Carino Cat – Sveriges senaste italohjältar!

 

Jodå, dags för en intervju! Jag, och säkert många med mig, ville veta mer om bandet Carino Cat som under våren lagt en allt större del av världen för sina fötter med sin låt och video ”Speed Undercover”. För visst har du koll på den? Kolla här annars…

[wpdevart_youtube]rqIZKWpWJjc[/wpdevart_youtube]

Föga anade jag att detta nya fenomen på italohimlen hade minst sagt nära kopplingar till en akt som jag hade råkat på tidigare, DDR Space Program, som bl a inkluderats på ZYX’s Space Synth Collection, men som jag inte lagt så mycket engagemang i p g a min tidigare dokumenterat svala inställning till instrumentala grejer. Eller hur allvarligt det nu var med det ;-) Men som sagt, kopplingen klargjordes snabbt när jag kontaktade Daniel Jakobsson, mannen bakom båda koncepten.

Daniel Jakobsson aka DDR Space Program

Så med den här insikten, låt oss börja i rätt ände. Daniel, jag läste att du startade DDR Space Program 2015. Varför? Att börja spela in spacesynth 30 år efter genrens storhetstid är ju inget självklart exempel på fritidssyssla?

– Ja det stämmer. Jag har alltid varit trummis i olika punkband och aldrig brytt mig om att lära mig något annat instrument så jag har aldrig riktigt varit delaktig i låtskrivande och jag började tröttna på att bara sitta och slå på trummorna som om jag vore hjärndöd. Jag lärde känna Viktor (från syntprojektet Claus Fovea) efter en tid i Stockholm. Vi snackade syntmusik (som jag inte alls hade koll på då) och jag nämnde att jag dyrkade Koto ”Jabdah”. Viktor förklarade att det fanns en hel genre för den typen av musik. Han spelade upp Laserdance och Cyber People för mig och sen blev jag fast. Köpte en JX8P och sålde ena trumsetet, sen satt jag hemma och lärde mig skriva låtar på egen hand.

DDR Space Program – Mellow Cruiser
Video från New Retro Wave, låten bl a inkluderad på ZYX Italo Disco Space Synth Collection Vol.3

[wpdevart_youtube]46UeGS9LjrM[/wpdevart_youtube]

Så på den vägen är det alltså. DDR Space Program är din ”egen” grej, men i och med Carino Cat har du fått sällskap?  

– Det är jag (Daniel) ensam som är DDR Space Program och jag och Andreas (Andy Sandy) som utgör Carino Cat. Jag har som sagt spelat i flera olika punkband i Växjö samt att jag fortfarande är trummis i indiepopbandet Kinetics från Växjö. Andreas har också strulat runt i olika band och projekt genom åren, från början även han trummis men har agerat sångare i olika projekt de senaste 10 åren. Fortfarande aktiv i Negative Self från Stockholm och med egna synthprojektet Freshspray.

För mig känns Carino Cat som en fortsättning på DDR Space Program, som en ohämmad kärleksförklaring till det klassiska italosoundet. Vad ligger bakom det nya konceptet?

– Ja det är väl en form av fortsättning kan man säga. Från början var det tänkt att ”Speed undercover” skulle släppas som DDR Space Program, men jag ångrade mig när jag tyckte det avvek för mycket från soundet. DDR är varken italo eller spacesynth enligt min mening, utan det är någon slags avart mellan italo/spacesynth/synthwave, så det hade känts lite konstigt.

Vi älskar verkligen det gamla soundet! Både jag och Andreas äger en hel del analoga syntar och jobbar enbart med dom. Även om man säkert kan krama ur retrosound ur mjukvarusyntar så orkar vi inte bry oss om det då det är mycket roligare att ratta på gamla grejer som faktiskt användes på den tiden.

Anledningen att vi började jobba ihop är nog för att vi båda helt enkelt tycker det är roligt att göra italo. Att vi båda också egentligen bara lyssnar på Iron Maiden gör det enkelt för oss att komma överens om vad som är bra och inte.

Stylish värre! Daniel och Andy är Carino Cat.

Ett vanligt förekommande fenomen i genren när det begav sig var ju att låta en artist sjunga i studion, medan någon annan (ofta mer bildskön) figur figurerade på skivomslag, i videor och på scen. Hur är det i ert fall?

– Haha! Det där överlämnar vi åt Den Harrow. Hade vi känt någon som var lika snygg och tuff som honom så hade vi kanske övervägt det. Men det är ”tyvärr” vi själva som figurerar i videon.

Mustascherna! Är de äkta?

– Lika äkta som Ken Laszlos hockeyfrilla anno 1986.

”Speed Undercover” släpptes i mars, och har som sagt så sakteliga börjat göra allt mer och mer väsen av sig, mycket tack vare den snygga och stilsäkra videon. Det är inte vanligt med ”officiella videos” i genren, och definitivt inte så välgjorda. Hur kommer det sig att ni satsade på det redan på första singeln?

– Jag tror det var Andreas som sa ”vi måste ha en tuff video”, som att det var det mest självklara i hela världen. Sen blev det så. Det är väl samma sak som med soundet som jag nämnde innan. För oss är det viktigt att det är så nära den äkta varan som möjligt.

Saxofonen! All heder åt beslutet att plocka med den. Var kom den idén ifrån?

– Det var egentligen ett vanligt ”brassljud” som spelade den där melodin i första utkastet av låten. Sen pratade jag med en’ bekant som kläckte ur sig att han kunde spela saxofon efter att jag berättat att jag gärna hade velat ha riktig saxofon i den låten. Han sa att han kunde ställa upp och det gjorde han också!

Du har kört live med DDR Space Program har jag förstått, vilket ju är ytterligare en inte helt vanlig företeelse i genren. Stämmer det, och hur kommer det i så fall te sig i framtiden? Två olika världsturnéer för DDR SS & CC, eller en gemensam?

DDR Space Program live på Folkan i Växjö i juli 2016. Foto: Rockfoto

– Ja, jag har gjort sju gig med DDR, varav två gig i Kroatien på deras största festival i Zagreb. På ett av gigen följde Andreas med så vi kunde bränna av två låtar med Carino Cat. En gång har jag faktiskt repat och spelade riktigt live, men det gick inte så bra för synten stämde ur sig. Annars kör jag exakt som på 80-talet, PLAYBACK.

Det är en jobbig baksida med att använda gamla analoga grejer från 80-talet – dom går lätt sönder och är tunga som fan. Så det är lite av ekonomiska och praktiska skäl som jag inte spelar riktig live. Jag har verkligen inte råd att köpa dyra hardcase till alla grejer samt betala reparation.

Grymt! Då vankas det med andra ord säkert mer konserter runt hörnet, och då frågar vi oss ju också; När kommer Carino Cats nästa alster? Eller är det DDR:s tur först?

-Vi håller på med nytt material i skrivande stund. Två nya låtar kommer släppas lagom till hösten. Troligtvis ska vi mixa låtarna i Sunlight Studios, där Entombed och Darkthrone spelade in sina första plattor. Kommer nog bli riktigt fett. Jag tror man kan förvänta sig en ny video också! Vi garanterar: Krossat glas, röda rosor, bra kostymer, brustna hjärtan, syntar och mustascher.

DDR håller också på med nya låtar och kommer nog också släppas lagom till hösten. Jag kan även där garantera att det kommer komma en riktigt snabb video som ackompanjerar släppet!

Till sist vill jag också passa på att nämna min bästa vän Totte som mixat allt med DDR och Carino Cat. Utan honom hade varken DDR eller Carino Cat låtit så bra!

Carino Cat – The Dancing Spirit
B-sida på ”Speed Undercover”

[wpdevart_youtube]cYK5_00hFVk[/wpdevart_youtube]

Tack Daniel! Som sagt, all heder åt dig och er för hur ni gör detta till 100% och lite till!!! Vi avslutar med grymma ”Valentina” från DDR Space Programs EP ”Weekend Cassette” samt med vad jag tror är den första låten som släpptes; ”Stardate”

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *