Intervju med Rex Gisslén inför Sthlm Italo Disco Party


Som ni märker så är jag aningens förväntansfull inför helgens evenemang på Nalen i Stockholm, och bloggens fokus på detta visar ju också på hur ofta MrPbh kommer ut i svängen numera ;-)

Så här är en vända till, men samtidigt premiär för något jag hoppas det ska bli mer av framöver – nämligen intervjuer! Först ut alltså; Rex Gisslén, keyboardist och låtskrivare i den första uppsättningen av beatbox.se-favoriterna Shanghai, som inleder Sthlm Italo Disco Party på fredag…

 

– För det första, när Shanghai/Rex presenterades som en av artisterna på SIDP så förvandlades festivalen från ”intressant” till ”närmast omistlig” för min del. Så första frågan är naturligtvis – Hur kommer detta sig? Varför nu?

– Jag och John har gjort ett gig tidigare tillsammans med Angelique från ”Sound Of Music” men det var för länge sedan.
Tyckte väl att det skulle vara kul att leka lite en sista gång. Nu vart det tyvärr bara jag i slutändan, så det här blir definitivt ”Shanghais” sista spelning.

 

– Vad kan vi då förvänta oss på och från scenen? Är det t ex så att ”Angelina Angeleyes” kan tänkas dyka upp förutom Shanghaiklassikerna?

– Jag kommer att köra några av de mest kända Shanghailåtarna samt ”Angelina angeleyes”, såklart!

 

– Det är alltså 30 år sedan det begav sig, hur skulle du vilja sammanfatta dem, ur ”Shanghai-perspektivet”?Visst var det väl t ex lite grejer på gång redan för några år sedan? 

– Jag har alltid haft förhoppningen att man skulle kunna göra något kul, men det enda som egentligen har hänt är väl att jag och John har lekt lite samt gjort filmmusik till långfilmen ”ORION”.

 

– För några år sedan gavs några låtar ut på en tysk samling med eurodisco från 80-talet, och nu är det alltså dags för spelning på Sthlm Italo Disco Party. Jag funderar lite på om ni själva såg er som en del av euro/italosvängen när det begav sig?

– Från början så kände vi det helt klart,  och det var väl egentligen det som vi utgick i från med låtar som ”Ballerina” och ”Africa Africa” som första singel.

Jag kommer fortfarande ihåg vad min egen idol Ola Håkansson från Secret Service sa om ”Ballerina”: ”Det här låter som Secret Service, fast bättre. Småkillarna kör ju över oss med vår egen grej!”

Men sedan ville skivbolaget att vi uteslutande skulle sjunga på svenska. Om det var ett bra eller dåligt beslut det vet jag inte, men vår lansering utanför Sverige fick ju betydligt sämre förutsättningar då.

 

– Jag fick förresten ett spontant infall i höstas och startade FB-gruppen ”Vi som vill ha Shanghai på CD och digitalt” och har inte gjort något mer av den sedan dess. Men, det är i alla fall ett statement från oss, i skrivande stund, 21 medlemmar. Vad säger du om det?

– Kul! Jag brände några CD-skivor som jag delade ut gratis ett tag om man mailade till mig, sedan har jag delat ut downloads på första LP:n. Dels för att jag tycker att det är kul att låtarna lyssnas på fortfarande, men även för att de inte går att få tag på något sätt annars.

Jag hade gärna sett att Shanghailåtarna t ex kom ut på Spotify, men skivbolagen och musikförlagen som sitter på de gamla låtarna är alldeles för sega och ointresserade. Det har jag märkt i samband med att några låtar som sagt. har kommit ut på samlingsskivor ute i Europa. Det är väldigt svårt att få skivbolagen att hjälpa till (nu fick jag det sagt också…).

 

Till sist, fem snabba:

– Vilken Shanghai/Rex-låt är din personliga favorit? – Ballerina, Angelina angeleyes

– Nämn en artist som har inspirerat dig! – Ultravox

– Vad är du mest stolt över från alla år inom musiken? – Det vi gjorde från början med Shanghai, när vi fortfarande var hungriga och kreativa, när man kunde sitta i studion dygnsvis och bara göra musik.

– Vad skulle du som musiker vilja göra som du ännu inte har gjort? – Jag har aldrig kallat mig för musiker! :-) Jag har väl haft tur att får göra det jag vill hela tiden. Det som jag skulle vilja göra nu är att sätta ihop ett projekt och dra ut och spela 80-talscovers landet runt!

 Ge mig tre ord inför Sthlm Italo Disco Party! – Jag är pirrig! :-)

 

 

Stort tack Rex, inte minst för att du tog dig tid för mina frågor mitt i förberedelserna… :-)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *