Ladomir & Mazola Party – en historia om musikaliska samband

Dags för ett alldeles lysande exempel på hur jag lär mig en massa nytt genom att hålla på med det här. Från början tänkte jag mig att jag bara skulle dela med mig av lite bra musik, men allteftersom har jag också blivit nyfiken på om det finns mer att veta om de olika artisterna och låtarna – och det gör det ju för det allra mesta :)

14 - Ladomir - InförMinDomDet här handlar alltså till att börja med om ett band vid namn Ladomir. Jag hade i ärlighetens namn aldrig hört talas om dem när jag för några månader sedan ’slumpmässigt’ köpte en singel med dem, helt enkelt för att omslaget så att säga hade potential. När jag lyssnade på den, så blev jag inte jätteimponerad – den sortens politiskt färgad ’pretto-indie’ är vanligtvis inte min grej, men syntarna gjorde den ändå intressant. Bestämde mig ändå för att posta den här, av rena kuriosaskäl – och när jag då började leta runt på nätet så insåg jag att min bild av svensk musik från 1987 nog ändå är lite enkelspårig.

bild2För, tydligen så var Ladomir 1987 det allra hetaste på indie-fronten. Efter att ha bildats i Helsingborg 1984, hade de flyttat till Göteborg året därpå och sedan sakta men säkert erövrat indie-Sverige. Just den här singeln som jag köpte, Inför min dom, toppade radioprogrammet Bommens ”Spränglistan” i fyra veckor, vilket gav dem ett rejält genombrott i de s k alternativa musikkretsarna. Deras fullsatta konsert på Ritz i Stockholm spelades in av SR för radioprogrammet ”En galakväll på Tre Backar” och sedan spelade de på Hultsfred och ja…de var helt enkelt inte så okända som jag trodde. Nämnas bör också att på ladomir.se kan du läsa mycket mer om bandet, och dessutom ladda ner deras debutalbum som gavs ut först 2009, efter att bandet start om något år tidigare…

Mazola Party - VemSedan dök nästa ’uppenbarelse’ upp. Jag hade känt mig lite kluven när det gällde sången på Ladomir-singeln, men något kändes bekant – men jag kunde inte tänka mig att det fanns en anledning till det. För, faktum var ju nämligen att sångaren i Ladomir, Kire Nilsson, några år senare bildade gruppen Mazola Party tillsammans med Fredrik Furtenbach, som f ö hade gästspelat som basist i Ladomir tidigare.

Och, Mazola Party hörde under några år (90-92, typ…) till ett av mina svenska favoritband. De var liksom både lättsmälta och lite udda – och jag gillade verkligen sångarens säregna röst och att han sjöng på skånska. Vilket han f ö inte gjorde Inför min dom, men – då bodde han ju i Göteborg :-) De hade några mindre radiohits, där jag håller Vem? allra högst. Men mest känd var nog låten Allting är du, med den på den tiden uppmärksammade textraden ”jag måste in i dig”. I och för sig inget uppseendeväckande med tanke på att gruppnamnet verkar vara ett amerikanskt begrepp för ett gruppsexmöte’ där deltagarna smetar in sig i matolja…

Vi börjar med Mazola Party…

Mazola Party – Vem?
(Nilsson-Furtenbach)
1990, CBS/Cupol
Producerad av Billy Bolero

Och sen ’indie-klassikern’ från 1987:

Ladomir – Inför min dom
(Kire-Ladomir)
1986, Nonstop
Producerad av Henrik Lipp

Och ja, här är Mazolas Allting är du också…

Mazola Party – Allting är du (7″)
(Kire/Kire-Furtenbach)
1990, CBS/Cupol
Producerad av Billy Bolero och Kaj Erixon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *