Nena – en personligt nostalgisk reflektion, på förekommen anledning

 

Vissa inlägg blir mer ’personliga’ än andra, och vissa kommer till av en anledning – så är det helt enkelt :) Det här bestämde jag mig för att skriva igår under ett besök på en välkänd nöjespark i Göteborg.

600x400_NenaDet hela handlar om Nena, det tyska new wave-bandet som ju som bekant fick en världshit 1983-84 med sin 99 Luftballons (eller 99 Red Ballons, som den hette i England och USA). Bandet bestod av sångerskan Susanne ’Nena’ Kerner, hennes pojkvän Rolf Brendel, Carlo Karges, Uwe Fahrenkrog-Petersen och Jürgen Dehmel. Redan debutsingeln Nur Geträumt blev en stor hit i hemlandet 1982 och när den sedan följdes av upp av nämnda ballonglåt, så blev de  namnet på hela Europas läppar. Texten skrev f ö av gitarristen Carlo Karges, som fick idén när man släppte iväg massvis med heliumballonger från Rolling Stones’ konsert i Västberlin 1982. Han funderade på hur de skulle reagera på östsidan av muren om ballongerna flög över till den sidan, vilket alltså inspirerade till texten om ett krig utlöst av ett missförstånd kring just ballonger.

Nur Geträumt släpptes senare även den för den engelska marknaden, och här är 12″-versionen av den, Just A Dream (Mega-Dream Remix):

[wpdevart_youtube]Fp6RYJX-lLA[/wpdevart_youtube]

Efter att ’99 Luftballons’ som sagt slagit i land efter land, så var ju Nena på försommaren 1984 hur stora som helst även i Sverige. Vid samma tid åker en 12-årig kille på skolresa till den där välkända nöjesparken. Hans intresse för musik och skivor hade redan väckts, men var ändå i sin linda.

R-295272-1338407963-3045På den tiden på den här nöjesparken fanns Skivtoppen där du kunde spela för att vinna singlar och LP-skivor – och dit gick naturligtvis den blivande skivnörden det första han gjorde, direkt från bussen. Hur mycket han hann spela innan vinsten kom förtäljer icke historien, men plötsligt hände det. En stjärnvinst, vilket alltså gav möjligheten att välja en av det tiotal (?) LP som satt på väggen, vilket i sin tur skulle innebära hans första ’moderna’ LP i den vid det laget starkt begränsade skivsamlingen!  Självklart väljer han det coolaste som fanns just då – debutalbumet från Nena!

Så, vad innebar detta? Jo, naturligtvis att möjligheterna att ägna sig åt hisnande berg- och dalbanor och liknande begränsades rejält, redan på morgonen! Så, där gick den omåttligt stolte 12-åringen omkring hela dagen med en LP-skiva stor som halva honom (ungefär…) under armen, och gav sig själv ett minne för livet…

I det här fallet är det ju faktiskt killen i historien som skriver :) och den där relationen till Nenas debutalbum har gjort att dess innehåll har ett litet extra utrymme i mitt musikhjärta. Här är en av mina favoritlåtar från albumet, Leuchtturm:

[wpdevart_youtube]qxa75IrrzIU[/wpdevart_youtube]

I resten av världen, d v s utanför Tyskland, ses ju Nena som mer eller mindre som ett one-hit-wonder, men i hemlandet fortsatte framgångarna. Bandet Nena splittrades 1987, men det var ju inga problem för sångerskan att själv fortsätta under samma namn, vilket hon har gjort med skiftande framgång genom åren. Bl a har hon släppt ett flertal barnskivor. Själv har jag dock alltid hållit en av bandets försök till uppföljare som deras största stund. Här är Irgendwie, irgendwo, irgendwann från 1985:

[wpdevart_youtube]oas5nAlfrwg[/wpdevart_youtube]

Och att jag tycker att det är Nenas bästa, innebar ju att jag blev extra glad när den blev den stora hiten från hennes comebackalbum 2002. Albumet Nena feat. Nena innehåll nya versioner av de gamla låtarna, och inte minst en ny version av just Irgendwie… tillsammans med likaledes pånyttfödda 80-talsikonen Kim Wilde. Här är är en skönt uppdaterad TV-version av Anyplace, anywhere, anytime med Nena och Kim Wilde. Grymt!

[wpdevart_youtube]eUKuuotR1J8[/wpdevart_youtube]

 

2 thoughts on “Nena – en personligt nostalgisk reflektion, på förekommen anledning

    1. Ja, jag kan ju inte annat än att hålla med. Känns som den låten jag skulle vilja att alla minns med Nena :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *