J.P. West saknar Jimmy och har en tropisk dröm (1983-1985)

 

Trogna läsare av bloggen minns säkert hur jag tidigare har berättat om min barndom. Eller ja, om min uppväxt i alla fall, och väldigt valda delar av den. Där hemma spelades uteslutande 50/60-talsmusik, country och dansband, och utan influerande större syskon, så var min kontakt med ”modern” musik lika med noll. Detta tillsammans med att jag bara var 9 år när 80-talet började, gör att det inte är så konstigt att jag inte har några direkta popreferenser från decenniets tidiga år.

Runt -83 började jag få upp öronen så smått, och en av de första ”poplåtar” som jag vet att jag tokgillade var Jimmy med norske J.P. West (eller Jon-Petter Westerlund som hans fullständiga namn var/är). Jag vill minnas att det var en sån där låt som spelades mycket på radio, och på den tiden var jag ju alltså folk i allmänhet idag – det som spelas på radio är det man gillar ;-) Ytterligare en faktor till att den gick hem hos 12-13 -årige Niclas kan ju ha varit att det var ovanligt lätt att hänga med i texten, inte minst i refrängen…

J.P. West – Jimmy (Don’t need me anymore)
(L.Hansen, J.P. West)
1983, Power Records

 

Fasen, tycker fortfarande den är riktigt bra! Den var den gode Jon-Petters debut, och det blev också hans enda hitsingel. Han släppte ytterligare en handfull singlar och faktiskt hela tre album, men inget kunde som sagt mäta sig med succén med debuten. Och detta trots att han som norrman faktiskt deltog i den danska (!) Melodifestivalen 1985. Jovisst, redan på den tiden tävlade man i ”fel” land – och i J.P:s fall berodde det troligen på att han hade kontrakt med ett danskt skivbolag och verkar ö h varit mest aktiv just i Danmark.

Men som sagt, inte heller En tropisk drøm blev ingen succé – den gode Jon-Petter slutade näst sist av de tio bidragen. Här är framträdandet, faktiskt nästan på dagen 32 år gammalt. Missa inte kokosnöten just i början… Och minsann, den här råkar jag ha på tolva. Troligen har jag köpt den i blindo för 50 öre för att jag gillade Jimmy, men bara därför kan jag också bjuda på en engelskspråkig ”Club Mix”, exklusivt bara för dig ;-)

J.P. West – En tropisk drøm / Tropical Dream (Carnival)
(J.P West, S.Westerlund)
1985, Power Records

 

 

Vill du ha mer? Alltså det här är så underbart cheesy så man kan ju inte sluta ;-) Här är uppföljaren till Jimmy, och minsann yterligare en video!

J.P West – Don’t Wanna Dance No More
(J.P. West)
1984, Power Records

 

 

 

4 thoughts on “J.P. West saknar Jimmy och har en tropisk dröm (1983-1985)

 1. Vilket sammanträffande att jag för ett par veckor sen satt och försökte komma på vad artisten hette, tack!
  Om jag inte minns fel så var Jimmy den första singeln jag köpte för egna pengar. Solklar hit enligt mig, not so much om du frågar mina två äldre bröder som styrde och ställde över stereon i vår gillestuga.
  Så många minnen som dyker upp på den här sidan.
  Keep up the god work!

  1. Haha, grymt! Snacka om tidsdokument :) Och inte minst att du nämnde ordet ”gillestuga”. Those really were the days!!! :D

 2. Gjorde inte Herreys en cover av Don’t wanna dance no more som hette VIll inte dansa mer på deras första skiva?

  1. Visst är det så! Inte första gången jag får ett påpekande om en Herreys cover som jag missat. Tror jag borde uppdatera mina Herreys-skills :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *