Orup – en institution med ett förflutet…

 

Om jag är inte helt fel ute så har nationalskalden Tomas ’Orup’ Eriksson just ikväll premiär på sin allra första krogshow, och det där är ju numera ingen ovanlig utveckling för artister som antingen är väldigt ’folkkära’ eller bara väldigt hajpade :) Dessutom är han ju med i årets upplaga av TV4’s ”Så mycket bättre”, så ja – den gamle är i ropet denna höst..

orup_504c729ce087c31a59e8c535Så på förekommen anledning tänkte jag återkoppla lite. Naturligtvis har gemene man koll på Orups gedigna katalog, d v s vad han har åstadkommit och presterat under solokarriären – en karriär som i skivutgivningsväg startade med singeln Är du redo? 1987 och senast innebar EP:n Rosenthaler Platz ifjol. Men, hur ofta hör du grejer som han gjorde och var inblandad i innan dess?

IntermezzoVi startar tidigt. Tyvärr har jag inte debutsingeln Sandhamn 75 från Intermezzo, bandet där både Orup, Fredrik von Gerber (senare i Noice, Easy Action m m) och Ib Frandsen startade sina karriärer. Deras hit Kom och ta mej hoppar vi över, utan väljer istället De’ e’ vi som bestämmer från 1979 års självbetitlade debutalbum.

Intermezzo – De’ E’ Vi Som Bestämmer
(Nannini, Eriksson, Erblom)
1979, Sound Of Scandinavia
Producerad av Bosse Waldersten

Intermezzo-PansarjazzTre album blev det för Intermezzo, efter debuten kom Pansarjazz 1980 och Vild värld 1981. Här hör vi Belle star från det förstnämnda.

Intermezzo – Belle Star
(Frandsén, Eriksson)
1980, Sound of Scandinavia
Producerad av Bosse Waldersten

- x - Ubangi - Did You Give Me The Wrong NumberSom sagt, Fredrik von Gerber gick vidare till Noice medan Orup bildade Ubangi tillsammans med bl a Cia Berg. De gjorde som succé som liveband men nådde aldrig några större framgångar på skiva, möjligtvis bortsett från singeln The little cat & the dirty dog 1983. Jag väljer dock en senare singel, hämtad från 1984 års album Disco baby, här är Did you give me the wrong number?, där vi i och för sig inte hör så mycket av Orups sång…

Ubangi – Did You Give Me The Wrong Number?
(Eriksson)
1984, Sound of Scandinavia
Producerad av Ubangi

19 - Ubangi - Alla Casanovors Sjukhus (Monster ombord)Ubangi släppte en sista singel 1985, då Cia redan gjorde succé (eller i alla fall avtryck) som programledare för Bagen, och Monster ombord blev liksom spiken i kistan för detta smått galna projekt. A-sidan är suspekt i överkant, B-sidan är bara suspekt – och även här är det mest Cia vi hör…

Ubangi – Alla Casanovors Sjukhus
(Eriksson)
1985, RCA
Producerad av Janis Bokalders

- x - Thereisno OrchestraMen trots att Ubangi alltså lades ner, så ville den karismatiska frontduon köra ett varv till – och det gjorde de, under namnet Thereisno Orchestra. Här hör vi ju ännu mer av det som skulle bli Orups ’sound’ och precis som med Alla Casanovor… så är det Janis Bokalders (ex Lustans Lakejer) som har producerat. Kyss dina pojkar adjö (Lev med mig) släpptes på promosingel, och trots att den inte gav så värst mycket gensvar så släpptes ändå minialbumet Melodier som bedårar. Här är först nämnda Kyss dina pojkar… samt Då kan det kallas kärlek – som sagt två ganska typiska Oruplåtar som vi senare skulle lära känna honom…

Thereisno Orchestra – Kyss dina pojkar adjö (Lev med mej)
(Eriksson)
1986, Stranded Rekords
Producerad av Janis Bokalders

Thereisno Orchestra – Då kan det kallas kärlek
(Eriksson)
1986, Stranded Rekords
Producerad av Janis Bokalders

Och resten är ju, som det heter, en annan historia. Hitta inspiration för att gå vidare med den genom den där magnifika livesessionen i SVT:s Gigg den 3/3 1988:

http://www.oppetarkiv.se/video/1472995/gig

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *