Några höjdare och lite annat med Trance Dance

Blev milt sagt inspirerad ikväll (ni vet vilka ni är…) till att köra lite Trance Dance på bloggen. Självklart så har ju tanken funnits där tidigare, men varför inte en kväll som denna?

TranceDance-ComePlayWithMeTänker inte fördjupa mig i någon biografi över det här bandet, som troligen är ett av de mest välkända från det svenska 80-talet. Alla vet vilka de är och hur de lät när de toppade Tracks 1987, men som vanligt finns det nog en del som många glömt bort – eller aldrig ens har hört…

Börjar med debutsingeln Come play with me från 1985. En superflopp som inte ens fick vara med på debutalbumet A Ho-Ho, inte förrän det gavs ut på CD. Och kolla omslaget, det fanns en tid före indianlooken. Här ser vi också bandets ’kärntrupp’ i form av Bernt ’Ben Marlene’ Malén, Per ’Pelle Pop’ Hökengren samt systrarna Yvonne och Susanne Holmström.

Trance Dance – Come Play With Me
(Ben Marlene)
1985, CBS Records

3238958xGanska snart började hitsen komma – bl a Hoodoo Wanna Voodoo, River Of Love och som sagt albumet A Ho-Ho. 1987 fick P.J. Widestrand, Johan Stark och Sören Johansson ’officiellt medlemsskap’ i bandet – alla hade egentligen varit med redan tidigare – och man tog samtidigt nästa stora steg i karriären, i och med att singlarna Don’t Say Go och nämnda You’re Gonna Get It blir mastodonthits. När sedan albumet Dancing In the Shadows kommer är genombrottet ett faktum och folkparkerna utsålda! På det albumet döljer sig nästa lilla pärla – Faroutaway, som sagt en ’bortglömd’ albumlåt som i min värld kanske är en av deras allra bästa låtar – och en av få som inte skrivits av Ben Marlene…

Trance Dance – Faroutaway
(P.J Widestrand)
1988, CBS Records

3238960Men, alla sagor har ett slut. Tidigt 1990 splittras gruppen, under inspelningarna av tredje albumet Wildlife och det hela verkar vara finito. Men nej då, strax därefter startar Ben upp igen, fast nu enbart med systrarna Holmström vid sin sida. Pelle Pop börjar f ö i samma jobba som designer, och under 90-talet ligger han bl a bakom många svenska skivomslag.

Nya Trancedance då? Ja, för det första så skrevs bandnamnet nu som ett ord, och för det andra så blev albumet Twang en jätteflopp – delvis p g a att det inte alls höll samma klass som de tidigare albumen, men mest beroende på att publiken helt enkelt hade gått vidare. Men, jag hittar guldkorn även där – här är Leave Your Keys On The Floor, en lite lugnare låt som man hittar som bonus på CD-utgåvan av Twang.

Trancedance – Leave Your Keys On The Floor
(Ben Marlene)
1990, CBS Records

Och sen blev det tyst.

Förresten, det blev ingen biografi det här väl? ;-)

32410191991 släpper systrarna Holmström två singlar under namnet Twice, utan någon som helst framgång. Här är den första, skriven av ingen mindre än Ben Marlene. Den andra singeln hette f ö A Night To Remember, och var också skriven av deras gamle gängledare…

Twice – Last Night
(Ben Marlene)
1991, Power Records

1992 släpper Ben Marlene en singel under namnet Hipshot (jag vet inte om där fanns fler medlemmar i vad som ju i så fall skulle kategoriseras som en grupp…), även där utan någon som helst framgång. Kan inte hitta CD-singeln just nu, och ingen annan på hela internet verkar ha kommit på tanken att scanna det omslaget och dela med världen, så det får vänta ;-)

Hipshot – Looks Like Heaven
(Ben Marlene)
1992, Break The Record

20 år senare samlas medlemmarna i Trance Dance i studion, plockar fram lite gamla demogrejer och färdigställer en ny låt. I maj 2013 publiceras Do U Wanna, tillsammans med en pressrelease som deklarerar att bandet splittras! De hade tydligen inte talat om det tidigare, så då var det tydligen dags. Något som får många av bandets fans att hoppas på en riktig återförening, eftersom det ju då inte varit möjligt tidigare…

Trance Dance – Do U Wanna
(Ben Marlene, Alice Gernandt)
2013

3 thoughts on “Några höjdare och lite annat med Trance Dance

  1. Trance Dance var så jäkla bra. Och jag instämmer helt i dina val av ”bortglömda” guldkorn. ”Faroutaway” borde varit singel.
    Kan för övrigt berätta att ytterligare två singlar släpptes under namnet Hipshot; ”Leavin’ Tonight” och ”Watching The World” (båda också 1992). 1993 släpptes nya dansmixar av gamla dängan ”Do The Dance” med nya titeln ”Do The Trance”, innan de tog paus i 20 år. ;)

  2. Riktigt bra, den nya Trance Dance-låten. Låter som om dom lyssnat mycket på Depeches ”Personal jesus”.
    Däremot känns lanseringen rätt patetisk, ”avskedssingel och ett pressmeddelande om splittring”, när ingen mer än vi trogna 80-talsfans brytt sig sen 1990. Fanns det nån som trodde på allvar att dom existerade ännu? ;)

    1. Inte så lite ’Personal Jesus’ :) Nej, jag tror inte att den där lanseringen fick så mycket genomslag som de hade önskat heller…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *