Finaldags. Beatbox.se goes schlagerblogg

 

Traditionsenligt, även om jag kanske är ensam om att komma ihåg det, så ikläder jag mig schlagerbloggarmanteln en gång om året och sammanfattar Melodifestivalfinalen (som den heter, ingen förkortning här inte…) på mitt sätt. I praktiken är större delen av texterna (som kanske någon minns?) hämtade från menybladet för en pub i Halmstad, som kör mina schlagermenyer varje vecka. Därav är det också ovanligt kortfattat och koncist. Längst ner hittar du två listor: Mitt tips och min smak ;-)

 

Panetoz1. Panetoz – Håll om mig hårt
T&M: J.Jansson, K-O.Kjellholm, J.Erixson, P.M.Badjie, N.Badjie, N.Baheru

Det är ingen tvekan om vilka som jobbar hårdast under sina tre minuter på scen i årets festival. Finalens enda grupp (räknar inte en duo dit) med den mest avancerade koregrafin, har du provat att dansa med? 9-årige sonen beskrev häromdagen Panetoz som ”de enda som bara låter som sig själva”. Ingen dum beskrivning, eller hur? F ö har de förvånat mig genom att utvecklas till en av mina favoriter ikväll!

 

LisaAjax2. Lisa Ajax – My hearts want me dead
T&M: Linnea Deb, Joy Deb, A.Hård af Segerstad, Nikki Flores, Sara Forsberg

Än så länge håller hennes löfte om att bryta “Idolförbannelsen”, d v s att visa att även en Idolvinnare kan gå långt i konkurrentkanalens flaggskepp. Men frågan är hur långt det räcker? Att vara Zara Larsson-light känns ju inte som någon enastående artistegenskap, men låten har vuxit för mig. Vad tror du? Vem av tjejerna kommer stå bäst upp mot alla killar? 

 

DavidLindgren3. David Lindgren – We are your tomorrow
T&M: Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson

Åldermannen i finalen med sina 34 år, typ generationsskifte eller vad säger du? Än en gång lyckades han alltså charma folket med sin mix av läcker dans och lätthouse, den här gången med väl hög igenkänningsfaktor. I somras älskade vi Sun is shining, här är del 2 – eller kanske t o m resten av låten…

 

Saraha4. SaRaha – Kizunguzungu
T&M: Anderz Wrethov, Sara Larsson, Arash

Minst en barnfavorit ska vi ju ha, och lite otippat ser det ut som att det här är årets. Samir & Viktor är redan uttjatade och David må vara känd från Barnkanalen, men i år har han inget att sätta upp emot denna hybrid av Shakira och swahili, d v s schlagervarianten av Waka Waka. Och det ska sägas, en och annan vuxen lockas väl också att svänga sina lurviga till detta…

 

OscarZia5. Oscar Zia – Human
T&M: Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith

Låtskrivarna bakom Groupie ifjol har i år givit “veteranen” (tredje gången i festivalen ju) Oscar Zia en låt att mogna med, en låt som i alla fall undertecknad blev mäkta imponerad av i deltävlingen. Ja, inget att hymla med – det här är min favorit i årets finalfält, utan tvekan! Senast han var med (2014) blev han 8:a, snäppet före Panetoz för övrigt, hur går det i år?

 

AceWilder6. Ace Wilder – Don’t worry
T&M: Joy Deb, Linnea Deb, A.Hård af Segerstad, Ace Wilder, Behshad Ashnai

Inför årets festival snackades det om kampen mellan Molly Sandén och Ace Wilder och om hur bådas bidrag hade ’designats’ med Eurovision i åtanke. Well, de har ju båda hamnat lite i bakvattnet nu, eller hur? För min del är detta en av de två stora besvikelserna utifrån förhandssnacket, och ett lysande exempel på hur ett snyggt nummer faktiskt inte alltid kan rädda en halvtaskig låt…

 

RobinBengtsson7. Robin Bengtsson – Constellation prize
T&M: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson

Överraskningen från första semin. Inte många trodde att den urtråkige forne Idoldeltagaren, som inte direkt rosat marknaden sedan dess, skulle dyka upp med en sådan hit – och dessutom leverera den utan specialeffekter. Det är fem veckor sedan nu, men den har faktiskt fortsatt att växa, inte sant? Kanske är han en av få realistiska utmanare till Frans om segern?

 

MollySanden8. Molly Sandén – Youniverse
T&M: Molly Sandén, Danny Saucedo, John Alexis

Som sagt, på förhand var hon en av de stora favoriterna. För min del är hon definitivt inte där längre, och det här bidraget är tveklöst min stora besvikelse jämfört med förväntningarna. Men vem är jag att ha rätt? Är det kanske ändå Molly som kan ge Danny hans efterlängtade ESC-biljett?

 

borisrene9. Boris René -Put your love on me
T&M: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson

Inte många helt nya namn i årets final, trots nämnda generationsskifte. Men här är i alla fall en skön snubbe som vi inte sett förr – om vi inte har hängt på Degerfors IF:s fotbollsmatcher. Med tanke på hur många av årets låtar som går i halvtempo och känns lite svartvita och dramatiska, så är den här ytterst välkommen. Svängigt värre, och lite Olly Murs-glädje är aldrig fel…

 

Frans10. Frans – If I were sorry
T&M: Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson, Frans Jeppsson Wall

Ja, vad kan man säga om den här killen som inte har sagts under de senaste veckorna? Från att bara ha benämnts som “killen som gjorde Zlatanlåten” till att anses vara årets självklara svenska Eurovisionrepresentant var tydligen steget inte så långt. Om inte de s k internationella juryerna utnyttjar nån sorts veto som ingen visst att de hade, så lär ju alla vägar bära till Globen för unge herr Frans.

 

Wiktoria11. Wiktoria – Save me
T&M: Jens Siverstedt, Lauren Dyson, Jonas Wallin

För någon vecka sedan, efter att den här unga tjejen gjort överraskande succé i sin semi, då var hon på allas läppar. Lite så har det ju varit i år – först var det Robin, sen var det Wiktoria och sen Frans – vem håller folkets intresse uppe hela vägen in i mål? Well, svaret är kanske givet, och en sak är i alla fall säker för undertecknad – Save me är rätt tunn och intetsägande utan overheadprojektor…

 

SamirViktor12. Samir & Viktor – Bada nakna
T&M: Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov

General Björkman har alltså inte placerat årets bästa, och mest segertippade, låt som sist ut, utan…en annan låt. Det måste väl bero på de kalkylerade vattenskadorna efter Piff och Puffs nakenbad? En sida av mig vill erkänna att jag går och sjunger på den här lite väl ofta, en annan sida vill gärna poängtera att I’m an albatraoz-sticket är grymt skönt och att själva partynivån icke är att förringa. Men den sista sidan av mig, den 40-plussiga vita heteromannen, vill vara lika anti-Samir & Viktor som alla andra vuxna…

 

Mitt tips:

1. Frans
2. Robin Bengtsson
3. Molly Sandén
4. Oscar Zia
5. Samir & Wiktor
6. Wiktoria
7. SaRaha
8. Ace Wilder
9. Lisa Ajax
10. Panetoz
11. Boris René
12. David Lindgren

Min ”smak”:

1. Oscar Zia
2. Robin Bengtsson
3. Panetoz
4. Frans
5. Boris René
6. Lisa Ajax
7. SaRaha
8. David Lindgren
9. Samir & Wiktor
10. Ace Wilder
11. Wiktoria
12. Molly Sandén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *