Tre pärlor – remixat och nästan outgivet från Style

Minsann, det kommer lite mer Emil Hellman även idag. Men allra mest handlar det här inlägget naturligtvis om en trio som i min värld hörde till de allra största i Sverige under mitten av 80-talet…

Style2Vi talar alltså om Style, ofta avfärdade som ”inte alls lika bra som när de var Freestyle”, men jag hävdar att det är precis tvärtom. Freestyle var där det hela började, där framförallt tonåringarna Sandelin och Ekman provade sina talanger och idéer – i och för sig med framgång, men det var först ca fem år senare som de blommade ut, både som producenter och låtskrivare. Jag håller albumen Daylight Robbery (1987) och Question Of Time (1988) som något av det bästa att lyssna på från 80-talet, och då är det ju naturligtvis också kul att addera grejer som inte ’normalt’ finns på albumen. Och det är där vi kommer in idag…

Style-ShineOnTill att börja med en remix och alternativ version som inte verkar vara särskilt välkänd, baserat på att flera ”hängt upp sig” på den när den dyker upp i megamixen som jag lade upp igår. 1986 slog Style som bekant på bred front med Dover-Calais i Melodifestivalen. Uppföljare till den blev Följ mej, som naturligtvis inte nådde lika stora framgångar, men som ändå blev en hit. På engelska heter den Shine on, med text av allas vår Alexander Bard, och gavs ut i en remixad version av tidigare nämnde Emil Hellman. På maxins B-sida ligger f ö en engelsk version av just Dover-Calais – en inte heller direkt sönderspelad utgåva :-)

Style – Shine on (Stretched)
(Sandelin/Ekman/Bard)
1986, Alpha Records – ONEMAX 040

_Style - ABC (Schlager85_850x850)Låt oss sedan backa en aning. Efter Freestyles splittring och reinkarnationen Styles födelse, så tog det som sagt ett tag innan det ’tog sig’. Första albumet So Chic från 1983 är väl sådär, och innan de släppte uppföljaren Visioner (som f ö är mycket bättre…) så försökte de sig på att komma med i Melodifestivalen, alltså redan 1985. Låten hette ABC och kom inte med, och gavs aldrig ut av Style själva. Dock hamnade den på samlingsalbumet Schlager’85 (”16 nyskrivna svenska schlager som spelades in med sikte på melodifestivalen -85 utan att gå till final! Rätt eller fel? Döm själv – bara ni vet svaret…”) – och ja, rätt eller fel?

Style – ABC
(Sandelin/Ekman)
1985, Air Music (från albumet Schlager’85 – AIRLP 1017)

Sedan till sist idag. Här har vi en låt vars ’historik’ jag faktiskt inte riktigt kan redogöra för. Den heter Love is blind och jag kan bara se att den finns utgiven på CD-versionen av Daylight Robbery – och den vet jag inte hur många som sitter på? Nu är det ju inte så att själva låten bara finns där – det handlar nämligen om en nyinspelad och engelsk version av singeln Du och jag från 1984, som också fanns på albumet Visioner. Som sagt, ännu en inte heller särskilt sönderspelad Style-pärla…

Style – Love is blind
(Sandelin/Ekman/Bard)
1987, Alpha Records (från CD-utgåvan av Daylight Robbery – ONECD 018)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *