Det fanns annat på den svenska pophimlen 1984 än ett debuterande listradioprogram. Visst, det är ju självklart, men helt plötsligt kände jag en otvungen lust att ge exempel på detta :) Så, välkommen tillbaka till mitt politiskt inkorrekta hörn där vi den här gången blandar synthpop, schlager och disco, och hittar oss en raritet – ja, i min värld alltså ;)

- 10x - Annica - Stanna StannaTre år senare, 1987, skulle Annica Jonsson för evigt rista in sig i Melodifestivalhistorien när hon floppade med låten Nya illusioner – för visst räknas den väl ändå som en schlagerklassiker idag? Men, nu är året alltså 1984 och new-romantic-killen Russ Rydén (som vi känner från Strasse och här på bloggen även från Great Guns) har skrivit den lite ’schlagriga’ poplåten Stanna, stanna, en låt som Mariann-producenten Mikael Wendt (som ju också skrev Nya illusioner, och även bl a Fyra bugg…) tog hand om och producerade åt nämnda Annica.

Jag hade inte hört den här förrän jag nyligen tipsades om den via Bargain Basement, och nu känns det som det är mycket som hänger i luften. Varför gav Strasse-Russ sig på att skriva schlagerpop? Var kom det synthiga soundet ifrån, inte från Mariann-studion väl? Varför tog det tre år innan man hörde av Annica igen? Och är det samma låt som ligger på B-sidan av Nya illusioner, fast där kallad Stanna min tid?

Jag fick tips om att Annica dyker upp för en provsjungning i bifogad dokumentär om Bert Karlsson från 1983 – kolla ca 27 minuter in (om du inte vill se hela…). Bevisligen fick hon ett positivt besked senare – och en låt som både jag och Bert Karlsson gillade ;-)

Annica – Stanna stanna
(Russ Rydén)
1984, Mariann – MAS 2418
Producerad av M.Wendt

 

3 thoughts on “Annica – Stanna, stanna (1984)

  1. Ja, det är samma som ”Stanna min tid”. Finns på Spotify. Annica försökte med låtar till melodifestivalen flera år innan. Till 1985 var det ”Stjärnljus”, och 1986 ”Bara för en natt”, som båda finns med på albumet ”Nya illusioner” från 1987, så troligen är det orsaken till att hon inte var med först 1987. Det var väl inget fel på låten ”Nya illusioner” men hennes scenframträdande var ganska platt och jurygrupperna blev nog mer övertygade av andra bidrag det året.

    1. Tack Peter! Jag hade faktiskt fått det tipset tidigare, men glömde helt av att kolla innan jag skrev det här igår. Men, som jag nu lagt till här ovan, det enda man kan utläsa därifrån är ju att det gick bättre för henne vid en senare audition :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *