Euroish Eighties Ultimate Chart #3-4

 

Det är nästan tre månader sedan som jag presenterade placeringarna 5 och 6, och då avslöjade jag ju bl a att Den Harrow på sjätteplatsen var högst placerade italienska akt. Sedan tidigare har vi också avverkat den franska, holländska och övriga europeiska länders topplaceringar. Det lämnar ett land ensamt i toppen, och kanske kanske kan topp 4 upplevas som lite ’smal’? Det är upp till er att bedöma – här till att börja med placeringarna 3 och 4…

 

Cretu+Thiers4. Cretu & Thiers – When love is the missing word

Tyskland (1987, Virgin Schallplatten)
M&T: T.Thiers, K.Hirschburger
Prod: M.Cretu

’Demonproducenten’ Michael Cretu har vi ju råkat på några gånger tidigare på listan, både som artist i eget namn (med Samurai högst placerad på plats 21), som del av Moti Special och inte minst som mannen bakom Sandra. Men, det är ju bara att konstatera att jag har ett gott öra till hans produktioner i fler sammanhang än så…

Här är hobbyprojektet som för min del gärna hade kunnat få släppa ifrån sig mer än det smått fantastiska albumet Belle Epoque från 1988 (samt Alice Cooper-covern School’s Out ska sägas…). Michael Cretu och Manfred ’Tissy’ Tiers släppte som förstasingel ifrån sig den här närmast fulländat vackra eurodängan…

 

HubertKah-SoManyPeople3. Hubert Kah – So many people

Tyskland (1989, Blow Up)
M&T: H.Kemmler, M.Löhr, M.Cretu, k.Hirschburger
Prod:Michael Cretu
Remix: Armand Volker

Nämen, så det föll sig – ännu en Cretu-höjdare :) Och ännu en gång en låt som jag hyllat och skrivit om tidigare. Hur hade jag kunnat låta bli?

Hubert Kah är ju dock ett band där Cretu aldrig varit regelrätt medlem i, utan det är Hubert Kemmler, Klaus Hirschburger och Markus Löhr som genom åren utgjort denna ypperliga popkombo. De startade redan under tidigt 80-tal som en del av den tyska new wave-vågen (Neue Deutsche Welle) och hade bl a en stor hit 1982 med Rosemarie.

Därefter förändrades deras sound successivt för att runt 1985 nå perfektion i samarbetet med den tidigare nämnde rumänske trollkarlen. Lite kan nog erkännas att jag kan ha missat att ta med någon av deras övriga låtar (t ex Limousine, Engel 07, Military drums) tidigare på listan, men det får lov att uppvägas av att de alltså plockar bronsplatsen med denna helt enkelt skit-braiga låt :)

2 thoughts on “Euroish Eighties Ultimate Chart #3-4

  1. Kul val av Hubert Kah-låt! Hade den på ett kassettband och hade skrivit ”Alphaville?” på inlägget minns jag. Känns inte svårt att särskilja idag, men jag kan förstå hur jag tänkte och trodde det som 11-åring i alla fall.

    Minns att jag hörde nån gång på den tiden att var Hubert Kemmler som sjöng responssången på Sandra-hitsen. Är det det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *