Li Berg och en hyllning till det svenska smörgåsbordet

 

Häromdagen damp det ner ett litet paket från Musikon, fyllt med obskyriteter från när det begav sig. En hel del av singlarna visste jag inte vad det var (vilket ju är minst halva nöjet), medan det i vissa fall handlade om länge eftersökta objekt. Det här är en av de senare, men det behöver dock inte nödvändigtvis innebära att det är bra – kuriosavärde ska man inte förringa :)

Li Berg - The SmorgasbordDet här handlar om en låt som verkar inneha någon form av kultstatus i funkigare kretsar, eftersom det är en förhållandevis ’tidig’ svensk utgåva med rap – dessutom med en kvinna bakom mikrofonen. Ja, i alla fall till viss del, vem som gör ’svenske kocken’ längre fram i låten vet jag inte. Kuriosanivån höjs också ytterligare av att Li Berg året därpå deltog i Melodifestivalen med en typisk ’Pling-schlager’ (5:a med Jag vet hur det känns) och då alltså redan har lämnat 80-talsfunken bakom sig. LiBerg-JagVetHurDetKänns

The Smørgasbord låg på debutalbumet Vill Du (som du också kan läsa om här, på bloggen Katastrofala omslag) som producerades av Torkel Odéen (senare i Paul Reins producentteam) och Dick Berglund. 1985, efter Melodifestivaldeltagandet, släpptes albumet Li, som delvis också producerades av Jocke Bergman (d v s mannen bakom Plirum, vars julsingel jag skrev om här). Därefter kan jag inte hitta den minsta info om Li Bergs eventuella fortsatta karriär. Kanske någon schlagernörd i läsekretsen kan bidra med något? ;) Det känns ju som om det vore svårt att bara försvinna, med den hårmanen :)

Li Berg – The Smørgasbord
(Dick Berglund, Torkel Odéen, Li Berg)
1984, Polygram Records
Producerad av Dick Berglund och Torkel Odéen

Li Berg – Jag vet hur det känns (Live i Melodifestivalen 1985)
(Dick Berglund, Ingela ’Pling’ Forsman)
1985, Polygram Records
Producerad av Dick Berglund och Torkel Odéen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *