Ryder – Runner in the night (1986)

 

Jodå! Som jag har ’erkänt’ flera gånger tidigare – granne med alla de andra nördarna i min kropp, så finns där även en med schlagerfokus. Jag försöker dock ofta påstå att det här med schlagernörderiet inte är särskilt framträdande och frekvent, men då jämför jag kanske för mycket med ’riktiga’ schlagernördar i bekantskapskretsen istället för med ’vanligt’ folk ;-) 

I vilket fall, när det nu återigen vankas ”Eurovision-vecka” så tänkte jag dels skriva lite om årets bidrag (fast så där ”i smyg”, precis som jag gjorde med Melodifestivalen), men också plocka fram lite favoriter från förr – i äkta beatbox.se-anda!

esc1986_lead_Eurovision Song Contest var ju naturligtvis bättre, roligare och mer minnesvärd på 80-talet – ALL musik var ju bättre då, inte sant? ;-) – och jag skulle kunna plocka högvis med guldkorn från t ex åren 1986-1989,  men låt mig börja med denna…

Ryder-RunnerInTheNightJag kan inte påstå att jag alltid har jättetydliga minnen från när det hela gick av stapeln, men vissa detaljer, låtar och artister minns jag att de gjorde såväl intryck som avtryck, och en låt som jag vet att jag gick igång på ordentligt var den här – Runner in the night med det för tillfället hopsatta bandet Ryder, anförda av Maynard Williams och tävlandes för Storbrittanien 1986. Den gick varm på blandbandet och jag minns att den korta tid den fick på Tracks var en lycklig tid :)

I efterhand har jag förstått att den var och blev lite historisk på flera sätt – dels så var det ett för tiden okonventionellt framförande, eftersom Ryder inte använde sig av symfoniorkestern, utan spelade själva, och dels totalfloppade den i hemlandet och blev det första brittiska ESC-bidrag som missat Top 75 sedan 1964. Sånt brydde ju dock inte jag mig om på den tiden – jag tyckte den här var fräck, modern och skitbra :)

Här är klippet från den brittiska uttagningen, Song For Europe:

Ryder – Runner in the night [UK Eurovision Entry 1986]
(B.Wade, M.Darbyshire)
1986, 10 Records

Producerad av Brian Wade

 

2 thoughts on “Ryder – Runner in the night (1986)

  1. Jag vet inte om dom ens spelar själva i tävlingen. Jacob Dahlin har jag för mig sa i den svenska radiokommenteringen att dom spelade playback. Men en kul låt är det ändå och att den kom in på Tracks var lite sensationellt då, med tanke på låtens låga placering i tävlingen.

    1. Nej, det stämmer nog så. Jag läste nånstans att de spelade ”själva” (d v s symfoniorkestern spelade inte) fast med förinspelade trummor och keyboards – så ja, det är en definitionsfråga :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *