Nilla Backman – New day (1989) + Even if you say (1990)

Nilla-NewDayDags för den nästintill ultimata mötespunkten mellan bloggens två huvudkategorier ’Svensk Vinyl’ och ’Beat Box’. Om dessa två releaser bara hade funnits på just Beat Box-etiketten så hade det varit fulländat :)

backmanDet här handlar alltså om Gunilla Backman, numera vad man väl får kalla för ’musikalstjärna’, som 2005 slog igenom i ”Mamma Mia” på Cirkus i Stockholm, och innan dess hade gjort ett otal roller i bl a ”West Side Story”, ”Les Misérables”, ”Miss Saigon” och ”Chess” på scener i London, Tyskland och Danmark. På senare år har hon också bl a turnerat med ”Rhapsody in Rock” och Ted Gärdestad-hyllningen ”Sol, vind och vatten”.

R-471848-1145375321Men, hon hade en karriär långt långt tidigare än så, om än en ganska blygsam sådan. Runt 1985-1986 ingick hon tillsammans med Harriette Johnsson i gruppen Katz som gav ut ett album, ”Female Of The Species” och ett gäng Norell-Oson-singlar (ja, de lär dyka upp här inom kort…) och några år senare hamnade hon i Italien och spelade in med gräddan av Milanos eurodiscoproducenter.

En av männen bakom de här två låtarna heter Federico di Bonaventura, men vi Beat Box-konnässörer känner honom som Fred Ventura (bl a ”Heartbeat” BB166 och ”Lost in Paris” BB190. Hur Gunilla, eller ’Nilla’ som hon alltså fick heta där nere, hamnade i hans studio har jag ingen aning om – lika lite som jag förstår hur jag kunde undgå dessa låtars existens fram till alldeles nyligen…

New Day (1989):

Nilla Backman ‎- New Day
(Federico di Bonaventura, Marco Manzi)
1989, Downtown/Discomagic
Producerad av Dave Rodgers, Fred Ventura och Giacomo Maiolini

Even If You Say (1990):

Nilla Backman ‎- Even If You Say
(Federico di Bonaventura, Laurent Gelmetti)
1990, Downtown/Discomagic
Producerad av Fred Ventura och Giacomo Maiolini

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *