Army of Lovers – When the night is cold (1988)

 

’Inläggsfrekvensen’ är för tillfället generande låg här på bloggen, men det blir bättring…hoppas jag! En anledning kan nog vara att när man inte bara är 80-talsnörd, utan också eurovisionnörd, så är det bråda tider i dessa dagar :)

62093_10151277460747611_698123838_nInte helt oväntat att det idag då får bli ett inlägg med tydlig Melodifestivalkoppling. Ja, i alla fall i nutid – det hade känts ganska otänkbart att den här trion skulle varit med i Melodifestivalen när de debuterade 1988. Eller? Många av namnen bakom den här låten fanns ju i ”schlagerkretsarna” redan vid den här tiden…

R-757762-1335801099Det handlar naturligtvis i alla fall om Army of Lovers, som oftast beskrivs som ett ”90-talsfenomen”, men som ju alltså debuterade redan 1988, och som då, på den här första singeln, egentligen var miltals ifrån den extravaganta framtoning som de anammade senare. Vid den här tiden handlade det om låten, först och främst. Och vilken låt! Skriven av Alexander Bard, Rex Gisslén, Anders Hansson och Tim Norell, där de båda senare har applicerat hela Secret Service-soundet i produktionen. (’Secret Service’ anges f ö just ha producerat det hela.

Efter den här singeln (som f ö tokfloppade!?) så gick de till att börja med vidare mot ett sound som idag kan placera dem som ’svenska housepionjärer’, bl a i samarbete med Magnus Frykberg. ’Love me like a loaded gun’ var t ex uppföljarsingeln redan samma år som ’When the night…’

I videon nedan hittar vi f ö Camilla Thulin på pianot, designern som under storhetstiden räknades som deras fjärde/femte (beror på hur många de för tillfället var i bandet…) medlem, eftersom hon var högst ansvarig för extravagansen :-)

Army of Lovers – When The Night Is Cold
(Bard, Hansson, Gisslén, Norell)
1988, Sonet Grammofon
Producerad av Secret Service


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *