Shatoo – Overload / Dangertown / A True Story (1987)

flagga-norgeNu tänkte jag återigen göra ett avsteg från de ’ramar’ som jag satte upp från början. Men, det du kommer att få ta del av skulle lika gärna räknas till kategorin ”Svensk Vinyl”. För, visst var det så att det även i grannländerna (kanske främst i Norge, i kölvattnet efter A-ha) producerades en hel del ’synthig pop’ som idag är bortglömd, och som i de flesta fall aldrig ens nådde till Sverige när det begav sig.

a_true_storyDet senare gäller i högsta grad det norska bandet Shatoo, vars debutskiva ”A True Story” (1987) producerades i Sverige av Ulf Wahlberg (Secret Service) och där hitsingeln ”Overload” toppade Norsktoppen i hela 11 veckor. Den gavs också ut i Sverige på Bozz-labeln, men trots allt detta så var/är Shatoo helt okända i Sverige. Bandet bestod av tre tonåringar från norska Halden; Sångaren Dag Brandth, Calle Marcussen samt Øivind Haavik, och de verkar ha varit i Norge 1987 vad One Direction är lite överallt idag. Jag visste inte mycket om dem, men efter att ha läst biografin på Den Musikalske Verden, så känns det som att jag vet allt :-)

Det roliga är också att i samband med att jag nu började söka efter info och gammalt material Shatoo, så har deras två album (”A True Story” 1987, ”Life” 1988) och Dag Brandths soloalbum ”Tranquility” 1988 just återutgivits och finns ’överallt’. Se Spotify-länken längst ner.

Riktigt kul, men det innebär ju också att epitetet ’bortglömda’ stämde fram till för någon vecka sedan – nu är de både återutgivna och på gång med ett samlingsalbum och en ny singel (”Nothing That I Wouldn’t Do”, släpps i april)

”Overload” från TopPop 1987

 

”Dangertown” från Blikkbåx 1987:

 

”A True Story” (Remastered and re-released 2013 by Dig Music):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *