Vienna – eurodisco från Blekinge, anno 1987

Om det nu är någon som tycker att det är alltför långt mellan italodisco/Beat Box-inläggen – så ja, just nu är jag inne i en ’svensk-vinyl-bubbla’ :) Men, här kommer något som definitivt hör hemma i båda kategorierna – ett av mina allra heligaste objekt, som jag uttryckte det på Facebook häromdagen…

01 - Vienna - Master Of The GameDet här är något så unikt som italodisco anno 1987, producerad i Karlskrona. Bandet Vienna presenteras dessutom som vinnare av Zeke-Rock samma år, så det här utgör ju förmodligen bandets tävlingsvinst – att få spela in en skiva. Det i sig ställer en del frågor. Jag utgår ifrån att den lokala musiktävlingen krävde att man framförde sitt material live – hur lät detta i så fall live? Och hur kunde något sådant här ta hem en ’rockbandstävling’ 1987, mitt under pudelrockens prime time?Vienna_bak

Som ni förstår så vet jag INGENTING mer om den här gruppen än vad som går att utläsa av omslag och etikett. Den här 12″ finns på Discogs, men även där framgår att den som lagt upp den bara har läst innantill. Fascinerande, för man ju undrar ju om det verkligen kan vara möjligt att släppa ifrån sig något så här ambitiöst/pretentiöst som en engångsföreteelse? Någon av medlemmarna (kanske ”Peter”, som troligen är identisk med producenten Peter Svensson?) borde väl dykt upp någonstans, förr eller senare?

Uppdatering 130729: Tack vare lite tips och hintar så hittade jag ”Tony” i bilden ovanför, d v s Tony Kelc, som gitarrist i metalbandet High Voltage från Kallinge, åtminstone under perioden 1983-1986. Kul kuriosa :)

Nog fabulerat, här är en svensk raritet. Men, jag börjar med B-sidans In to the night (ja, det ska tydligen skrivas så), eftersom den är i mitt tycke den bästa av låtarna. A-sidans Master of the game håller dock en sällan uppnådd (men alldeles underbar) kitsch-nivå, inte minst i det på tafflig engelska framförda introt…

Vienna – In To The Night
(Peter Svensson, Anders Jonsson)
1987, A Disc
Producerad av Peter Svensson

 

Vienna – Master Of The Game
(Peter Svensson, Tony Kelc)
1987, A Disc
Producerad av Peter Svensson

 

10 thoughts on “Vienna – eurodisco från Blekinge, anno 1987

 1. Hi! Me Tony Kelc from vienna and my girlfriend are hopefully going to take place at this event!! Love!!

 2. Hi! Me Tony Kelc from vienna and my girlfriend are hopefully going to take place at this event!! Love!!

 3. Peter Svensson drog till USA och blev polare med Hugh Hefner(!). Om jag inte missuppfattat något jobbar han som fotograf i USA fortfarande.

  Vet att det låter skumt, men infon kommer ifrån en bekant som växt upp i Ronneby, d.v.s samma stad som Peter.

  Den kvinnliga rösten på ”Master of the game” är för övrigt helt i klass med Valerie Dore/Susanne Meals.

 4. Både kitschen och den taffliga engelskan nådde ju iofs ännu högre nivåer i de italienska originalen. Ibland är det smått obegripligt att förstå vad de faktiskt menar med texterna…

 5. My wife is Carina Svensson, one of the main singers in the band (lovely brunette in the cover photo). She went on to sing in Australia while studying there, but decided to go into professional management instead of music. She now lives in France, still has an amazing voice, but hasn’t done professional singing for a long while. As an aside, I understand the band were almost signed up to an international label, before they split apart.

  1. Awesome! This is exactly what one wants internet to deliver! Please send my regards to Carina on behalf of the whole eurodisco-community. This 12″-single from Vienna is an rare and exclusive object that we all love :)

   / Niclas

 6. Såg faktiskt detta band live på diskoteket Rainbow i Ronneby när det begav sig.
  Carina Svensson hette sångerskan i bandet.

  1. Såg bandet Vienna på rainbow discot i Ronneby 87.

   Jag har deras 12″ skiva som jag förstått är en riktig raritet.
   Dessutom mycket värdefull.

   Superbra synd de inte fortsatte hade kunnat bli minst lika stora som Roxette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *