Fancy – en snubbe med många ansikten…

Du som följer bloggens Facebook-sida såg kanske gårdagens tisdagspyssel? Av en ren tillfällighet såg jag ett gammalt omslag med eurodisco-hjälten Fancy i tidigare skepnad och kunde inte släppa det :) Så, på den vägen blev det – resten av dagen var jag bara ’tvungen’ att sträcklyssna på Fancy och alla hans ’eror’, och som en konsekvens av det så kommer här lite smått och gott med denne legendar…

Att på något sätt försöka täcka in en biografi över honom är inte realistiskt i det här formatet, och dessutom skulle det krävas en hel massa källuppföljning – det råder nämligen delade meningar på nätet om det mesta som har med denne man att göra :)

fancy_tess_flowerHan riktiga namn verkar i alla fall vara Manfred Alois Segieth, och han föddes 1947 i München. Notera alltså att han var närmare 40 år när genombrottet kom 1984. Det innebär naturligtvis att det finns massor av kuriosa att inhämta redan under 60-talet fancy_tess_geisha_kring honom, och det tidigaste jag har kunnat se är ett singelsläpp 1964 under namnet Tess Teiges (efternamnet Segieth baklänges…) & The Dynamits – skön utmaning att försöka få tag i den singeln, eller hur? Skivan till vänster släpptes 1969 och är det tidigaste omslaget jag har kunnat hitta. 1975 kom singeln – Ich Komm’ Wieder, Kleine Geisha – och visst känner man igen rösten trots inramningen? :)

Sedan, alltefter 70-talet passerade, så närmade sig den gode Tess discomusiken efterhand, i gott sällskap med bl a Giorgio Moroder och Frank Farian. Men, hans tid var som bekant ännu inte kommen. Efter ett otal konstellationer och experiment, så kontaktade han den amerikanske jazzmusikern (!) Todd Canedy som jobbade i München, och bad honom skriva en låt till det soloprojekt som Tess tänkte sig att starta.

R-695580-1173001911Låten var naturligtvis Slice Me Nice och när de sedan gav den till producenten Anthony Monn (som bl a tidigare gjort succé med Amanda Lear) så var succén ett faktum! Men, den första inspelningen under namnet Fancy var faktiskt Come Inside, som man testade på klubbar i USA redan 1983, och som sedan hamnade på B-sidan av Slice Me Nice, och senare omarbetad till Check It Out på debutalbumet.

Efter succén med Slice Me Nice så skulle jag ju helt enkelt kunna rabbla hits och framgångar, men det gör jag inte. Jag har istället valt ut några personliga, och kanske inte de mest välkända, Fancy-favoriter under årens lopp. Sägas bör att han under vissa perioder har varit riktigt riktigt dålig, och när han idag 66 år gammal ställer sig på scenen och agerar eurodiscostjärna, så blir det kanske inte helt klockrent. Men, nu struntar vi i det – luta dig tillbaka och njut!

Feedback, Feedback
(Shane Dempsey)
från albumet Contact, 1986.
(Är det bara jag som tycker mig höra ’Manboy’…?)

China Blue
(Alf Scwegeler)
från albumet ”Flames Of Love”, 1988, och även på singel. (Klippet är från ZDF-Hitparade)

My Emotional Way
(Grant Miller)
från albumet ”All My Loving”, 1989.

When Guardian Angels Cry
(Bernd Meinunger)
från albumet ”Five”, 1990, och på singel.

D.I.S.C.O (Lust For Life)
(David Brandes & John O’Flynn)
från albumet ”D.I.S.C.O”, 1999, och på singel. (Albumet producerades av eurodanceakten E-rotic, vars sångerska Lyane Leigh också är med på den här låten.)

Feuer & Eis
Nyinspelad tysk version av Slice Me Nice, från albumet ”Best Of…Die Hits Auf Deutsch”, 2003.

 

 

4 thoughts on “Fancy – en snubbe med många ansikten…

  1. Hejsan!
    Hade typ de flesta tolvorna men har sålt bort en del och bara sparat de bästa där definitivt ”China blue” kvalar in. Andra favoriter jag har är Save the moment och Bolero

  2. Jag tackar för informationen om Fancy. Det var riktigt kul att höra hans 60-talslåtar! Det är en artist som följt mig genom åren, även när han inte varit så aktuell.

    Sen kan jag hålla med om att han varit mindre bra stundtals. När han tolkade Beatles var väl inte hans allra bästa grej direkt.

    1. Nu var det ju iofs en 70-talslåt jag lade upp – att ha koll på 60-talslåtarna är som sagt bara en dröm ;-) Men, den här historien förklarar ju faktiskt lite varför han gärna (tyvärr) har gett sig på gamla 60-talare – som då t ex ’All My Loving’, men också ’Pretty Woman’, ’Wear My Ring Around Your Neck’, Locomotion’ m fl…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *