Pudelballader i ”popmiljö” – Baltimoore, Guardian Angels m fl

 

Jag fortsätter min mission i att vara ”avvikande i mittfåran”. Mer tillrättalagt än de s k hårdrocksballaderna under det sena 80-talet kan det väl knappast bli, och troligen är det väl därför hela konceptet idag är tokdissat av alla som anser sig ha koll – även om s k  vanligt folk fortfarande gillar sina ”To Be With You” och ”More Than Words” :-) I vilket fall, jag har ju som bekant alltid varit svag för melodier och refränger, och är det något man satsar på i den här genren så är det ju just det. Så, här är några svenska exempel på s k pudelballader, alla med mer eller mindre koppling till ”min” popvärld…

 

12 - Baltimoore - The Blues Is Just The SameBaltimoore – The Blues Is Just The Same

Den här har jag aldrig blivit riktigt klok på. Sundsvallssonen Björn Lodin hade vid det här laget bl a släppt två album med Six Feet Under, varit i Schweiz och spelat med Krokus och var med andra ord ett välrenommerat namn i hårdrocksvängen. Han fick då ett erbjudande om att spela in ett soloalbum, men valde att använda namnet Baltimoore – och så långt är jag med. Det lite konstiga är ju sedan att första singeln var den här – en ganska ”poppig rockballad”, skriven och producerad av en av bloggens hjältar Ulf Wahlberg, som dessutom figurerar på omslaget som om Baltimoore faktiskt var en duo? Som sagt lite konstigt med tanke på att detta ju var Lodins soloprojekt under ”pseudonym”…

För mig är dessutom den här låten en av de ”ursprungliga Svensk Vinyl-låtarna”, på ett av de bästa blandbanden från Trackstiden. Kommer dock tyvärr inte ihåg just nu vilka låtar den omgärdades av…

Baltimoore – The Blues Is Just The Same
(Ulf Wahlberg)
1988, Bozz – BOS 1003
Producerad av Ulf Wahlberg

 

16 - Guardian Angels - When I'm Back, I'm Gonna Stay ForeverGuardian Angels – When I’m Back I’m Gonna Stay Forever

På tal om urtypen för min s k Svensk Vinyl-genre – det här bandet skrev jag om för drygt två år sedan, och jag måste säga att jag fortfarande är väldigt nöjd med den programförklaring jag då fick till angående den här ”europopen med AOR-inslag” som jag så gärna lyfter fram. I Guardian Angels fall så misstänker jag att de var ett mer utpräglat rockband innan de hamnade i Sonetfabriken och fick börja ge ut skivor :) Fyra singlar blev det allt som allt, och jag vet att jag inte är ensam om att med hjälp av de åtta låtarna ha plockat ihop ett album och låtsats att det fanns ett på riktigt. De två sista singlarna, Every Situation och Two Of A Kind, är för mig perfektion på 45 varv och jag håller dem som två av mina all-time-favorites, medan de två första ”bara” är väldigt bra ;-) Tommy Nilsson producerade, och här är även en viss Ola Håkansson med som låtskrivare. Det är för mig en gåta hur Guardian Angels kunde passera förbi hitlistorna på det sätt man gjorde, och när det gäller den här balladen, så ja…det var ju så här det skulle låta 1987, eller hur?

Guardian Angels – When I’m Back I’m Gonna Stay Forever
(Fredrik Jernberg, Ola Håkansson)
1987, Sonet Grammofon, T-10245
Producerad av Tommy Nilsson

 

14 - Don Patrol - I'll Be Coming AroundDon Patrol – I’ll Be Coming Around

Nu över till vad man skulle kunna kalla för en av många inkarnationer av ett Göteborgsband som en gång stod ansvariga för en av våra mest älskade/hatade ”moderna” sommarklassiker. Vad bubblar jag om? Jo, ni minns väl Snowstorm och deras Sommarnatt, vilket ju bara var en av många ”röjiga” allsångshits som de hade under 80-talets första år. De omformades ganska snart till Snöstorm, och snart även till New Snowstorm. 1984 gick bandet skilda vägar, men ca 5-6 år senare var det dags igen – men, den gången höll de sig fortfarande på skilda vägar. Ena halvan av bandet tog upp det gamla namnet och körde på lite i samma stil, medan den andra halvan – anförd av bandets mest namnkunnige medlem Lars ’Dille’ Diedricsson (som senare bl a var med och skrev Charlotte Nilsson/Perellis ESC-vinnare 1999) istället bildade hårdrocksbandet Don Patrol. De hängde på den rådande ’sleaze-stilen’ och låter inte alls som jag vill att hårdrock ska göra :) Men i alla fall, första singeln var den här balladen, skriven tillsammans med Pete Sandberg från Alien, och den tycker jag är riktigt trevlig…

Don Patrol – I’ll Be Coming Around
(Dille Diedricsson, Pete Sandberg)
1990, The Record Station, TATI 48
Producerad av Dille Diedricsson

 

- x - Case - Look At Me NowCase – Look At Me Now

Dags för något mycket mer obekant, i alla fall för min del. I likhet med Guardian Angels ovan så härstammar det här bandet från Nyköpingstrakten, men dessa startade sin skivkarriär långt tidigare, redan under tidigt 80-tal, och då under namnet The Case. Två powerpoppiga singlar blev det 1982 (Ge mig en chans och Svara hallå!), men sedan ingenting förrän 1988. Jag kan naturligtvis inte alls gå i god för att mina källor är riktiga, men det verkar som sagt som att sångaren Billy Nordström samlade kraft under sex års tid, och sedan lyckades klämma ur sig den här, ska vi kalla den pudelschlagerballaden? Vet alltså inte om han gjort något annat den gode Billy, men om jag inte visste bättre skulle jag påstå att han också sjöng i norska Return, eller hur? :)

Case – Look At Me Now
(Håkan Zetterkvist, Ubbe Rydeslätt)
1988, Hawk Records – HAWKS 1127

 

- Galaxy - Two of a kind (Stronger than ever)Galaxy – Two Of A Kind

Kunde inte låta bli. Det är nästan så att jag garanterar att du inte har hört denna tidigare, även om jag inte vet hur många/få exemplar den faktiskt gick ut i. Galaxy var ett av de band som regerade på Mariestads alldeles egen lilla hårdrocksscen i slutet av 80-talet. Jag gick i skolan med flera av medlemmarna, så det var ju självklart att också införskaffa ett exemplar av deras egenbekostade singel, inte minst när den dessutom stod på disken i skivaffären där jag jobbade extra :) Jämfört med de tidigare låtarna i det här inlägget, så hör man ju här avsaknaden av en maffig produktion, men jag tycker verkligen att själva låten (som f ö var B-sida på singeln) håller riktigt bra. För produktionen står annars Peo Pettersson som vid den här tiden spelade i Axia – ”storebröderna från Skövde” :)

Galaxy – Two Of A Kind
(Håkan Henriksen)
1989, Galaxy – GA 001
Producerad av Peo Pettersson

 

1 thought on “Pudelballader i ”popmiljö” – Baltimoore, Guardian Angels m fl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *