Top Gear – bortglömd svensk musik-TV från 1989-1990

Jahaja, gott folk. Kanske har du sett att det helt plötsligt har börjat delas drygt 30 år gamla TV-klipp med svenska artister som ”ingen” visste att de fanns? Klippen alltså, de flesta av artisterna minns i alla fall några av oss. De här klippen härrör alltså från TV-serien Top Gear med Stuart Ward som sändes på Nordic Channel 1989-1990, och jag kastar mig alltså ut i rubriken och påstår att den är ”bortglömd”, när jag egentligen menar ”okänd”. I varje fall för mig. Häng mig högt om jag är ute och cyklar… ;)

Låt oss backa bandet. Året är 1989 och i Utbildningsradions lokaler i Stocksund i Stockholms norra utkanter startas det som väl genom alla år benämnts som nån variant på Kanal 5, Femman etc, då under namnet Nordic Channel. Det mesta på kanalen var ”köpta sändningar” av bl a nämnda Utbildningsradion, Pingstkyrkan och Aktiefrämjandet, men man visade också serier (1990 började man t ex visa Glamour, och det gör man väl fortfarande?) – och man producerade också redan från början helt egna program.

Den 27 mars 1989 startade kanalen upp, men i ”det lilla huset på prärien” där jag bodde vid den tiden, fanns inga spår av nya TV-kanaler via satellitmottagare eller andra nymodigheter. Jag tror att första gången jag ens hörde talas om det som då hette TV5 Nordic kan ha varit 1993 när jag fick kabel-TV i väggen i min studentlägenhet i Halmstad. I varje fall, redan en dryg månad efter uppstarten, den 12 maj hade Nordic Channel premiär för ett musikprogram som jag hade gråtit av lycka om jag hade fått se då – men tack och lov (typ) så hade jag ingen aning. Inte förrän nu, drygt 30 år senare.

Top Gear var ett musikprogram med syftet att highlighta ”svenska talanger” som inte syntes eller hördes på andra ställen, skapat och hostat av Stuart Ward. Fyra säsonger blev det, under åren 1989-1990, och frågan är (för jag vet verkligen inte…) – hur många såg faktiskt det här programmet när det sändes? Att döma av reaktionerna när det nu som sagt börjat dyka upp klipp från serien, är ju att alla är lika ”chockade” som jag. Någon säger att man ”hört att det ska finnas”, men ingen såg det och ingen spelade in det. Förutom, verkar det som, de som gjorde programmet :)  Och jag vet inte hur jag ska kunna uttrycka min tacksamhet över just detta faktum.

2019 skapades Facebook-sidan @TopGearwithStuartWard, och jag misstänker att det då började smidas planer för att ge oss alla chansen att, i de flesta fall för första gången, få se serien. Inget hände dock ”utåt” förrän för några veckor sedan (i början av april i år) då YouTube-kanalen Top Gear & Radio Recordings with Stuart Ward skapades – och minsann laddade upp hela den första säsongen! Och när man ser vilka artister som är med, och om man bara har lite koll på vilka artister jag för min del gärna highlightar på Beatbox.se och t ex i mina Svensk Vinyl-samlingar, så förstår man nog varför jag just nu känner mig liksom ”pånyttfödd”. Som sagt, det här var artister som till största delen på sin höjd testades till Trackslistan, men sällan eller aldrig tog sig in – och följdaktligen sällan eller aldrig var med i de TV-kanalerna som jag kunde se (Kanal 1 och TV 2 alltså…).

Man har klippt lite i programmen för att undvika rättighetsproblem, vilket innebär att inslag med bl a Roxette, Sheena Easton, Jody Watley och Simple Minds inte är med. Men vad gör det för en fantast av svensk popmusik när ”live”-listan ser ut så här:

1989-05-12: Pernilla Wahlgren, Dalton, Biba
1989-05-19: Do-In-It, Melanie, MC Tim, Charlie & MC II Fresh, Avalon
1989-05-26: Glorious Bankrobbers, Titiyo, Christer Sandelin, Glory
1989-06-02: Talk of the Town, Rob’n’Raz & Papa Dee, Eric Gadd, Visitors
1989-06-09: Time Gallery, Robin, Modesty, Yale Bate
1989-06-16: Thore Skogman, Roulette, Small Fat’n’ Beautiful, Annica Burman, Uffe Söderberg

Jag räknar med att du nästan redan är över på YouTube för att kolla, men om du trots allt är kvar här och läser, så vill jag bara poängtera att ytterligare tre säsonger är att vänta – och utan att lova för mycket, så tipsar jag dig om att hålla koll på Beatbox.se för att hålla dig uppdaterad ;)

Fortfarande kvar? Utöver de sex hela programmen, så har man också lagt upp alla framträdandena var för sig, vilket gör det än lättare att upptäcka guldkornen. Tillåt mig att vara så fräck och välja ut ett fåtal…

Uffe Söderberg med Lady Lady och den outgivna låten (och, vågar jag påstå, aldrig spelad utanför det här programmet) Tar dej intill mej. I intervjun pratar han om det kommande albumet, vilket vi ju är smärtsamt medvetna om aldrig såg dagens ljus. Har f ö så sent som idag fått bekräftat att det aldrig kommer att släppas…

 

Ännu en ”avknoppning” från Shanghai i samma program den 16 juni var ju Small, Fat’n’Beautiful – plojigt, men ack så catchy :)

 

Visitors, som ju samma år faktiskt deltog i Melodifestivalen tillsammans med Sofia Källgren, men det var ju så här de egentligen lät…

 

Avalon, vars A View of America ju är en av de där låtarna som jag alltid lyfter fram som ett guldkorn i min egenpåhittade Svensk Vinyl-genre. Jag har aldrig tidigare sett bandet nån annanstans än på singelomslaget. Och dessutom gjorde även de här en låt som aldrig gavs ut, Land of Love

 

Charlie, detta mysterium bland svenska artister i den första ”dansvågen”. Var tog hon vägen? Här var hon i alla fall på TV från en studio i Stocksund – och hon sjöng live :)

 

Och mycket mer…

 

3 thoughts on “Top Gear – bortglömd svensk musik-TV från 1989-1990

  1. Well I think its Great I enjoyed seeing that Time kapsel.
    So Much Gratitude.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *