Fake – Right (1984)

3237674”På begäran” (kul att kunna skriva det…) så kommer här ett inlägg med Stockholmsbandet Fake. Grejen med dem är att de kanske är det band som passar allra bäst in på den här bloggen. Ett svenskt band med en kort ”vinylkarriär” och som faktiskt producerades – och hade störst framgångar – i Italien!

Många som var med när det begav sig minns hiten ’Brick’ från 1985, som faktiskt var singeletta i just Italien och Grekland och även placerade sig bra på Tracks här hemma. Men, den låten representerar också ’spiken i kistan’ för bandet, eftersom de i samband med releasen av den blev såpass osams att Fakes öde var beseglat. Kuriosa är att i videon till ’Brick’ figurerar en inhyrd sångerska – Ulrika Örn, som ju bandets sångerska hette, hade redan lämnat bandet när det var dags för videoinspelning.

Det som senare skulle bli bandet Fake föddes redan 1977, då Erik Strömblad och Stefan Bogstedt från Tullinge i södra Stockholm bildade Size 46. Senare tillkom trummisen Stefan Sverin samt Tony Wilhelmsson och Ulrika Örn. De två sistnämnda blev tillsammans med grundaren Erik frontfigurer när bandet växlade spår från att från början varit rockorienterade till att använda mer och mer syntar i ljudbilden.

1983 kom genombrottet i Italien med låten Donna Rouge och de första listplaceringarna i Sverige kom i oktober 1984 när singeln ’Memories of Pan’ blev topp 10 på Tracks. Men, redan innan dess hade släppt albumet ’New Art’ och singeln med ’Right’ och den engelska versionen av ’Donna Rouge’ – där snackar vi italodisco :-)

Men som sagt, 1985 splittrades gruppen och Ulrika Örn (som ju f ö annars är mest känd som Niclas Wahlgrens motspelerska i filmen ’G’ 1983) gick vidare med en bortglömd solokarriär, och jobbar idag med musik på SVT. Erik Strömblad fortsatte med gruppen Walk on Water (bl a tillsammans med Thoth från +1) och jobbar idag med reklam, och Tony Wilhelmsson körde ett soloprojekt under namnet Pillow Parade och blev sedan präst.

Ett tips. Läs ett ”målande porträtt” av albumet New Art’ på Stafrins Skivguide

Fake ‎- Right
1984, Sound Of Scandinavia ‎- SOS 1184
(Strömblad/Wilhelmsson)
Mixad av Mario Flores, D.I.D Records, Milano

 

5 thoughts on “Fake – Right (1984)

 1. Hej, jag skulle gärna komma i kontakt med Tony. En gammal ungdomsvän Hur kan jag göra det.Det skulle betyda mycket för mig.
  hälsningar
  Pia Pärni Hammarén

 2. Kul att se detta !

  Har ju själv med hjälp av Erik och Stefan i bandet knåpat ihop en hemsida om bandet med en relativt uttömmande diskografi. Där kan man läsa mer om man vill.
  Sök på Fake unofficial homepage

 3. Riktigt bra blogg det här! Kul att du visar upp 80-talet på detta vis! Pinsamt nog måste jag erkänna att jag var lite ovetande om att ”Right” fanns som singel, så nu har du gett mig något nytt att leta efter. ;)

  Tack för länken dessutom! Keep up!

  /JörgenS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *