Första delen av ESC 2014 – The Ultimate Chart.

 

Jag har inte direkt något annat forum att dela med mig av detta i, så om du inte alls är intresserad så får du blunda ;-) Här kommer alltså ännu en lista med ”euro” och ”ultimate” i namnet! 

JoinUs_2Och den här gången handlar det naturligtvis om min högst subjektiva uppfattning om årets 37 bidrag i Eurovision Song Contest – helt frikopplat från tips, snackisar, framträdanden, videos etc.

Så, i detta första inlägg kommer jag helt enkelt placera in låtarna från första semin i listan, och lämna resten blankt. Bortsett ifrån att det i det här fallet innebär att jag redan avslöjar min ’totalfavorit’, så skapar det ju möjligheter till spekulationer om vad som finns på de tomma placeringarna ;) Och jag börjar med botten, helt enkelt för att jag inte kom på nåt annat sätt att presentera det hela på!

 

ESC 2014 – The Ultimate Chart ;-)

 

37, 36. Årets två sämsta återkommer jag till…


BELGIEN_bmuss-263735. BELGIEN: Axel Hirsoux – Mother (SF1 #16)

Ursäkta, men jag klarar inte av honom, låten eller…nej, ingenting! https://www.youtube.com/watch?v=APWpOkRQoiY


34. Vänta och se…


_LETTLAND_dsc_410933. LETTLAND: Aarzemnieki – Cake to bake (SF1 #15) 

Lite kluven. Det är ju en löjligt klistrig sjunga-med-refräng, men den ännu löjligare texten (och helheten) gör ju att den får stanna här i botten. Parodin (som du väl inte har missat?) är bättre! https://www.youtube.com/watch?v=L7CL8anA1hQ


_RYSSLAND32. RYSSLAND: The Tolmachevy Sisters – Shine (SF1 #14)   Tips: till final

Som sagt så har jag försökt att bortse från allt annat än själva låtarna, men jag misstänker att det undermedvetet finns både en och tre anledningar till att jag inte klarar att ta in årets ryska bidrag. Egentligen borde jag gilla det lite småsvängiga retro-soundet, men nej… https://www.youtube.com/watch?v=MPI7AnD_QS8


_ALBANIEN_hersi_1-converted31. ALBANIEN: Hersi – One night’s anger (SF1 #13)

Svårt. På ett sätt gillar jag den, men på andra sätt gör jag det inte. Helt enkelt. Har f ö ofta svårt att ta till mig just de albanska bidrag – förmodligen en kulturfråga… https://www.youtube.com/watch?v=J4ABpIspdic


_ISLAND_pollaponk_for_brochure30. ISLAND: Pollapönk – No prejudice (SF1 #12)  Klar för final

Ytterligare ett bidrag som jag är kluven till. Jag gillar den starkt 90-talsinspirerade känslan och inte minst refrängen, men helheten blir ändå tröttsam, monoton och rätt kass. https://www.youtube.com/watch?v=J4ABpIspdic


_PORTUGAL_suzy-converted+29. PORTUGAL: Suzy – Quero ser tua (SF1 #11)

Ännu en låt som inte riktigt klarar ovan nämnda ’frånkoppling’. Den är glad och käck, men videoklippet från uttagningen är definitivt inte till hennes fördel, och snacket om att det kan ha förekommit oegentligheter med röstningen gör det i just detta fall ännu värre, eftersom den låt hon då slog ut kan vara ”Årets-bästa -utslagna-i-de-nationella-uttagningarna”… https://www.youtube.com/watch?v=J4ABpIspdic


28. Vem hittar vi här?


Och här kommer nu den lägst placerade låten som ändå, genom att vara topp 10 i sin semifinal, kvalar in till min fiktiva final på lördag:

_MOLDAVIEN_cristina_scarlat_4-converted27. MOLDAVIEN: Cristina Scarlat – Wild soul (SF1 #10) Tips: till final

Det här är verkligen vad jag skulle vilja kalla ”en typisk öststatsbakelse” med stora gester och katastrofal engelska. Men – eller kanske tack vare det –  jag gillar den, i alla fall litegrann :) https://www.youtube.com/watch?v=z_E12QokqAs


26, 25. Ytterligare två att vänta på…


_SAN MARINO24. SAN MARINO: Valentina Monetta – Maybe (Forse) (SF1 #9)  Klar för final

Den här damen lär ju knappast behöva nån direkt presentation? Efter den avskyvärda Facebook-låten för två år sedan, så levererade hon (och Grand-Old-Man Ralph Siegel) en riktigt bra låt ifjol, men i år har de somnat in. Visst, det är en fin låt – men åååh så gammal den känns, och inte riktigt på det där sättet som vi gillar här på bloggen… https://www.youtube.com/watch?v=vt_3yms1PcM


_ARMENIEN23. ARMENIEN: Aram Mp3 – Not alone (SF1 #8) Tips: till final  Klar för final

En av årets snackisar och förhandsfavoriter, i alla fall om man går på de förhållandevis lättmanipulerade spelbolagens oddslistor – för visst är det väl så att armenerna själva har spelat på denna för att skapa intresse?

I och för sig verkar det också som att vanligt folk tycker den här är bra, vilket för mig är en gåta. Jag hör en baktung öststatshybrid av diverse stilar. Visst, där finns potential, men att detta skulle vara en av årets bästa? Nej, den är #23 :) https://www.youtube.com/watch?v=ChkJpnOgIwQ


_AZERBAIJAN22. AZERBAIJAN: Dilara Kazimova – Start a fire (SF1 #7) Tips: till final  Klar för final

Det är gott om ballader i år, och man kanske kan se en tendens till att jag gärna föredrar de snabbare låtarna, i varje fall framför den här typen av ballad. Den är vacker och melodisk, men det händer inte så mycket. Som ”alltid” så är det azeriska bidraget svenskskrivet, och Stefan Örn har ju lyckats förr med att få ’lagom’ många att rösta på en ’lagom’ friktionsfri låt… https://www.youtube.com/watch?v=ipQswujA5gw


21. Tålamod…


_UKRAINA20. UKRAINA: Mariya Yaremchuk – Tick tock (SF1 #6) Tips: till final  Klar för final

När den här tog hem segern i den ukrainska uttagningen redan i december så lät den rätt illa. Men, när ovan nämnde Stefan Örn fått i uppdrag att fullständigt rekonstruera skapelsen, så låter det bra mycket bättre. Jag är dock kluven – det här är trots allt ett välkommet avbrott från alla ballader, men samtidigt är det ändå något som gör att den passerar förbi min radar. Kanske genomskådar t o m jag plastigheten och det tillrättalagda för en gångs skull ;-) https://www.youtube.com/watch?v=sdAf2EjhRiE


…och nånstans här går gränsen till de bidrag som jag gillar! Allt tidigare är i fallande skala tämligen ointressant. Notera att 11 av 16 bidrag i första semin alltså hamnar där.

19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11. Ett helt gäng bra låtar, som alltså inte tävlar i första semifinalen…


10. MONTENEGRO: Sergej Ćetković – Moj svijet (SF1 #5) Tips: till final  Klar för final

Jag har egentligen aldrig varit nån jätteanhängare av den klassiska balkanballaden, i varje fall inte förrän på senare år. Varför vet jag inte, men numera är mitt sinne bra mycket mer öppet för balkanska intryck än tidigare :) Därför hamnar den här så förhållandevis högt – det är ingen stor ballad jämfört med klassikerna, men i årets startfält så är den det. Vackert, helt enkelt.


9. ESTLAND: Tanja – Amazing (SF1 #4) Tips: till final

Den här låten har kallats både det ena och det andra, ”fattigmans-Euphoria” är ett exempel. Och ja, jag håller med! Det ÄR en billig och tämligen fantasilös variant på såväl Loreen som på fjolårets tyska Cascada-bidrag (som ju iofs i sin tur var en kopia på just Loreen).

Men…i min värld innebär det som synes bara att den hamnar lite längre ner på topp 10 än den hade gjort med aningens mer kreativitet. Det här är ju ett sound som annars saknas i år – och det tycker vi inte om…


8, 7. Hälften av topp 10 hittar vi i semi 1, men alltså inte dessa två…


6, 5. …och inte heller dessa…


4. NEDERLÄNDERNA: The Common Linnets – Calm after the storm (SF1 #3) Tips: till final  Klar för final

Med Montenegros balkanballad på plats 10 och här en mer eller mindre ”refränglös” countryballad så högt som plats 4, kan man lugnt konstatera att min smak har breddats. Här hörs ju tydliga ekon från Lady Antebellums I need you now, vilken jag gillar riktigt mycket (jag lyssnar sällan på reklamradio, så den är inte uttjatad för mig…) och jag tycker det här känns uppfriskande äkta och genuint – på samma sätt som Anouks holländska bidrag ifjol. Snacka om att de har ryckt upp sig i tulpanlandet efter många års kräftgång…och snacka om att jag börjar bli gammal ;-)


3. SVERIGE: Sanna Nielsen – Undo (SF1 #2) Tips: till final  Klar för final

Det känns redan som ett slitet uttryck, men jag har verkligen varit kluven även inför Sannas ”superballad” ända från start. Jag har aldrig varit något stort fan av henne, utan mest bara konstaterat att hon är jäkligt proffsig och säker, men samtidigt lite tråkig. Nu är det ju onekligen så att hon har fått en fantastiskt kompetent och välskriven låt i sin hand, så det är ju ingen tvekan om att vi tävlar med ett klanderfritt och kompetent paket – om än kanske lite tråkigt.

Men som synes, kvalitet slår det mesta och därför är årets svenska bidrag självklart bland de bästa – och det är med avsevärt mer stolthet än ifjol som man i år kan ställa sig bakom det svenska bidraget :)


2. Årets näst bästa kommer alltså senare i veckan…


1. UNGERN: Kallay-Saunders – Running (SF1 #1) Tips: till final  Klar för final

Men årets bästa har vi här! Redan när jag hörde den här första gången (typ i slutet av förra året?) så kände jag att det här var något speciellt. Och då tänker jag inte i första hand på budskapet och texten – för ämnet är ju definitivt ’speciellt’ i Eurovision-sammanhang.

Men nej, det är själva låten i sig som får mig att gå igång, medan texten ju snarare tar ner mig på jorden igen. Och kanske är det just den dynamiken som gör det hela speciellt? Att döma av förhandssnack och experter så är den allmänna uppfattningen om denna lite kluven. Men för en gångs skull så är det inte så för mig – Ungerns Running är min favorit i årets ESC. I alla fall så här på förhand, får väl tilläggas… Och, åker den ut redan i semin så är jag van vid att ha avvikande musiksmak :)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *