N’Gang och Crash, två tidiga sammanhang för Secret Service’s ”nya” sångare

 

Åh nej, det är inte alls så att jag bara tänker och andas BeatboxLive just nu. Inte alls. Se här t ex, här är ett inlägg om en kille från Kungsbacka som heter Micke. Eller vänta nu…och minsann, blir det inte en runda Ulf Wahlberg i slutet också…

För så är det ju. Sedan Secret Service återbildades för drygt tio år sedan, så är det Mikael Erlandsson som sjunger i bandet. Jag vet inte hur många av er här inne som säger ”-Mikael, vem?”, men bland s k gemene man lär det vara en återkommande fråga – om man ens bryr sig om att fråga :P

Som sagt, kanske ni har koll, kanske inte? Han startade i alla fall som trummis i ett punkband (!), växlade sedan till keyboards i bandet The Studs, innan han i mitten av 80-talet (redan -83 läste jag nånstans…?) fick rollen som sångare, keyboardist och låtskrivare i bandet N’Gang. De släppte promon ”Jag tar av dig” 1988 (någon som har?), men det var ju i och med Melodifestivalen 1990 som ”hela” svenska folket fick stifta bekantskap med dem och låten ”Vi vill ha värme” – ett bidrag som jag höll väldigt högt det året, vill jag minnas.

På baksidan av den singeln, finns den här trevliga lilla popdängan. Den hade du missat, eller hur? ;-)

N’Gang – Stanna här
(Erlandsson-Nilsson-Ardin)
1990, Glen Studio AB [GAPS-18]
Producerad av Tommy Kaså

”Vi vill ha värme” blev ingen succé i Melodifestivalen, men blev i och med uppmärksamheten ändå en liten hit, men när den sen skulle följas upp, då tog det stopp. ”Himlen kan vänta” blev bandets sista singel…

N’Gang – Himlen kan vänta
(Andersson-Ardin)
1990, Glen Studio AB [GAPS-20]
Producerad av Tommy Kaså

Sedan gick åren, och jag måste erkänna att det var först när Mikael Erlandsson åter dök upp i Melodifestivalen, 2003, som jag började koppla att han inte alls varit borta sedan 1990, tvärtom. En handfull album, stora framgångar i Japan, samt bl a förband åt Tina Turner på Ullevi – och allt hade gått mig förbi. Men, det som faktiskt fick mig att bekräfta min okunnighet allra mest var det sammanhang där han hade befunnit sig efter N’Gang och innan solokarriären…

I början av 1993 köpte jag en CD-maxi (troligen återigen på Jannes Vax i Skövde) med bandet Crash. Låten ”Eyes Don’t Lie” hade testats på Tracks och för mig blev det ännu en i den rad av svenska ”floppar” som jag som bekant gärna lyfter fram här – låtar som helt enkelt var värda ett bättre öde än att aldrig nånsin höras igen. Kanske nämnde Maestro Kindvall vem sångaren var och hans bakgrund i N’Gang, eller inte. Oavsett vilket, så gjorde jag kopplingen först lååångt senare.

Crash släppte ett självbetitlat album samma år, men det hela ledde ingen vart och året därpå gick som sagt Mikael solo. Men förresten, bandet finns i praktiken fortfarande – under namnet AfterBeach räknas de idag som ett av Sveriges mest meriterade coverband.

Crash – Eyes Don’t Lie
(Eliasson)
1992, Eliasson Music
Producerad av Jan Eliasson

Vad mer? Tja, sedan 2000-talets början så har Mikael (alltså parallellt med Secret Service) främst återfunnits i bandet Last Autumn’s Dream, där bl a Jamie Borger (Talisman, Alien) och en viss Ulf Wahlberg också har figurerat – d v s ytterligare två beståndsdelar i dagens Secret Service. Låt mig avsluta med en låt från albumet ”Touch of Heaven”, skriven av Secret Service-låtskrivarna Wahlberg och Björn Håkansson redan 1984.

Last Autumn’s Dream – Candle In The Dark
(Wahlberg-Fåhreus-Håkansson)
2009, Escape Music
Producerad av Ulf Wahlberg & Last Autumn’s Dream

Bekant låt? Här är originalversionen med bandet Six Feet Under, ännu ett av de där banden som tidningen OKEJ gav känslan av var hur stora som helst :-) Sångaren Björn Lodin är annars mest känd som mannen bakom Baltimoore, där f ö Wahlberg ju är med på omslaget till första singeln, men det där har vi ju gått igenom tidigare ;-) https://www.beatbox.se/2015/07/09/pudelballader-i-popmiljo-baltimoore-guardian-angels-m-fl

Six Feet Under – Candle In The Dark
(Wahlberg-Fåhreus-Håkansson)
1984, Europa Film Records
Producerad av Ulf Wahlberg

 

 

2 thoughts on “N’Gang och Crash, två tidiga sammanhang för Secret Service’s ”nya” sångare

  1. ÅÅÅ Vi vill ha värme har jag av någon anledning gått omkring och nynnat på de senaste månaderna. Och Jannes Vax, min favoritaffär. Sommaren 1991 jobbade jag i rosa kiosken på Hertig Johans torg, glasskiosk som sedemera blev grön, tror säkert halva min lön (som faktiskt var ganska bra) hamnade hos Jannes Vax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *