Sound Of Music – Underbart är kort (1985)

Här har vi en inte alls okänd låt, men jag blir inte riktigt klok på hur okänd den egentligen är i den här versionen? Vid den här tiden hade jag inte börjat springa i skivaffärer och ha koll på allt som släpptes och hur alla singlar såg ut – det började först ca 2-3 år senare. Det innebär att min ’realtidshistoria’ uteslutande grundar sig på vad som spelades på Tracks – allt annat har jag upptäckt, analyserat och förstått i efterhand…

SoundOfMusic-UndbartÄrKortDärför är den här debutsingeln från det som ganska snart skulle bli ett av 80-talets största svenska band (i min värld…) en mindre gåta. För nu när jag väl äger singeln i fysisk form så ser jag ju att One More Lonely Night, som ju var hiten på Tracks – och som också senare hamnade på det fantastiska debutalbumet, faktiskt anges som B-sida på singeln. Visst, på omslagets framsida finns ju faktiskt bara gruppnamnet, men på baksidan står den svenska versionen Underbart är kort överst.

Kanske är det helt enkelt så att singeln är tänkt som en ’dubbel-A-sidesingel’, som skulle introducera detta nya band, och där den svenska versionen kanske var tänkt för Svensktoppen och den engelska för Tracks? I vilket fall så innebar ju detta för min del att jag i många många år inte hade en aning om att den svenska versionen ens fanns. Men, det gör det ju naturligtvis desto roligare att jag nu har den :)

Förresten, är det nån som vet om Underbart är kort testades på Svensktoppen, eller överhuvudtaget nådde ut någonstans? En snabb koll säger mig att Svensktoppen hade nypremiär i oktober 1985, så just det var kanske aldrig ens aktuellt?

Sound Of Music – Underbart är kort
(Grönvall-Nordqvist-Widengren)
1985, Alpha Records – ONESIN016
Producerad av Peter Grönvall och Svante Persson

[wpdevart_youtube]6DQ6SnwxO9c[/wpdevart_youtube]

 

 

 

3 thoughts on “Sound Of Music – Underbart är kort (1985)

 1. Citerat ur Nanne Grönwalls texthäfte till sin samling ”20 år med Nanne”:
  ”Jag var 23 år gammal när vi släppte vår första sinbgel och det kändes oerhört spännande. Ingen A- eller B-sida, bara en engelsk och svensk version (som hette ”UNderbart är kort”), men den engelska var den som spelades på radion och som gick in på Tracks. Tydligen kontaktade dom även Povel Ramel för att få godkänt att använda titeln ”Underbart är kort”, då han redan gjort en låt med den titeln.

  Den svenska versionen testades inte på Svensktoppen vad jag minns. Jag hörde den bara en gång, i ett Metropol då Stikkan Andersson efter ett Popduellen 1985 pushat enormt på SOM.

  Men det är kul att du skriver om den, då det är en av mina favoritlåtar från det svenska 80-talet!

 2. Det där med bilden hade jag faktiskt inte reflekterat över. Som sagt, mycket intressant :)

 3. Våra vänner Style gav ju ut en del av sina singlar med både svensk och engelsk sida, så det är nog ingen slump att Sound Of Musics första singel också gjordes på det sättet. De låg ju på samma skivbolag. Kan tänka mig att din teori om Tracks vs. Svensktoppen kan stämma, även om Svensktoppen som sagt inte var igång just då. Däremot omnämnde Sound Of Music alltid singeln med det engelska namnet i tidningen OKEJ, så det var ganska tidigt tydligt att det var engelska de skulle satsa på.
  Fantastisk omslagsbild dessutom. Speciellt med tanke på det kommande triangeldramat. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *