Guardian Angels – Every situation (1988) + Two of a kind (1989)

 

Vem minns inte ’kampen’ mellan synthare och hårdrockare på det gamla goda 80-talet? För min egen del förstod jag den inte då (även om det var underhållande att läsa ’hat-insändarna’ i OKEJ) och jag förstår den än mindre idag. Jag menar, egentligen har det väl alltid varit så att olika musikstilar influeras och lånar av varandra – och de renodlade ytterligheterna är ofta inte särskilt roliga. Om man tar det resonemanget i ett kommersiellt pop-sammanhang (där jag oftast känner mig mest hemma) och placerar det i 1989, så skulle det här bandet kunna vara ett typexempel. Det är nämligen enligt mig helt omöjligt att kategorisera…

04 - Guardian Angels - Every SituationJag syftar på Guardian Angels, ett band med rötterna i Nyköping/Oxelösund, bestående av Fredrik Jernberg (aka Freddie Franciz, sång), Anton Solli (gitarr) och Lasse Lekberg (bas), Dennis Cammenborn (trummor) och Thomas Anderberg (keyboards). Enligt många (framförallt bl a AOR-bloggar av idag) spelade bandet just ’AOR’, d v s radioanpassad rock, men samtidigt får man nog säga att mindre rock än så här kan det nog knappast bli. I min värld är det här helt enkelt ytterligare ett grymt projekt från Sonet-fabriken, där bl a Mats A Lindberg (7even 4orty 7even), Per Adebratt (producent, remixare och låtskrivare för ett otal svenska artister) och inte minst Ola Håkansson (Secret Service m m) hade stor del i slutprodukten.

04 - Guardian Angels - Two Of A KindUnder perioden 1987-1989 släpptes fyra singlar med bandet, men inget album – vilket känns som en gåta, som dock säkert har en enkel förklaring. Inför ”Two of a kind”, som blir sista singeln, är bandet en trio (Fredrik, Anton och Lasse) och därefter går även de skilda vägar. Fredrik Jernberg, som i samma veva är Lili’s (i Lili & Sussie alltså) pojkvän och är delaktig i deras album ”The Sisters”, går vidare till Rat Bat Blue – en ’supergrupp’ med medlemmar från Easy Action, Noice och Magnum Bonum. Anton och Lasse går vidare till sleazebandet Snakepit Rebels.

Så, sammanfattningsvis – oavsett om det här är hårdrock, discorock, lätt-AOR, syntrock eller schlagermetal – så är det fantastiskt bra! Tillrättalagt, välpolerat och kommersiellt – perfekt, helt enkelt :)

Every situation:

(Guardian Angels)
1988, Sonet ‎– T-10263
Producerad av Mats A. Lindberg, Per Adebratt
Exekutiv producent: Ola Håkansson

Two of a kind:

(Franciz, Solli, Lekberg)
1989, Sonet ‎– T-10290
Producerad av Guardian Angels, Mats A. Lindberg, Per Adebratt
Exekutiv producent: Ola Håkansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *