Tract Charta – snyggt och välproducerat, ett exempel på hur det kan låta ’första gången’

Tidigare i veckan gjorde jag ju ett avsteg till 90-talet under förevändningen att såväl schlager som 80-talspop är tidlös…och ja, det argumentet håller även idag. Fast helt utan schlagerepitetet den här gången – och idag tänkte jag bjuda på nåt som jag tvivlar på att du har hört…

Tract ChartaVisst, enligt upphovsmakaren själv så sålde det här albumet ’hyfsat’, så vem vet – någon av er skivsamlare därute kanske sitter på ett exemplar av Tract Chartas Traveller in time? I vilket fall, det gör i alla fall jag! Minns att jag såg albumet på disken i en skivaffär i Halmstad, och att bandet presenterades som ’lokalt’ och med influenser från bl a Pet Shop Boys. Jag vill minnas att jag faktiskt inte ens provlyssnade, utan köpte gladeligen med mig ett exemplar – jag menar, hur fel kunde det bli med PSB-referenser? :) Tyvärr har jag sen inget tydligt minne av vad jag verkligen tyckte, men det faktum att jag för inte så länge sedan hittade albumet nedpackat i en låda, pekar väl på en på sin höjd ’ljummen’ känsla…

Men, sånt är ju alltid intressant – för när jag nu plockar fram det (och idag vet lite mer om det hela) så tycker jag det är riktigt riktigt bra. Vad sägs om ett smakprov innan jag fortsätter? Här är låten Chance to be forgiven – ett exempel på den där PSB-referensen, jag hör en hel del ekon från Behaviour-eran här:

Tract Charta var en duo, som sagt hemmahörande i Halmstad. Sångaren heter Tomas Lindgren, och jag är lite osäker på om jag vet vad han sysslar med idag – så det låter jag vara osagt. Dock är killen (vid den tiden 24 år ung) som ligger bakom låtskrivande, framförande och produktion mig ytterst bekant – han heter Mathias Kallenberger och är idag en av männen bakom produktionsbolaget Pitchline. Under det namnet har han på senare år bl a legat bakom flera av Velvets alster och inte minst ett av de absolut bästa svenska popalbumen i modern tid – Magnus Carlssons Pop Galaxy. Så inte minst är det ju riktigt kul att lyssna på Tract Charta med ’vad som komma skall’ i bakhuvudet – men, som sagt, även om det ju hörs att det är ’hemmagjort’ och väldigt daterat – så gillar jag det idag, i vilket fall…

Här är Right by your side, ännu ett PSB-doftande exempel:

Så här sa Mathias själv för ett halvår sedan, när jag hintade om att jag kanske skulle lägga upp hans gamla alster här: ”Jag har gått vidare… Soundet var ju minst 5 år daterat när den kom ut, och det känns som om jag som producent ville alldeles för mycket på min första platta. Låtarna är bitvis lite för komplext skrivna också. Men men… ;-)”  Och ja, särskilt 1995 låter det ju onekligen inte – men vad gör väl det idag? :) Sedan vet jag ju i och för sig inte om han ligger bakom det, men sedan 2005 finns faktiskt några av låtarna på Myspace – och det är ju långtifrån alltid som framgångsrika producenters ’ungdomssynder’ hamnar där…

Tract Charta – Traveller In Time (album)
1995, Kingdom Records
Producerat av Mathias Kallenberger
Chance to be forgiven, Fighting my mind, Sandman, Plain (Kallenberger)
Right by your side (Ericson/Kallenberger)

Fighting my mind:

Sandman:

Plain:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *