Nasa – Stockholmssommar (1985)

Hade flera uppslag till inlägg ikväll, men upptäckte att jag behövde komplettera med lite rippar, scanningar och liknande, och nu har klockan blivit alldeles för mycket :) Så, jag kör en låt – och ett band – som det helt enkelt inte har blivit av att jag har delat tidigare…

Nasa var ju som bekant något av pionjärer på den svenska synthpopscenen, trots att de slog igenom så mycket som fyra år efter att Adolphson & Falk 1981 börjat bana vägen genom sin Blinkar blå. För däremellan tycker jag inte att det egentligen hände så mycket, i alla fall inte i bemärkelsen hits och topplistor och så…

01 - Nasa - Stockholms SommarPatrik Henzel, Martin Thors och Johan Zachrisson hade debuterat som Nasa redan 1983 i filmen G med låten Nattens drömmar, men det var alltså 1985 som de singeldebuterade och fick en förhållandevis stor Trackshit med Paula – en av 80-talets bästa svenska singlar. I min värld alltså ;-) Den följdes sedan upp av den här som, till mitt stora förtret och förvåning, sällan omnämns eller tas upp när deras ”topplåtar” diskuteras. Och som sagt, det är för mig en gåta! Den blev ingen stor hit – vill minnas att den testades till Tracks antingen just före eller just efter sommaren, och det MÅSTE ju varit förklaringen…

Mycket mer av och om Nasa tar vi en annan gång, nu nöjer vi oss med en av deras definitiva höjdpunkter. Det här alltså Stockholmssommar (som det tydligen ska skrivas, även om jag tycker att de sjunger ’Stockholms sommar’…kolla bindestrecket på omslaget) från 1985. Även om jag befinner mig långt från Stockholm, och att det känns som att sommaren redan är långt borta – och även om ’sommarlåtar’ inte riktigt är min grej – så gör den här mig glad på ett alldeles speciellt sätt – särskilt den lilla passagen med att de ”tog en Cola”, att ”hon hette Paula”, och att de hade ”hört det förut”… Så underbart charmigt :) Låten fanns f ö senare inte med på debutalbumet Power Of The Century, utan dök upp först på samlingen Echoes Down The Hall 1998 och då även i engelsk version, City Girl.

Nasa – Stockholmssommar
(Henzel-Thors)
1985, Slick Records

[wpdevart_youtube]Fcuum9yYIhI[/wpdevart_youtube]

2 thoughts on “Nasa – Stockholmssommar (1985)

  1. Två veckor på Trackslistan i augusti, med en femtondeplacering som topp. Inte helt lysande för en låt som förtjänade betydligt bättre. Nasa var fantastiska och ovanstående är bland deras allra bästa, även om jag håller Take off your clothes och Point of View ÄNNU högre. Plattan som Patrik Henzel och Martin Thors släppte i början av 90-talet utan sportkommentatorn Göran Zachrissons son, Henzel & Thors är en annan halvt bortglömd pärla förresten. Keep up the good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *