Anders Bagge ställer frågor på den här dubbelsingeln från 1990

Tänkte försöka vara lite ’up-to-date’ genom att knyta an till en aktuell mediehändelse – ambitiöst, inte sant? ;-) Här är mig veterligen skivdebuten från en idag välrenommerad låtskrivare och jurymedlem i en i dagarna TV-aktuell ”talangtävling”…

16 - Ruff'n'Ready - WhyOch ja, redan i rubriken avslöjade jag ju vem det handlar om – här är alltså allas vår Anders Bagge, med hår och anskrämlig skjorta anno 1990. Bandet bestod förutom Anders på sång, av bröderna (?) Jocke och Danne Ståhl och de hade alltså kommit på det übercoola namnet Ruff’n’Ready. Den här singeln, som var det enda de gav ut, får nog anses vara ’dubbelsidig’ (som det ju kunde heta förr i tiden…) med två låttitlar som de troligen också var väldigt nöjda med :) – Why och Who, helt enkelt.

Jag tycker att båda låtarna är riktigt bra och det intressanta, kan jag tycka, är att medan Anders Bagge låg bakom såväl låtskrivande och produktion av A-sidans Why, så hade han ’ingenting’ med B-sidans Who att göra, då den skrevs av bandkollegan Jocke Ståhl och producerades av Stefan Andersson och Per Aalto (som båda bl a hade producerat So What).

Sedan har jag två frågor – om det nu är så att det bland mina läsare finns någon som har koll ;-) För det första; Den här singeln (och även en del annat i samlingen) är utgiven på Vinyl Mania/ESR Productions. Hur hängde ESR ihop med butiken/labeln Vinyl Mania (som ju också låg bakom Beat Box)? För det andra; Vad hände sedan med de hårfagra bröderna (?) Ståhl? Jag har hittat en namne (bl a som låtskrivare) i det ’nutida’ hårdrocksbandet The Gloria Story, men det är väl just bara en namne?

Edit 240104: Nu vet jag att detta inte var Anders Bagges skivdebut samt att kopplingen till Vinyl Mania och Beat Box blir allt starkare när man läser närmare på maxisingeln. Remixen av Why är nämligen producerad Fredrik Ramel, mannen bakom de legendariska ”Swedish Beat Box”-remixarna. Se klippet längst ned.

Ruff’n’Ready – Why / Who
1990, Vinyl Mania/ESR Records

1 thought on “Anders Bagge ställer frågor på den här dubbelsingeln från 1990

  1. Jocke Ståhl har gjort ett par låtar med sitt musikprojekt Magic Light Sinners de senaste åren. Danne Ståhl äger en restaurang i Enköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *