Off och 16 Bit – två väldigt tyska koncept, med i alla fall lite Beat Box-koppling…

 

Nytillkomna läsare kanske undrar varför inte en blogg med det här namnet ägnar sig mer åt antingen italo disco eller människor som gör instrumentljud med munnen :) Det finns flera förklaringar, men jag hoppar över dem och kör ett gäng väldigt tyska klipp, varav som sagt i alla fall en Beat Box-klassiker…

Vi snackar dock inte italodisco här, utan istället någon form av…ja, vad ÄR det här egentligen? Synth? Electro? Hmm, det känns lättare att förklara om man kollar vad det senare blev av de olika ”beståndsdelarna” i konstellationerna ifråga, men låt oss först avnjuta två stycken 16 Bit-klassiker:

16 Bit – Where Are You
(Ancilotti-Münzing)
1986, Ariola
Producerad av L.ancilotti, M.Münzing, O.Büttner

[wpdevart_youtube]LypKij6Fy1M[/wpdevart_youtube]

16 Bit – Changing Minds
(Ancilotti-Münzing)
1987, Ariola
Producerad av L.ancilotti, M.Münzing

[wpdevart_youtube]-AQQp30oLMU[/wpdevart_youtube]

A-32381-1238081735.jpeg+Producentduon Luca Anzilotti och Michael Münzing hade ett gäng projekt igång under mitten av 80-talet, förutom Off och 16 Bit, bl a även Power Jam. Ur det senare utvecklades Snap!, och på den vägen är det ju…

Den omisskännliga rösten i Where Are You och nedanstående Off-hits tillhör Sven Väth, som under 90-talet skulle komma att bli en av de stora techno-pionjärerna på såväl underground- som på de stora scenerna..

Så först i raden av Off-låtar, här är Electrica Salsa, låten som är utgångspunkten för det här inlägget och vars synthslinga (och naturligtvis det karakteristiska ”Baba baba”, satte sig på min hjärna för snart 30 år sedan, och sen blev kvar där…

Off – Electrica Salsa
(Ancilotti-Münzing)
1986, ZYX Records
Producerad av O.Büttner

[wpdevart_youtube]St5hzXsEHhk[/wpdevart_youtube]

Några fler större hits blev det inte under Off-namnet, men ett gäng singlar och två album (Organization For Fun 1988 och Ask Yourself 1989) blev det. Men redan före Electrica Salsa kom den här debutsingeln:

Off – Bad News
(Ancilotti-Münzing)
1985, Bellaphon
Producerad av M.Münzing och S.Väth 

[wpdevart_youtube]GZLUXGc8kTA[/wpdevart_youtube]

Och till sist, det något uppdaterade soundet på det andra albumets leadsingel:

Off – La Casa Latina
(Ancilotti-Münzing)
1989, Ariola
Producerad av M.Hoffman och S.Väth

[wpdevart_youtube]_4becxWLgcA[/wpdevart_youtube]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *