Cretu & Thiers – When love is the missing word (1987) [Cretu Story, pt.1]


Jag tog fasta på min egen insikt i förra veckan, och öppnar nu upp en ny kategori – Tyskland! Och det är ju faktiskt endast av den enkla anledningen att nu när jag har skaffat mig chansen vill jag ju dela med mig av ”alla” mina favoriter, och det tyska 80-talet innefattar många av dem :)

Michael+Cretu+EnigmaSå jag går ut hårt, med en av de kanske allra största – Michael Cretu. Han är väl troligen mest känd som mannen bakom Enigma och som producent/make till Sandra, men som när det gäller de flesta artister, så finns det så många fler guldkorn att hämta från repertoaren. Cretu, med rötterna i Rumänien, började som ’lärling’ hos legendariske Frank Farian (Boney M m m) och debuterade själv 1978 med låten ”Wild River” och albumet ”Ausgewählte Goldstücke” eller ”Moon, Light & Flowers” som det hette i engelsk version.

Utan att förringa Cretu själv, så verkar lite av hans ’grej’ vara att omge sig med grymma låtskrivare, producenter och sångare – vilket inleddes i samband med hans andra soloalbum ”Legionäre” (följdaktligen ”Legionnaire” i sin engelska version) från 1983, vilket bl a samproducerades med schweiziske Armand Volker som också senare fanns vid Cretus sida under Sandra-tiden och som också låg bakom Münchener Freiheits kommersiella framgångar som Freiheit.

Cretu+ThiersRäkna med en fortsättning på historien om Michael Cretu vid ett senare tillfälle – låt oss nu gå in på det här inläggets utvalda låt. En annan återkommande samarbetspartner är (var?) nämligen Manfred ”Tissy” Thiers som sjöng i Cretu-producerade Moti Special och på det smått fantastiska albumet ”Belle Epoque” från 1988, släppt som Cretu & Thiers. Första singeln för det projektet, ”When love is the missing word”, är utan tvekan en av mina personliga all-time-favourites. Så, låt oss få gåshud tillsammans och njuta av produktionen, låtskriveriet och sången i detta lilla mästerverk – dels i en något förkortad version i ett TV-framträdande från 1988, och dels i sin fulla längd på Spotify:

Cretu & Thiers – When love is the missing word
1987, Virgin Schallplatten
(M: Tissy Thiers  T: Tissy Thiers & Klaus Hirschburger)
Producent: Michael Cretu
Tekniker: Armand Volker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *