Ballard – Underground + Standing in the shadows (1989)

 

Sådärja, nu kör vi! Jag hade ju planer på att köra lite Eurovision-tema förra veckan. Eftersom det ju ändå var ESC överallt, så tänkte jag liksom hänga på. Men, av det blev inte mer än en spansk klassiker från 1986. Så OK, en vecka senare – här är faktiskt något som både är ’svensk vinyl’ och samtidigt går att koppla till årets upplaga av Eurovision Song Contest…

party-going-onJohn Ballard är skotten som sedan 80-talet varit en del av den svenska folksjälen. Typ. Det verkar ju faktiskt som att de flesta minns honom från Melodifestivalen 1984 som ’en av förlorarna bakom Herreys’ och hans bidrag Rendez-vous plockas ofta fram i schlagernostalgiska sammanhang – och det är ju alltid nåt! Den gången kom han trea, men han hade faktiskt placerat sig som femma året innan, då tillsammans med Ann-Louise Hansson med låten Bara en enda gång.Men det är inte därför han är här…

Knappa tio år senare är han sedan en av männen bakom Ace of Base och röner därigenom stora internationella framgångar som låtskrivare och producent. Men, det är inte därför han är här – och inte heller för att han var en av låtskrivarna bakom årets Eurovision-tvåa från Azerbaijan…

BallardDet är nämligen mer intressant vad som hände där efter hans Melodifestivaldeltagande dyker han nämligen upp som Ballard, vilket i praktiken är en trio bestående av John och två hårdstajlade killar vid namn Wolf och Raven – inga dåliga grejer :) Wolf heter egentligen Ulf Widlund och är en rutinerad räv som bl a turnerat med Leather Nun, Ulf Lundell och Mikael Rickfors, men vem Raven är har jag ingen aning om.

Ballard---Standing-In-The-ShadowsSå, varför plockar jag då upp gruppen Ballard? Jo, helt enkelt för att albumet Dancing in the shadows har en given plats i vinylsamlingen, under ”grymt bra och bortglömt”, vilket här exemplifieras av singlarna Undergound och titellåten, vilka du hittar här nedan.

 

Ballard – Standing in the shadows
(John Ballard)
1989, AIR Music
Producerad av John Ballard och Ulf Widlund

 

Ballard – Underground
(John Ballard)
1989, AIR Music
Producerad av John Ballard och Ulf Widlund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *