Euroish Eighties Ultimate Chart #161-165

 EuroishEighties_161-165

Well…påsken har passerat, och bloggens mer eller mindre planerade dvala är över. Let’s get Euroish… :)

 

165. Clio & Kay – Keep On Dancing

- 165 - Clio & Kay - Keep On DancingItalien (1988, Top Line)
M/T: R. Ferrante, M. Perugini
Prod: R. Ferrante, M. Perugini

Jag behöver kanske inte poängtera det längre, men trots en placering över 160 så rör vi oss nu uteslutande bland riktigt bra låtar i min värld! Här har vi en riktigt grym hybrid mellan italo och…ja, varför inte Salt’n’Pepa? :)

Bakom artistnamnen Clio & Kay fanns Maria Chiara Perugini och Caterina Cianco, där Clio/Maria utgjorde ett välkommet undantag i en annars mans- och producentdominerad italoscen – hon var nämligen i högsta grad delaktig i såväl låtskrivande och produktion av Clio & Kays material.

 

164. Neoton Familia – Szembekötősdi

- 164 - Neoton FamiliaUngern (1988, Profil)
M/T: Hatvani, Jakab
Prod: Dobó Ferenc

Notoriska följare av listan minns att vi hade ett ungerskt gästspel lite längre ner, och här kommer alltså ett till! Neoton Familia, som de hette där hemma (Neoton i Spanien, Newton i Västtyskland, Neoton Familie i Östtyskland och Newton Family i resten av världen) var Ungerns populäraste band i discogenren under dryga 10 år f r o m slutet av 70-talet.

Jag har inte hört jättemycket av deras material, och den här låten är hämtad från vad som tydligen är ett av deras minst kända album – men jag gillar just den här :) Sångerska här  är Éva Csepregi (känd som Eva Sun utanför Ungern), som var deras tidigare förgrundssångerska, men som alltså gjorde ett inhopp här. Hon var annars vid den här tiden mer känd som en del av duon Adam & Eva (!)

 

163. Digital Emotion – Go go yellow screen

- 163 - Digital Emotion Go Go Yellow ScreenHolland (1983, Break Records)
M/T: Adams & Fleisner
Prod: Adams & Fleisner

Dags för ännu ett holländskt inslag på listan. Bakom projektet Digital Emotion fanns ett DJ-kollektiv som i sin tur dolde sig bakom ett flertal alias, bl a Cat Music och i det här fallet; Adams & Fleisner. I praktiken var det alltså herrarna Hessing, Mol, van Prehn, Bergman och Veerhoff som var Digital Emotion, men på scen och på omslagen ser vi istället Jean Francois Colombo, Cickie Dee Beer och Myrna Balrak.

Det här är deras debuthit från 1983, oblygt inspirerad av främst Trans-X Living on video och andra liknande milstolpar från den tiden. Ja, så till den milda grad att jag faktiskt räknar den till de milstolparna…

 

162. Wish Key – Last Summer

- 162 - Wish-Key - Last SummerItalien (1986, Ra-Re Productions)
M/T: M.Berti, R.Todesco
Prod: C.Bonfanti, M.Berti

Trots att det ju, vilket jag nämnt flera gånger tidigare, släpptes mängder och åter mängder av skivor med varierande kvalitet under italo-eran, så är det ganska ofta som det visar sig handla om samma sångare, låtskrivare eller producenter – och det är sällan man råkar på något projekt som inte är kopplat till de övriga. Men här är ett sånt – trodde jag…

Researchen visade ju nämligen att Wish Key startades 1983 av Manlio Cangelli, som i samma veva också var med och startade Scotch. Faktum är att Wish Key’s debut (och största hit) Orient express i praktiken framförs av samma artister som spelade in Scotch-debuten Penguin’s invasion – d v s Cangelli och sångerskan Lorella Ghilardi. Men, när vi tre år senare får den här låten (enligt mig deras bästa) så är ’varumärket’ Wish Key sålt till DJ:n Massimo Berti och sångerska är nu Silvia Merelli. Är du med? :)

 

161. J.D Jaber – Don’t wake me up

- 161 - JD Jaber - Dont Wake Me Up_Italien (1986, Memory Records / Beat Box BB 7087)
M/T: A.Gabelli, G.Bergonzi
Prod: Alex Cundari

Vad har vi här då? J.D Jaber? Ja, fråga mig inte var det artistnamnet kommer ifrån. Hans riktiga namn är Gianluca Bergonzi, och han verkar inte ha varit särdeles aktiv på skivfronten när det begav sig – ett fåtal singlar under det här namnet och någon ytterligare är allt jag kan hitta…

Sedan blir jag inte klok på producenten här. Alex Cundari verkar ju inte vara den samme som Stefano Cundari, som jag ju har nämnt ett flertal gånger tidigare i egenskap av producenten bakom bl a Baby’s Gang och mannen bakom Memory Records. Med tanke på att Stefano Cundari gick bort 1990, och denne Alex Cundari har återkommit på scenen under 2000-talet, efter att ha försvunnit från den samma just i vevan kring 1990-91, så kanske man kan misstänka att de var bröder? Som sagt, jag blir inte klok på det hela – och känner inte att ens det allvetande nätet kan ge mig svar. Kan någon av er därute?

 

 

3 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart #161-165

 1. hej igen beatbox.se
  vill säga att
  Clio & Kay – Keep On Dancing
  är skarpt bra musik
  finns med på
  powermix vol.4 1989
  finns på någon ryska webbsida som jag,här är den
  http://myzuka.ru/Album/275772/Power-Mix-Power-Mix-Vol-4-1989
  om du vill kan du tag hem programmet
  internet download manager
  http://download.cnet.com/Internet-Download-Manager/3000-2071_4-10071618.html
  jag tror det ska fungera att ladda hem det med detta program
  det fungera på youtube och många andra webbsidor
  hade trevligt.och för en väldigt trevlig och engagerad webbsida tack
  från stefan nilsson facebook.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *