Mash-ups the old-fashioned way [Beat Box Special]

Tänkte passa på att göra skäl för äganderätten till domännamnet :-) Dags för en s k Beat Box-special, idag med temat ’mash-ups’. Eller ja, det var det ju ingen som kallade det här fenomenet på den tiden, men idag är det ju som bekant (?) ett coolt sätt att presentera två eller fler låtar samtidigt – på ett mer eller mindre smakfullt sätt. Ofta handlar det om bootlegs, men i de fall resultatet blir bra, så brukar skivbolag och artister mest bara tacka och ta emot lite gratis promotion…

BB109fOch som sagt, det här är ingen ny företeelse, om nu någon trodde det. Under mitten av 80-talet verkar det också ha varit populärt, vilket märks tydligt på främst den tidiga delen av Beat Box-etikettens diskografi. Jag hade inte själv börjat DJ:a då, så jag vet inte vilken sorts bootlegs som cirkulerade på den tiden, men eftersom förhållandevis mycket av den här varan t o m släpptes officiellt, så lär det som sagt ha varit utbrett.BB160f

Så, här är några exempel från Beat Box, såväl mixar som covermedleys och vad man nu kan kalla det. Något säger mig att det finns många därute som misstycker till den här behandlingen av Yazoo, Michael Jackson, Pet Shop Boys m fl – men jag tycker nog ändå att en hel del av det kan vara rätt ok. Annars, ta det som ren allmänbildning ;-)

[BB7002] Oozay – Scratching Situation (1984). Medley på Yazoo’s State farm, Situation och Don’t Go.

[BB8012] Between The Sheets – Late Night Heroes (1984). Medley på Giorgio Moroder och Donna Summer-låtar.

[BB7013] Local Boy – Thriller/Owner Of A Lonely Heart (1984). En klassisk ’mash-up-cover’ på Michael Jacksons legendariska hit och Yes/Trevor Horns mästerverk.

[BB7020] More Or Less – What Is Love vs Big In Japan (1984). En minst lika klassisk utgåva i samma stil, på två klassiker från det gyllene året 1984 :-)

[BB7109] P4F – Notorious medley with Le Freak (1987). Mer i samma stil, och den här är faktiskt riktigt bra! Producerad av Claudio Cecchetto, mannen som bl a skrev People from Ibiza och Sabrinas Boys :-)

[BB7155] Suburban Boys – The Hit Mix, Actually (1988). Ja, vad kan man säga om den här? Åtta av PSB:s ’tidiga’ hits körs här igenom karaokemixern och ut kommer Suburban Boys…

[BB7160] Hitmasters – SAWMix 1 (1988). Och så avslutar vi med en till av samma vara – ett gäng coversångare under namnet Hitmasters sjunger in en ’megamix’ på Stock-Aitken-Waterman-hits. Håll till godo ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *