Blandat smågodis; Cell Division, Rendercheque, Romeo och First Unit (1986-1990)

Eftersom jag inte är det minsta rädd för att materialet (d v s låtar och singlar) ska tryta, så tänkte jag köra en liten godispåse idag. Här är fyra stycken låtar som jag gärna vill dela med mig av – allt är inte jättebra, men flera är det – och resten är kuriosa ;-)

21 - Cell Division - You AreCell Division – You Are

(Kellerman)
1990, Black Business Records

Här är något för alla synthfrälsta i läsekretsen. Det här bandet hörde hemma i Oxelösund och släppte mig veterligen två singlar (den här och The Homeless, 1991) .

Cell Division låter här på alla sätt som man kan förvänta sig av ett ’amatörsynthband’, men det som gör det intressant är att ca fem år senare hittar vi  medlemmarna Mårten Kellerman och Jörgen Josefsson i Statemachine – som kom att bli ett av Sveriges mest framgångsrika synthband, inte minst i utlandet…

 

- 00 - 02 - Rendercheque - Trots alltRendercheque – Trots Allt

(Gey-Brovinius-Persson-Viking)
1988, Mercury

Här är då kanske något för mina själsfränder där ute – basgången i den här låten är nästan allt som krävs för min del för att hylla alltsammans :) Dessutom gör skånskan och själva låtsnickeriet att mitt betyg slutar på plus, trots att jag kanske inte riktigt gillar sången fullt ut ;-) Det här verkar vara ett band som hörde hemma i Helsingborg/Åstorp, och som allt som allt släppte två singlar (den här och När tårar faller ner, 1986) det enda jag har hittat om dem är att gitarristen idag verkar vara företagsledare i Schweiz :)

 

- - - Romeo - Hjärtats barrikaderRomeo – Hjärtats barrikader

(Jögge Sundqvist)
1986, Jakaranda Records

Det här är svårdefinierat och ärligt talat inte jättebra, inte i min värld i alla fall – men jag vet ju att många andra uppskattar småpolitisk ’new-romantic-rock’ med stora ambitioner…

Det här var ett Umeå-band som till och med skickade med ett textblad till vinylsjuan – tänk så glada de skulle vara över att få veta att textbladet fanns kvar när singeln nyligen såldes till undertecknad – 27 år senare!

Jag vet, vilket kanske märks, ingenting om dem – inte mer än att sångaren och låtskrivaren Jögge Sundqvist 1990 släppte en singel med namnet Kokain & Yoghurt – det är också en text jag skulle vilja ha på pränt :)

 

- - - First Unit - I Go To PiecesFirst Unit – I Go To Pieces

(Del Shannon)
1989, Lynx Records

Här har vi något som nästan skulle kunna kallas för en ’väl förborgad hemlighet’. Enda stället jag kan hitta något om den här singeln på nätet är i en inofficiell diskografi för Anna Book – för visst är det så, här gör vi något så politiskt inkorrekt som att publicera Anna Book – och stå för det ;)

First Unit (eller ’1U’ som det också står på omslaget – är det därifrån One Direction har inspirerats?) var alltså ett engångsprojekt bestående av nämnda Anna och av Claes Jagborn (numera ’världsberömd’ musiker hemma i Falkenberg, med förflutet bl a i dansbandet Jagborns och partybandet Lucky Lips). Jag vet inte vad han sysslade med på den tiden, så hur samarbetet kom till vet jag inte, men singeln ifråga var den sista av tre singlar som Anna Book släppte på det lilla bolaget Lynx under 1988-89, och vars uteblivna framgångar ledde till att hon lämnade artisteriet ända tills 1994 då hon istället började samarbeta med Dr Alban…

Låten är en cover (för ovanlighetens skull här på bloggen) på Peter Gordons stora hit från 1965, skriven av Del Shannon, så nu vet ni det. Produktionen är gjord av Stefan Andersson (So What, Basic Element m fl)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *