Telegraph > Photogenic > Photogenique > Nemo

Efter att ha tillbringat lördagskvällen i ett minst sagt ’schlagerinfluerat’ sammanhang, så känns det som att jag bara MÅSTE köra ett ytterligare ett inlägg med Melodifestival-koppling. Jag passar samtidigt på att göra vad som skulle kunna ses som ett ’avsteg’ från min röda tråd – men i min värld är det inte alls det :) Min älsklingskategori ”Svensk Vinyl” innebär ju till största delen ’svensk pop som aldrig slog, eller som ingen minns’, och min utgångspunkt är ju 80-talet – men, de som känner mig vet att min samling innefattar minst lika mycket 90-talsgrejer i samma kategori – och gärna lite i samma stil som 80-talsmusiken…

R-789608-1196732675Så, med det sagt – även om ingen förstod vad jag menade – här kommer några låtar från 1993-1998 :)

Historien börjar tidigt 90-tal då Jimmie Johansson och Mika Korkeamäki bildar synthduon Telegraph. De har inga som helst ambitioner att låta tidsenliga, utan på singeln Nothing On My Mind låter de som om de istället levt och verkat drygt 10 år tidigare – en klassisk synthpärla helt enkelt!

Telegraph – Nothing on my mind (Full Length Version)
1993, Backlash Records

PhotogenicIngenting hände (naturligtvis) och istället slog de sig ihop med fyra kompisar (Micke Lönngren, Eva Nyberg, Pelle Johansson och Micke Olsson) under det smått ironiska namnet Photogenic och parollen ”Good looking popmusic with a great danceability” – minsann :) Debutsingeln Singing The Blues (We Say Goodbye) plockades upp som ledmotiv till svensk TV:s första dokusåpa The Real World Stockholm (på TV1000, om nån minns?).

Jag kan ärligt stå för att jag aldrig såg TV-serien, men låten minns jag mycket väl! Den bubblade på Tracks och gick faktiskt in i de nedre regionerna av singellistan. Här låter Jimmie och Mika lite mer ’up-to-date’, men fortfarande med fötterna i 80-talssynthen, och även influerade av en av bloggens hjältar Anders Hansson, som ju vid den här tiden var inblandad i mycket av det som gavs ut på och omkring Stockholm Records, dock inte officiellt i det här…

Photogenic – Singing the blues (We say goodbye)
(Jimmie Johansson och Mika Korkeamäki)
1995, Stockholm Records

Den där lilla hiten följdes sedan upp av låten This Time (som jag tyvärr inte har lagt vantarna på…) och även av ett album…var det tänkt. Men, av det blev intet och Photogenic gick i graven. Eller…njae, egentligen inte, för två år senare var Jimmie och Mika tillbaka – och det tror jag de flesta faktiskt minns!? I Melodifestivalen 1997 dök det ju nämligen helt plötsligt upp ett bidrag som på förhand var upphaussat som få, skrivet av ingen mindre än Jonas Berggren från Ace of Base – med andra ord en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare och producenter vid den tiden. Låten hette som bekant (!?) Nattens änglar och skulle framföras av bandet Photogenique.

PhotogeniqueJavisst, de fotogeniska herrarna var tillbaka med ett franskklingande namn och med ett sound och en stil som doftade new romantic och Lustans Lakejer – ett paket som juryn (som 1997 hade hela ansvaret för resultatet i Melodifestivalen) inte var särskilt välvilliga till. 0 poäng och en mycket omtalad sistaplats blev det, och det i stort sett redan färdiginspelade albumet Romantikens rekryter sköts på framtiden och…ja, den framtiden rullar fortfarande på. För min egen del så minns jag att jag också var ganska förvånad, och lite besviken, på hur det här som sagt haussade bidraget lät – och dessutom var det knappast festivalens mest tonsäkra framträdande genom tiderna – men med tiden så har den vuxit till att jag idag nog kan lista den som en av de mer minnesvärda låtarna i Melodifestivalhistorien, med skyhög kultfaktor :)

Photogenique – Nattens änglar (Live från Melodifestivalen 1997)
(Jonas Berggren)
1997, Stockholm Records

Naturligtvis ledde allt det där till att även ’delprojektet’ Photogenique gick i graven, men en sista (!?) gång fick vi ändå höra av Jimmie och Mika, under namnet Nemo i samarbetet med Boråskillarna Anders Eriksson och Fredrik Johansson i tranceprojektet Eartbound – låten Living Just For Today 1998.

Earthbound – Living just for today
1998, Fluid Records

 

6 thoughts on “Telegraph > Photogenic > Photogenique > Nemo

 1. Vad glad jag blev av det här inägget! ”Singing The Blues” är en riktig favorit som funnits med mig sen den kom ut i samband med Sveriges första dokusåpa The Real World Sthlm, som jag faktiskt följde slaviskt. ;)
  Är också mycket förtjust i ”Nattens Änglar” och tycker det är väldigt synd att albumet inte kom ut.
  Jag trodde att ”This Time” (som jag faktiskt för övrigt har i min ägo) var det enda förutom de två singlarna som de givit ut, så det var kul att få reda på att det finns ytterligare två singlar jag bör ha i min samling. :)

  1. Du HAR ”This time”!? Vi andra skulle ju nästan, men bara nästan, nöja oss med att få höra den ;-)

   1. Jag har den och jag är såklart villig att dela med mig. Hinner dock inte fixa det de närmsta dagarna för jag ska resa bort, men jag återkommer. :)

 2. ”Ths time (beautiful dream)” har jag också letat med ljus och lykta efter ända sen den kom 1996. Jag tycker den är bättre än ”Singing the blues”, men det verkar som om den helt raderats från jordens yta på nåt vis.

  Sen var det kul att höra Earthbound! Som älskare av eurotrance så är det några bortglömda hjältar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *