Årets enda 100%-iga schlagerblogginlägg – dags för Melodifestivalfinal!

 

Jag vet att jag skrev exakt så här för exakt ett år sedan. Beatbox.se är ingen schlagerblogg, men det är ju ändå inte sällan som inläggen bär spår och smak av schlager, Melodifestival och Eurovision. Men som sagt, en gång om året kör vi schlagerblogg fullt ut – dagen före Melodifestivalfinalen!

melodifestivalen_2015_2cd-31775495-frntlSom jag också berättade ifjol, så är ett av mina ’civila’ uppdrag under februari och mars att skriva och utforma menyer/programblad för en restaurang i Halmstad som kör Melodifestivalen varje lördag i sex veckor, med egen röstning, tips o d. I år har jag dessutom skrivit åt en svensk restaurang i Fuengirola på spanska solkusten, så det är klart att i alla fall finaltexterna ska hamna även här!

Menytexterna har varit lite mer omfattande under semifinalerna, eftersom det ju då bara skulle få plats sju låtar – nu i finalen är det kortfattat och tajtat. Dessutom är det hela som synes kryddat med mina tips och ’smak’ – jag bjuder på det…

Notera dock till att börja med att det är lite krystat att placera en av finallåtarna på förstaplats – den moraliske vinnaren i årets Melodifestival är naturligtvis Midnight Boy!!!!

Men ok, här är finalfältet…

 

1 SamirViktor-Groupie-web 1. Samir & Viktor – Groupie

T&M: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Kevin Högdahl, Maria Smith, Viktor Thell

Efter att de i höstas presenterats som deltagare i Melodifestivalen så påstod Samir att han aldrig hade sett det hela och inte hade en aning om hur det gick till. I förra veckan frågade han vad som händer om man vinner? Men det behöver han väl inte fundera på? Eller? Näst Måns är det väl i alla fall typ årets största hit sett till Spotify-streams…  TIPS: 5 // SMAK: 12

 

2-jtr-jpg2. JTR – Building it up

T&M: JTR, Erik Lewander, Iggy Strange Dahl

Den här lördagskvällen startar tufft för publik-kategorin “flickor i de yngre tonåren”. Kalla mig fördomsfull, men visst tävlar Samir & Viktor, JTR, Linus och Saade lite om samma röster? Denna västgötska brödratrio, som ju har tagit omvägen via Australien, trotsade tipsen och gick till final, hur långt kan de gå?  TIPS: 10  // SMAK: 11

 

3 Dinah-Nah-Make-Me-La-La-La-2015-1200x12003. Dinah Nah – You make me (La la la)

T&M: Dinah Nah, dr alban, Jakke Erixson, Karl-Ola Kjellholm

Ännu en oväntad finalist, inte minst enligt henne själv. Inte många tippade att denna årets allra “klubbigaste” bidrag skulle ta sig vidare från semifinalen, och när Dinah sedan ställdes mot barnfavoriterna i Dolly Style så räknade hon som sagt även ut sig själv. Men, i final är hon, och intresset för låten verkar vara i stigande.  TIPS: 8 // SMAK: 2

 

4 goeksegh_-_jag_ar_fri-31812042-frntl4. Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne leam frijje)

T&M: J-H Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin

När han äntrade scenen i Östersund så möttes Jon Henrik och hans jojk av årets största jubel. Ovationerna fortsatte och allting verkade klart för historiens första ‘riktiga’ svenska ESC-bidrag. Men, redan veckan därpå kom Måns och hans streckgubbe, och snacket tog en ny vändning. Nu ska det avgöras, hur blir det?  TIPS: 2 // SMAK: 10

 

5 JessicaAndersson_single5. Jessica Andersson – Can’t hurt me now

T&M: Aleena Gibson, Fredrik Thomander

I år är Sverige ovanligt otidsenliga. ESC verkar bli mer balladspäckad än på länge, medan det här hemma bara är Jessica som kör balladspåret i finalen. Och, enligt analyserna efter första semins s k app-kaos så ‘borde’ hon inte ens fått finalbiljetten direkt, utan behövt gå via Andra Chansen. Hur hade det gått då?  TIPS: 12 // SMAK: 8

 

6 Måns-Zelmerlöw-Heroes-2015-1500x15006. Måns Zelmerlöv – Heroes

T&M: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb

Spelbolagens vinnarodds har varje vecka växlat mellan föregående lördagens ‘vinnare’ (Saade, Mariette, Jon Henrik), men efter sista semin har Måns barrikaderat sig som favorit, och favoritskapet växer för varje dag. Själv vill han tona ner det, vilket är självklart – 2009 gick det ju åt skogen när det lät lite likadant.  TIPS: 1 // SMAK: 5

 

7-Linus-Svenning7. Linus Svenning – Forever starts today

T&M: Aleena Gibson, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Fredrik Kempe

Anton Malmberg Hård af Segerstad har flest bidrag i årets final – här är det tredje av dem. Men mest är det naturligtvis Linus bidrag, som bekant i en lite annan genre och på nytt språk sedan ifjol. Frågan är nu om det är han eller någon annan som kommer åtnjuta “Andra Chansen-effekten” och blanda sig i toppskiktet?  TIPS: 9 // SMAK: 7

 

8 IsaDontStop-e14259941317198. Isa – Don’t stop

T&M: Isa, Johan Ramström, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Oscar Merner

Årets största överraskning bland de som direktkvalade till finalen, inte sant? Är det då också ok att dra paralleller till Ace Wilder ifjol? Faktiskt så snackas det en del om 16-åriga Isa som outsider i toppstriden, men det är väl lite att ta i…eller? Världens popbloggar är i alla fall överens om att hon är årets stjärnskott!   TIPS: 6 // SMAK: 3

 

9 timthumb9. Magnus Carlsson – Möt mig i Gamla stan

T&M: Thomas G:son, Lina Eriksson

Och om vi fortsätter att sätta epitet på bidragen, så är detta “Årets lättnad” för dem (oss) som vill ha den klassiska 2000-talsschlagern kvar i Melodifestivalen. Det här är ju verkligen ingenting som vi inte har hört förut, men med tanke på de senaste årens ‘förfall’ för genren, så var Magnus finalkval uppskattat av många.   TIPS: 11 // SMAK: 4

 

10 Eric-Saade-Sting-2015-1200x120010. Eric Saade – Sting

T&M: Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed ”K-one” Pirouzpanah, David Kreuger

På förhand var det ju meningen att hela spektaklet skulle handla om en duell mellan Saade och Måns, men längs vägen har snacket förändrats en del, och frågan är naturligtvis var vi kommer att hamna? Kommer Helsingborgs-sonen Eric se till att fjolårets vinnande låtskrivarteam (förstärkta med Arash) är med där uppe även i år?  TIPS: 4 // SMAK: 6

 

11 cover170x17011. Mariette Don’t stop believing

T&M: Miss Li, Sonny Gustafsson

Ännu en av de mer oväntade favoriterna i år, i alla fall enligt mig. Men, det var på förhand. När jag såg och hörde Halmstads egen Mariette framföra detta Miss Li-pennade bidrag, så kändes det snabbt som något att räkna med. Dock är många tveksamma till hur det ‘Euphoria-inspirerade’ numret skulle tas emot i Wien. Vad säger du?  TIPS: 3 // SMAK: 1

 

12-Hasse-Andersson12. Hasse Andersson Guld & gröna skogar

T&M: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm, Johan Deltinger

Det mest anmärkningsvärda är att Mr Björkman för en gångs skull inte verkar ha placerat favoriten sist, utan istället har kört på att starta och avsluta med klackarna i taket – även om det i och för sig handlar om klackar från diametralt skilda tidseror. Här har vi tre minuter klassisk svensk sommar paketerad på Österlen-skånska!  TIPS: 7 // SMAK: 9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *