Frankel – Love of a lifetime + You’re a woman, I’m a man + Cold as ice (1984-1985)


Jag har en känsla av att det bland er läsare finns potential att räta ut frågetecken och skingra dimmor, eller har jag fel? Om inte, och om ni med andra ord vet mer än jag (d v s något mer än ingenting), dela gärna med er :)

R-1402021-1281368703Här är nämligen en artist som jag själv inte vet ett dugg om, som jag aldrig tidigare har hört talas om, men som lite varstans på nätet beskrivs som en svensk synth/eurodiscoartist anno 1984. Killen heter Björn Frankl och använder sig alltså av efternamnet som artistnamn. ’Problemet’ är att hans singlar är utgivna på tyska etiketterna RCA och Teldec och är producerade av likaledes tyske Björn Werner. Och se där – den ene killen som heter Björn är tysk, men den andre med samma namn ska då vara en svensk som spelar in och ger ut eurodisco i Tyskland ’redan’ 1984? Stämmer detta?

R-2345887-1285339244Ja, det där var ett sätt att närma sig Frankel och hans grymma låtar – ett annat vore att lämna det nördigt enkelspåriga resonemanget och som sagt konstatera att det här riktigt bra, och väldigt okänt, oavsett vilket land Björn kommer ifrån :)

Förresten, jag beklagar att det klippen inte är ’egenrippade’, men de här singlarna har jag aldrig sett i verkligheten :)

Frankel – You’re a woman, I’m a man:
(Werner, Frankel, Storey)
1984, RCA
Producerad av Björn Werner, i Peer-Southern Studio i Hamburg

Frankel – Lost For A Lifetime:
1984, Teldec
Producerad av Björn Werner

Frankel – Cold as ice (Gimme dynamite):
(Frankel, Werner, Hopkins-Harrison, Martens)
1985, Teldec
Producerad av Björn Werner, i Peer-Southern Studio i Hamburg

5 thoughts on “Frankel – Love of a lifetime + You’re a woman, I’m a man + Cold as ice (1984-1985)

 1. Det stämmer att Björn är svensk och heter Frankl i efternamn – inte att förväxla med hans artistnamn ”Frankel”. Björn jobbar idag främst som data/IT-konsult via ”Pyramid Konsult AB” och har bland annat varit stationerad på STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

  Under åren 84-85 jobbade han i Tyskland på ”Björn Werner Unternehmensberatung GmbH” och i samband med detta föddes sannolikt musikprojektet ”Frankel”. Hans tredje singel ”Cold As Ice” vars låt med samma namn han också komponerat, gavs sedermera ut av bandkonstellationen ”Transmission” 1986. Intressant nog bestod ”Transmission” av Björn Werner samt Mario Martens. På deras LP ”Easy Transmission” skrev Frankl dessutom musiken till låten ”Angel” som är förstaspåret på albumets A-sida. En trevlig eurodänga som definitivt släktas på hans tidigare singelsläppta alster – https://www.youtube.com/watch?v=zFhNbHjfuEk.

  En någorlunda up to date Björn – http://www.infodea.se/img/Bjorn_235.jpg

  …Du kanske redan visste detta i dagsläget men om inte så hoppas jag att dina Björn Frankl kunskaper blivit lite rikare. :-)

 2. sök på Frankel på musikon.
  det finns en Björn Frankel i svenska Skabb också!

  1. Hej Patrik! Självklart har jag redan gjort den sökningen hos dig – allt jag publicerar genomgår en ”dubbelkoll” via musikon ;) Dessutom har du ofta bättre kvalitet på omslagen än mina egna :) Men, jag får faktiskt ingen träff i det här fallet, vilket är en av anledningarna till min osäkerhet! Den här Björn Frankl i Skabb såg jag, men tvivlar på att det är samma person?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *