Avalanche – kanske inte med en lavin av hits, men ändå…

 

Ni minns kanske den tiden när det dök upp gamla låtar med jämna mellanrum på beatbox.se? Då pratades det i alla fall titt som tätt om att det gjordes en hel del ”light-euro”-pärlor även i våra nordiska grannländer när det begav sig.

Ett av de norska band som lyckades nå utanför fjordarna (kanske mycket beroende på att de spelade in och släppte sina plattor i Tyskland) var Avalanche. Äkta paret Kirsti Johansen & Kjetil Røsnes släppte debuten ”Heaven Tonight” (se nedan) redan 1984. De första singlarna skrevs och producerades bl a av senare London Boys-producenten Ralf-René Maué, men det skulle ändå ta några år innan det stora genombrottet kom.

1988 bytte de skivbolag och producenten Jörn C. ”Vinton Hoover” Seelenmeyer (som varit med redan från starten) fixade till ett nytt sound, ur vilket ”Johnny, Johnny Come Home” föddes. Det tog ett år, men till sist hade den jobbat sig upp i topp av listorna i bl a Tyskland, Spanien och inte minst i Frankrike, där den sålde nästan 700 000 ex.

Efter succén lämnade de sen succesivt eurogenren alltmer till förmån för ett mer gitarrbaserat, men fortfarande väldigt bra, sound. 1996-1997 kom nästa framgång då de tillsammans med Mike Stock & Matt Aitken (ja, just dem…) skrev ”Santa Maria” som först blev en mindre hit med den holländska modellen Tatjana och sedan en jättehit med en comebackande Samantha Fox. 2008 dök Avalanche upp igen, då i norska Melodi Grand Prix, där Kjetil dock fick framträda tillsammans med Camilla Alvestad (f d Reset) eftersom Kirsti blivit sjuk.

Avalanche – Heaven Tonight
(Seelenmayer-Maué)
1984, Metronome

[wpdevart_youtube]_zBwh76bPcE[/wpdevart_youtube]

Avalanche – Wheel Of Fortune
(Seelenmayer-Maué)
1986, Metronome

[wpdevart_youtube]5-WkFXQgIbY[/wpdevart_youtube]

Avalanche – Johnny Johnny Come Home
(Røsnes-Hoover)
1988, Teldec

[wpdevart_youtube]qRyiQbeYvf0[/wpdevart_youtube]

Avalanche – Two Monkeys On The Roof (Live Melodi Grand Prix 2008)
( Johansen-Røsnes)

[wpdevart_youtube]G1KVtjUK3k8[/wpdevart_youtube]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *