Hamilton – Britt Dahléns första täckmantel…

 

Dags för något särskilt utvalt för oss som vill ha det där lilla extra, som letar lite till, och som slår frivolter av glädje när man hittar något ”nytt” – d v s inte alls något nytt, utan oftast äldre…

Britt Dahlén är naturligtvis allmänt bekant. Örebrotjejen som fick sitt genombrott genom Solstollarna 1987. Programmets ”lättklädda framtoning” gjorde henne också till en favorit för tidningen OKEJ:s mittuppslag, och det vet vi ju att det vid den här tiden också ofta innebar folkparksturnéer och kravallstaket och sånt. Det som dock är intressant i Britts fall är att jag inte tror att många utanför vår lilla krets av 80-talsnördar kan räkna upp en enda låt med henne, och frågan är hur många som kunde det ens 1987? Midnight Dancing blev i sanningens namn en mindre hit 1988, men hon hade t ex inga placeringar på Trackslistan, vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur uppmärksammad hon var…

R-609083-1137965628.jpegOavsett vilket, i våra kretsar (d v s även i min lilla värld) så är Britt Dahlén en av de ”stora” – du trodde väl inget annat när du läste förra stycket? ;-) Hon släppte ett helt gäng grymma singlar och två album, och hon var (som många andra) nog faktiskt mer populär i Japan än här hemma i Sverige. Första singeln, och albumet, Try Me släpptes 1985, alltså förhållandevis långt innan medverkandet i TV-serien, och passerade helt obemärkt. Här är singeln, framförd i nämnda TV-serie alltså två år efter att den släpptes.

 

Där hade ni ju alltså den Britt Dahlén som vi minns – och jag lovar att det kommer fler klipp med henne vid ett annat tillfälle. Men…innan dess då? Jo, då befann hon sig i ett band vid namn Hamilton. Ett band som jag vågar sätta en krona på även inkluderade den senare samarbetspartnern (och Eurovision-vinnaren) Stephan Berg, även om det står Stephan Jansson i creditsen. Jag har inga vetenskapliga belägg för att så är fallet, men dissa eller bekräfta mig gärna :) Vad vi dock kan konstatera på denna enda Hamilton-singel är att de båda (om det nu är han) hade en bit kvar…

Kuriosa på hög nivå, här är Örebrobandet Hamilton, från 1984:

Hamilton – You And Me
(S.Jansson, B.Dahlén)
1984, Aktiv Musik
Producerad av Stephan Jansson & Staffan Ernestam

 

Hamilton – Searchin’ For Love
(S.Jansson, J.Westlin, B.Dahlén)
1984, Aktiv Musik
Producerad av Stephan Jansson & Staffan Ernestam

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *