Welcome To Talkland (1986)

 

Dags för nånting ”helt annat” igen. Eller egentligen inte, men på sista tiden känns det som att det har blivit mycket fokus på synthpop, nyheter och konsertplanering. För det här är som sagt egentligen typiskt mig. En svensk vinylsingel som man minns, men ändå inte. Welcome To Talkland testades på Tracks i september 1986, och hamnade då följdaktligen på ett av mina blandband. Ingen favoritlåt på något sätt, men när jag nu (efter att ganska nyligen ha köpt en singel med låten) börjar nysta i den, då blir det intressant. I min värld…

Born Free - Welcome To TalklandDet är noga med formuleringarna i förra stycket, för grejen är nämligen den att när Welcome To Talkland testades av Kaj så hette bandet Born Free, och om han gav någon mer info om dem då, det vet jag inte. Vad jag däremot vet idag är att den singeln var en återutgivning på etiketten Elsa Records (som aldrig givit ut något annat, varken för eller senare) och där omslaget var det bifogade blå med den röda texten. Den distribuerades av Alpha Records, och fanns bl a med på deras ’legendariska’ promotionkassett för sommaren 1986, och skulle alltså idag lika gärna kunna  ha varit föremål för mitt samlande av samtliga Alpha-singlar.

Welcome To TalklandMen, och det är nu det börjar bli intressant, det är inte den singeln jag nyligen köpte. På denna den första utgåvan (utgiven av Talkback Studios) finns det nämligen inget bandnamn angivet, utan bara singelns två låtar på omslaget (se bifogad bild). Det gemensamma texttemat på de två låtarna blir också självklart när man inser att det hela är ett ’reklamprojekt’ för något som heter (hette) Mobira Talkland. Kolla bilden, är det något som någon kommer ihåg?

IMG_4282Själva bandet då? Det som först alltså inte hade något namn, men sedan blev Born Free. Ja, på min singel framgår det att det hela bestod av uteslutande ’studiorävar’ som bl a Mikael Jahn, Christian Veltman och David Wilczewski, sångerskan Helene Sandin – samt en grym sångare vid namn Geoffrey Stacy. Vem? Hmm…ja, vad ska man säga? Med den rösten är det svårt för den nyblivne Easy Action-sångaren, senare Melodifestivalvinnaren och snart även Så Mycket Bättre-deltagaren Tommy att förbli hemlig. Däremot är det svårt att avgöra vilka som döljer sig bakom ’låtskrivarpseudonymerna’ Moppe, Smock och Pann…

Pssst, låten Hotline To Your Heart finns bara med på min ’reklamsingel’. Tack för det, den är inte dum alls…

Welcome To Talkland (med Born Free)
(U.Moppe, A.Smock)
1986, Talkback Studios

 

Hotline To Your Heart (med Born Free)
(U.Moppe, P.Tann, M.Miller)
1986, Talkback Studios

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *