetta Paris och bl a låtskrivare åt Sally Shapiro.

Bland hans samarbetspartners fanns också trion Larry Forsberg, Lennart Wastesson och Sven-Inge Sjöberg, framgångsrika låtskrivare – inte minst kända för Melodifestivalklassiker som Crazy in love, La dolce vita, och Genom eld och vatten (och dessutom skrev de Nina & Kim’s Om du stannar hos mig – en av mina personliga favoriter :)). Det samarbetet är i alla fall delvis bakgrunden till att nämnde Larry Forsberg nu utgör andra halvan av Eurotix och benämns som mannen som sköter tangenter och knappar…

Här är When you go (skriven av ovan nämnda trio) från nya EP:n, och passa samtidigt på att lyssna på de gamla demosarna på YouTube-kanalen:

Och här är hela nya EP:n på Spotify:

En sak till. De båda EP:na har släppts via bolaget Computer Killed The Recordstore – a.k.a ”Pop Pappan” Peter Sjöholm :)

 

3 thoughts on “Eurotix – hämningslöst frosseri i soundet vi älskar från förr!

  1. hej denna artist och låten
    Bimbo Boy – Die From A Broken Heart (2012)<bra låt.
    är som tagit ur eller är väldigt lik
    The HUMAN LEAGUE – DON'T YOU WANT ME

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *