Mia – Temptation (1986)

Insåg nån gång i förra veckan att en alltför stor andel av de senaste inläggen hade varit killar, grabbar…ja, vad du nu vill kalla dem för. Så, dags att för bättring – i fredags körde jag systrarna Päivirinta, idag blir det en norsk pige från samma tidsera…

05 - Mia - TemptationHär har vi ännu ett exempel på något som jag just förstått vad det är, även om jag har haft låten sedan urminnes tider. ”Mia” trodde jag nog alltid var en svensk tjej, men allt eftersom har gått så har jag insett att det nästan vore omöjligt – hur skulle något svenskt från 1986 som är så bra, och så välproducerat, kunnat ha gått mig förbi – för jag har ju aldrig sett eller hört nåt annat från en svensk Mia. Men det berodde ju naturligtvis på att hon är norsk – och i Norge där är hon långtifrån okänd :)

Jag läser mig till att Mia Gundersen i praktiken debuterade 1983 när hon klev in som sångerska i Stavangerbandet Asfalt, 1985 deltog hon i den norska Melodifestivalen (Melodi Grand Prix) – och i All Of Us (Stavangers eget ’bidrag’ till Live Aid, se nedan) och året efter så släppte hon albumet Temptation, varifrån jag alltså har hämtat titellåten. Hon deltog i MGP även 1986, och blev 4:a med låten Jeg vet hva jeg vil – och för övrigt även 1996. Idag anses hon vara en av Norges mest välkända artister – och beskrivs ofta som landets stora ”diva”. Hon har genom åren bl a gjort mycket musikaler, men bara släppt ett enda album – som 25-åring 1986. Och javisst, albumet finns faktiskt på Spotify (se nedan)

R-4524277-1367331791-7846Jag ger er alltså här Temptation, en låt som på nåt sätt känns alldeles för bra jämfört med övrigt material som du hittar strax nedanför, så jag utgår ifrån att det är en cover? Nedanför hittar du alltså först hennes MGP-framförande 1986, och sedan det som alltså var Stavangers svar på Band Aid och USA For Africa. Jag säger inte mer, men…det var ju i alla fall för en god sak….

Mia – Temptation
1986, Odeon

Mia Gundersen – Jeg vet hva jeg vil
(P.Røise)
1986, EMI Norsk

All Of Us (Stavanger For Africa) – From All Of Us (1985):
(M.Røise-P.Røise)
1985, Nordisc

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *