Katanga – As good as gold (1985)

 

Det är inte första gången jag nämner det, men det tål att nämnas igen – även om det finns en kärna av artister, låtar och stilar som gärna återkommer här på bloggen, så är bredden samtidigt smått monumental. Hmm…var det ett bra ordval? Ivf, jag blandar som sagt gärna kitsch och kredd, högt och lågt. Så, mitt ibland all förhållandevis kitschig euro kommer här något ’smalare’…

04 - Katanga - As Good As GoldKatanga var en Malmöbaserad grupp som endast släppte ifrån sig den här singeln. Jag vill minnas att den spelades en del på radion, och att den testades och inte kom in på Tracks. En anledning till det skulle kunna vara att det känns som att den 1985 var några år för sen – jag får lite new romantic-vibbar och hör och ser framför mig en trulighet som hörde det tidiga 80-talet till. Därför har jag också haft lite svårt att ta till mig den och gilla den fullt ut, men att den ändå platsar här är en självklarhet.

Varför, frågar sig då vän av ordning. Och svaret är enkelt, jag älskar ju att hitta ’första gången-grejer’ med artister som senare gjort sig kända på annat håll, eller som i det här fallet, under annat namn. Katanga bestod nämligen av Keith Collin och Carl-Axel Bengtsson, där den förstnämnde senare skaffade sig en liten solokarriär på 90-talet (kolla gärna in Standing close to my regrets på YouTube), men roligare tycker jag är att Carl-Axel Bengtsson bara något år efter Katanga blev…Karl Kanga. Den milt sagt Billy Idol-inspirerade uppenbarelsen som ju hade ett gäng hits 1987-1988 började alltså här…

Katanga – As good as gold
(Bengtsson-Collin)
1985, Air Music
Producerad av Thomas Folland

 

2 thoughts on “Katanga – As good as gold (1985)

  1. Minns att den låg etta på Radio MCB och hade den inspelad på kassettband .
    har skaffat den både på singel och maxi :-)
    Gillar låten på något sätt lixom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *