Sidewalk (1986-1987) + License & Gigi Hamilton (1984)

Har ägnat en hel del tid de senaste dagarna åt att rippa LP-skivor som det helt enkelt inte har blivit av att jag rippat tidigare – och där finns en del :) Insåg då att jag hade en intressant ansamling med svenska ”kristna” band – vad det nu egentligen är för konstig definition, men den användes flitigt främst under 80-talet. Där fanns tidiga album med Edin-Ådahl, samt några med Licence och Sidewalk. Det som gör de två senare intressanta för mitt vidkommande är att de båda utgör plantskolan till Fingerprints – ett av de sena 80-talets bästa svenska band i mitt tycke.

3238033I Licence återfanns från början nämligen både sångaren Björn Ström och basisten Thomas Axelsson, båda ju senare medlemmar i Fingerprints och det var dessutom de två som utgjorde ”uppföljarbandet” West Of Sunset, och till Licences sista singel, Ge mej dina tankar, tillsammans med Gigi Hamilton, då hade även keyboardisten Jörgen Ingeström (Fingerprints tredje medlem) anslutit sig till bandet. Den kan du lyssna på i slutet av inlägget…

19 - Sidewalk - Våra VingarNär Licence splittrades så vet jag inte vad Björn Ström tog sig före med, men Thomas och Jörgen tog med sig trummisen Pär Gustafsson och anslöt till bandet Sidewalk – och det är nu som det börjar bli riktigt intressant, för där fanns två kvarvarande medlemmar att ansluta sig till – sångaren Ken Wennerholm (senare Triple & Touch) och gitarristen Tommy Kaså (senare producent, låtskrivare och bl a medlem i Ten Tigers). Med andra ord så skulle man, i alla fall i min värld, kunna kalla Sidewalk för en Göteborgsk ’supergrupp’. Den här sättningen skivdebuterade 1986 med singeln Våra vingar som jag minns som utmanare på Tracks, och som en låt som gjort sig påmind på ett blandband genom åren. Sidewalk - Tiden Är Här

Albumet Tiden är här släpptes 1987, men i samma veva verkar delar av bandet hoppa av, eftersom det på min engelska utgåva av samma album, The Time Is Here, är en trio kvar – Ken, Thomas och Tommy. Kuriosa-kul att notera är också att mitt engelska omslag är identiskt med det svenska som du ser här – så när som på en detalj; ett bindestreck i gruppnamnet. Vilka uppoffringar man kan behöva göra när man ska lanseras internationellt!

Här är Våra vingar, dels i sin svenska singelversion från -86, men först i sin engelska albumversion från -87. Och som sagt, längst ner hittar du Licence & Gigi Hamilton…

Side-Walk – The Dancer
(Wennerholm-Ingeström-Norman)
1987, Royal Music

Sidewalk – Våra vingar
(Wennerholm-Ingeström)
1986, Royal Music

License & Gigi Hamilton – Ge mej dina tankar
(Björn Ström)
1984, LEON

 

 

2 thoughts on “Sidewalk (1986-1987) + License & Gigi Hamilton (1984)

  1. Jag tror helt enkelt etiketten kristen musik eller kristna band som du skriver var ett sätt att veta att i det här bandet finns det kristna medlemmar som gör musik ofta med ett kristet budskap. Det vore klart bättre att säga musik gjord av kristna för musiken i sig är ju densamma oavsett om medlemmarna har en kristen tro eller inte. Men den här etiketten har hängt med så länge(särskilt i USA där den stora marknaden finns)att den förmodligen är svår att bli av med.
    Jag var förresten med i samma församling som License i Södertälje när jag var barn.
    MVH/Robert

    1. Oj, lite ”jag mötte Lassie” där minsann ;) Och ja, jag håller med dig om att det ju vore bättre att etikettera personerna än musiken, även om det ju faktiskt ganska ofta GÅR att höra när det handlar om ett kristet band, och då menar jag inte bara med hjälp av budskapet. Eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *