Paris Bis – Body and soul (1986) + Mockba Music – Exil (1983)

 

Ska vi kalla det för ett ’andningshål’ bland all eurodisco? Dags för nånting helt annat, som det brukar heta. Visst, 12″-versionen av det här inläggets ’huvudlåt’ kallas faktiskt ”Euro Version”, men det måste snarare handla om att det pratas på franska i låten, för rent musikaliskt har vi här en en sval småsoulig anrättning – med stor igenkänningsfaktor när det kommer till artisterna…

R-341896-1207352955Paris Bis var ett projekt som väl iofs existerade ett ett tag, men som i praktiken bara släppte en singel. Skaparen Tom Wolgers (son till Beppe, naturligtvis…) var, tillsammans med Johan Kinde, den tongivande faktorn bakom Lustans Lakejers framgångar och musikaliska inriktning i och med andra albumet Uppdrag i Genève. Han lämnade dock snart bandet till förmån för en karriär som fotomodell, och i samma veva bildade han Mockba Music tillsammans med bl a Johan Vävare. De gav ut några singlar och ett album, vilket bl a finns på Spotify. Låten Exil, som gavs ut på maxi 1983, hittar du dessutom längst ner i det här inlägget, skönt sväng. Om den kan dessutom nämnas att Di Leva gästar på gitarr…

ParisBis-BodySoulMen, det jag ju egentligen skulle komma fram till var som sagt Paris Bis, som förutom Tom Wolgers bestod av Irma Schultz. Hon hade tillbringat den första delen av 80-talet i Zzang Tumb, tillsammans bl a med systern Idde, också det ett band som släppte sina alster på Stranded. Men 1986 slog hon alltså sina påsar ihop med Wolgers för detta mer eller mindre engångsprojekt. Sedan tog det ju ytterligare några år innan hon tog plats på den breda folkliga scenen som soloartist, till att börja med genom albumet Innan staden har vaknat, 1989

Men som sagt, 1986 var det Paris Bis som gällde, och minsann – jag hittade en video till låten på YouTube. Och till det lägger vi den tidigare nämnda ”Euro Version” från tolvtummaren, Håll till godo!

Paris Bis – Body and soul (+ Euro Version)
(Wolgers-Schultz)
1986, Mekano Records
Producerad av Mikael Sandgren
Mixad av Paris Edvinsson

 

Mockba Music – Exil
(Wolgers)
1983, Stranded Rekords
Producerad av Mockba Music

 

 

1 thought on “Paris Bis – Body and soul (1986) + Mockba Music – Exil (1983)

  1. Tack för underbart återblick till den bästa perioden i den svenska musikhistorien.
    Kunde dessa grabbar och tjejer göra dålig musik ens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *