Mera ESC, mera lista – och dags för semi #2

 

JoinUs_2Nej då, självklart behövde du inte vänta längre än så här på att nästan få listan komplett. Det enda som kommer att saknas efter det här inlägget är The Big Five + värdlandet Danmark, men de för vi på inför lördagens final – precis som ”i verkligheten”. Och ja, du ser rätt – jag tog och vände på listan – det kändes trots allt lite krystat att köra nedräkningsprincipen när stora delar av listan redan är avslöjad…

Dessutom ser du kanske hur jag faktiskt inte har kommenterat de låtar som inför imorgon går in på ”min” topp 10 – de talar för sig själva! Däremot finns en del rappakalja att läsa om de övriga…

ESC 2014 – The Ultimate Chart, del 2

 

1. UNGERN: Kallay-Saunders – Running (SF1 #1)  Klar för final


2. ISRAEL: Mei Finegold – Same heart (SF2 #1)  Tips: till final  Utslagen


3. SVERIGE: Sanna Nielsen – Undo (SF1 #2)  Klar för final


4. NEDERLÄNDERNA: The Common Linnets – Calm after the storm (SF1 #3)  Klar för final


5. ÖSTERRIKE: Conchita Wurst – Rise like a phoenix (SF2 #3)  Tips: till final  Klar för final


6. IRLAND: Can-Linn feat. Kasey Smith – Heartbeat (SF2 #2)  Tips: till final  Utslagen


7. GREKLAND: Freaky Fortune feat. RiskyKidd – Rise up (SF2 #4)  Tips: till final  Klar för final


8. Bäst placerad av de där som dyker upp på lördag…


9. ESTLAND: Tanja – Amazing (SF1 #4)  Utslagen

10. MONTENEGRO: Sergej Ćetković – Moj svijet (SF1 #5)  Klar för final


_SLOVENIEN_tinkara_kovac511. SLOVENIEN: Tinkara Kovac – Round and round (SF2 #5)  Klar för final

Här är en låt som jag gillade första gången jag hörde den, och då främst den väldigt ”typiskt östeuropeiska” refrängmelodin – eller vad det nu kan kallas. Något väldigt bekant och välkommet är det i alla fall i refrängen, något som går hem hos mig. Sedan har jag fått stålsätta mig en aning när experter o d inte alls har gillat den, och i SVT:s förhandsprogram så sågades både låten, och framförallt Tinkara med flöjten, rejält. I respectfully disagree… https://www.youtube.com/watch?v=ZMpNkCOMaGU


12. På lördag får du veta…


_FINLAND_softengine_1_marek_sabogal-converted13. FINLAND: Softengine – Something better (SF2 #6)  Tips: till final  Klar för final

Ännu en gång präglades den finska uttagningen av en känsla av tafflighet och amatörism, men en skillnad från tidigare år var att det dessutom saknades någon/några låtar som jag gillade riktigt mycket. Det brukar nämligen alltid göra det, bland de förlorande. Men som sagt, även om det fanns några låtar som var bättre än den här, så är det ingen katastrof att det är Softengine som representerar vårt östra grannland i år. Kompetent radiorock, kanske lite samma grej som om State Of Drama skulle tävla för Sverige. Typ.  https://www.youtube.com/watch?v=a-NSVFBKU-4


_RUMÄNIEN_paula_seling_and_ovi_-_cover14. RUMÄNIEN: Paula Seling & OVI – Miracle (SF2 #7)  Tips: till final  Klar för final

Rumänien har levererat ett antal riktiga höjdare i ESC sedan de började vara med varje år (sedan 2002?), och förra årets operadisco var ju fantastisk :) Nu blickar dock rumänerna tillbaka till 2010, då Paula Seling &  Ovi tog landet till en tredjeplats – då med en grym låt i form av Playing with fire. När de nu är tillbaka så är det inte lika grymt – och det här är inte alls lika bra som det kunde/borde/skulle ha varit. Så även om vi ju snackar ”dansmusik” här, så är jag inte helt och fullt med på tåget. https://www.youtube.com/watch?v=rVTGnT3Bur0

Jag citerar dessutom gärna Pierre’s Schlager som beskrev Miracle så här: ”-För mig är Miracle som en eurovisionens motsvarighet till en selfie med duckface och för mycket klyfta – ett ängsligt, närmast desperat utfläkande som ynkligt tigger om bli älskat. Precis allt är strömlinjeformat och tillrättalagt för att tilltala så många som möjligt och samtidigt inte stöta bort någon”. Well said…


15, 16. Vi sparar dem lite till…


_NORGE_carlespensquare17. NORGE: Carl Espen – Silent storm (SF2 #8)  Tips: till final  Klar för final

En viktig aspekt i ESC är ju hur ’direkt’ en låt är, och här är för mig ett typexempel på en låt som är så ’odirekt’ (indirekt?) som en låt kan bli. När låtarna till den norska uttagningen presenterades så hörde jag inte ens den här, så jag var som ett frågetecken när det började snackas om den, och den t o m började omnämnas som en presumtiv ESC-vinnare, långt innan ens den norska uttagningen ägt rum. Vem? Vilken? Tänkte jag, och när den väl vann där i Norge så var jag mer eller mindre skogstokig.

Men, nu har jag lugnat ner mig och börjat inse att den ju trots allt har sina goda sidor. Om inte annat så älskade jag svenska Motorhomes’ Into the night på 90-talet, och jag hör tydliga likheter med den i Silent storm. Så ja, från att den för nån månad sedan skulle ha legat i botten av en sån här lista för min del, så är den nu uppe på övre halvan… https://www.youtube.com/watch?v=2LBOjxBty8U


18, 19. Två till som får vänta…


20. UKRAINA: Mariya Yaremchuk – Tick tock (SF1 #6)  Klar för final


_VITRYSSLAND21. VITRYSSLAND: Teo – Cheesecake (SF2 #9)  Tips: till final  Klar för final

Man kan säga mycket om den här, bl a att den är lite smått historisk – eftersom det faktiskt ÄR den låt som vann den vitryska uttagningen. Det har ju annars varit mer regel än undantag att representanten byts ut längs vägen, men som sagt; Teo har ett starkt förtroende i det vitryska minesteriet… Just ja, vad mer kan man säga? Ja, det första jag tänker på är att vi äntligen har vitrysk Justin Timberlake :)  https://www.youtube.com/watch?v=0Qe7YmYgowM


22. AZERBAIJAN: Dilara Kazimova – Start a fire (SF1 #7)  Klar för final

23. ARMENIEN: Aram Mp3 – Not alone (SF1 #8)  Klar för final

24. SAN MARINO: Valentina Monetta – Maybe (Forse) (SF1 #9)  Klar för final


_MALTA_Firelight_group25. MALTA: Firelight – Coming home (SF2 #10)  Tips: till final  Klar för final

Här en låt som jag har förstått att många verka hålla bland de allra bästa i årets utbud!? Visst, den har vuxit från att ha känts totalt hopplös när den vann den maltesiska uttagningen, men jag gillar den fortfarande inte mer än bara lite. Till historien hör ju dessutom att den vann över ett helt koppel med riktigt bra låtar där på Malta – hur gick det till? https://www.youtube.com/watch?v=sZB2OWwFvrY


_SCHWEIZ26. SCHWEIZ: Sebalter – Hunter of stars (SF2 #11)  Klar för final

Dags för för tre minuters fulländad rappakalja! Lyssna på texten (om du kan) och låt oss vara överens om att t o m Gessles 90-tal är utskåpat :) Men bortsett från det så gillar jag ändå denna lite. Akustiskt med sväng, eller nåt… https://www.youtube.com/watch?v=kjWG0oNpWog


27. MOLDAVIEN: Cristina Scarlat – Wild soul (SF1 #10)  Utslagen


_MAKEDONIEN_tijana_-_to_the_sky_-_228. MAKEDONIEN: Tijana – To the sky (SF2 #12) 

Här är en låt som jag egentligen tycker är rätt skön, men samtidigt hade jag ju önskat att den liksom kom igång nån gång… Att sedan sångerskan Tijana är en uppenbarelse som har lite för mycket tilltro till sin egen utstrålning skulle kunna vara humor, men den humorn räcker inte för att placera henne bättre än #28 på min lista :) https://www.youtube.com/watch?v=OyY6Rwys7kE


29. PORTUGAL: Suzy – Quero ser tua (SF1 #11)  Utslagen

30. ISLAND: Pollapönk – No prejudice (SF1 #12)  Klar för final

31. ALBANIEN: Hersi – One night’s anger (SF1 #13)  Utslagen

32. RYSSLAND: The Tolmachevy Sisters – Shine (SF1 #14)  Klar för final

33. LETTLAND: Aarzemnieki – Cake to bake (SF1 #15)  Utslagen


_POLEN34. POLEN: Donatan & Cleo – My Slowianie (We are slavic) (SF2 #13)  Tips: till final  Klar för final

Återanvänder ett uttryck från häromdagen. Här är jag kluven, men skepticismen får ta över. Det finns element i låten jag gillar, men dem jag inte gillar är fler. Sedan kan jag dessutom tyärr inte bortse från den fruktansvärda videon… https://www.youtube.com/watch?v=syMhJMmGEIc


35. BELGIEN: Axel Hirsoux – Mother (SF1 #16)


_LITAUEN36. LITAUEN: Vilja – Attention (SF2 #14)

Många brukar använda uttrycket att ”det gör ont i öronen”. Det är sällan jag känner så, men under de här tre minuterna är det ett faktum. När/om man dessutom ser den ’krystat kaxiga’ Vilja framföra sin egenskrivna låt så slår ännu fler försvarssystem igång…  https://www.youtube.com/watch?v=PWi0zF6bFto


_GEORGIEN_shiniandmariko37. GEORGIEN: The Shin & Mariko – Three minutes to earth (SF3 #15)

Japp, då är det alltså klarlagt. Årets jumbo. Det må vara hur musikaliskt och ”organiskt” som helst – jag förstår mig inte på det här dravlet… https://www.youtube.com/watch?v=o9ixkdkbieU

1 thought on “Mera ESC, mera lista – och dags för semi #2

  1. Vad kan man säga Irland och Israel utslaget, europeerna visar sitt förakt för god pop och vurm för dålig r´nb, patetiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *